Skocz do zawartości
sts

Dysk Twardy Ciagle łapie Bad Sektory

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, problem jest taki:

w pc:

płyta główna ecs jakis

procesor amd athlon 2000+

512 ramu

zasilacz takemy 400w

hdd seagate barracuda 7200.10 st380215a

padł dysk twardy (bad sektory, wymiana na nowy kupiony w sklepie seagate barracuda 7200.10 st380215a) i płyta główna (rozlane kondensatory. wymiana na msi kt400).

Wymieniłem dysk z seagate barracuda 7200.10 st380215a na seagate barracuda 7200.10 st380215a czyli identyczny po pierwszym podłączeniu dysku wszystko ok, wszedłem do biosu ustawiłem bootowanie z cdromu aby zainstalować system, zapisałem ustawienia i reset pc i tu juz nie wykrywa dysku ale wykrywa po długim muleniu pc (udaje mi sie odpalić hddregenerator) który wykrywa masę bad sektorów. Dysk oddałem do sklepu i od razu dostałem drugi identyczny seagate barracuda 7200.10 st380215a zapakowany w folie antystatyczną (czyli dysk nowy nie używany) (w sklepie mi go sformatowali abym juz nie miał jakichkolwiek problemów w domu)

Podłączyłem dysk u siebie zainstalowałem system (xp z sp3) i sterowniki i wszystko grało, pc wrócił do mojego kolegi tam popracował z miesiąc po czym wrócił do mnie z masą błędnych sektorów. Teraz dysk znowu poleci na gwarę i dostanę nowy.

Pytanie brzmi dlaczego tak sie dzieje?

Czy może jest to wadliwa seria dysków twardych czy np zasilacz, płyta główna jakoś psuje ten dysk. :mur:

Wszelkie sugestie dotyczące rozwiązania problemu mile widziane :?

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącz dysk pod inny komp i sprawdź SMART oraz w poszukiwaniu błędów (np. przy pomocy HDTune)

Podłącz inny zasilacz.

smart na innym pc

Dołączona grafika

error scan sie robi

pierwsze foto jeszcze nie całego skanu dysku

zwróćcie uwagę na szybkosc skanowania i tak jest cały czas. dysk pracował w pio

Dołączona grafika

A tak wygląda pełny skan na ata100

Dołączona grafika

niby wszystko ok

a w hdtune od samego poczatku wywala badsektory

hdtunebenchmark

Dołączona grafika

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wymuszaj ustawień dysku w BIOS. Ustaw na automat. On sam ma się poprawnie ustawić. Jeśli nie, to coś nie tak z systemem - sterownikami płyty/chipsetu lub samym systemem (Windows MX?)

Nic nie wymuszane wszystko na auto w biosie odnośnie dysku, system xp +sp3 bez żadnych badziewnych win mx lub innych modyfikacji.

C7 - masz uwalona tasme/kabel sygnalowy.

Dziwne dysk podłączony do sprawnego pc za pomocą taśmy którą jest podłaczony dvd-rom i nagrywarka dvd i wszystko smiga bez najmniejszych problemów ale sprawdzę to i wymienię taśmę na nową, dzięki za info. Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wymuszane wszystko na auto w biosie odnośnie dysku, system xp +sp3 bez żadnych badziewnych win mx lub innych modyfikacji.

Ale z jakiegoś powodu przełączył się na PIO. Może taśma 40-żyłowa? Jeśli nie, to zapewne uszkodzona jak sugeruje mój przedmówca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z jakiegoś powodu przełączył się na PIO. Może taśma 40-żyłowa? Jeśli nie, to zapewne uszkodzona jak sugeruje mój przedmówca.

nie wiem z jakiego powodu sie przełączył w tryb pio, taśma 80 żyłowa (czasem tak po prostu jest) po odinstalowaniu kontrolera ide i resecie już jest ok.

Firekage

miał racje wymiana taśmy = brak błędów C7

A teraz najważniejsze wymiana zasilacza :damage_wall: sprawiła że komputer (dysk) zaczął pracować normalnie, udało sie zainstalować system i sterowniki hdtune i hddregenerator nie zgłaszają żadnych błędów.

Dziękuje wszystkim za pomoc i wszelkie sugestie, dzięki wam udało sie rozwiązać problem którego sam nie mogłem rozwiązać.

Dołączona grafika

Piwko zimne dla was ja już swoje wypiłem.

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi