Skocz do zawartości
palski

Barracuda 7200.7, czy WD Caviar SE ?

Ktory dysk wybrac?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Ktory dysk wybrac?

• Seagate 80 GB Barracuda 7200.7
      35
    • WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache
      26

Rekomendowane odpowiedzi

mam osobiscie dwie b4 smigaja bez problemujedna ponad rok druga troche krocej... wszyscy moi znajomi tez maja baracudy 4, 5 i teraz 7200.7... niektorzy po 2 sztuki. nikomu zaden hadek nie padl... moim zdaniem na smiertelnosc dyskow ma duzy wplyw ich traktowanie w czasie transportu i juz u userka... noszenie, rzucanie, podkrecanie sprzetu, gowniane zasilacze itp. itd.

od lat uzywam dyskow seagate i zaden nie padl, mialem tez dyski innych producentow i tez nie mialem problemow z nimi... jestem inny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He  jutro wlasnie wymieniam caviara jb na ta barracude -powiem tak jak zalezy ci na ciszy ta barracude .Moj caviar po 3 miesiacach dzialania jest nie do wytrzymania.

PS. jak zalezy wam na ciszy to kupcie se IBM i programem go wyciszysz - wyd spada o jakies 3% ale za to WOGLE go nie slychac!!!!!!! - chyba ze nie macie wentyli i ucho przylorzycie to moze jakies szmery beda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wymieniacie im te dyski od tak czy ida do serwisu ?Bo ja czekam co mi powiedza apropo mojego wyjacego caviara???

Jeśli brany jest w zestawie komputerowym to nie robimy ŻADNYCH problemów. Jeśli kupowany oddzielnie to patrzymy czy ma wiecej niz 3 miechy jak nie to przechodzi raczej bezbolesnie.

GiKeR wyjasnił dość dobrze o co chodzi z gwarancja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do WD to hałas jest (możesz kupić ramkę typu no vibes i po problemie),...

i powiadasz ze taka ramka powoduje ze lozyska zaczynaja pracowac ciszej ROTFL

... a wydajność napewno wyższa niż w barracudach (w kwietniowym CHIPIE testowali najnowsze Barr. serii 5 z 8 MB cache i wg. HDD tacha mają przeciętną wydajność). WD forever :P

najnowsze to sa Barracudy 7200.7 ktore lykaja swoje poprzedniczki juz na starcie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wczoraj kupilem barracude 7200.7 40GB

I teraz jestem w lekkim szoku - przeskoczylem z 2GB caviara. Wczesniej dysk zagluszal wszystko, teraz slychac wiatraki zasilacza i coolera, ale dysku nic a nic ! Nawt jak przyloze ucho do obudowy... Jak wycisze wiatraki, to pewnie jakies szmery beda, ale w tej chwili jest absolutnie bezglosny. Ze dysk pracuje wiem tylko dzieki diodzie (do tego bede musial sie dluugo przyzwyczajac ;)...

Aby byc obiektywnym w materii wydajnosci podam wynik benchmarku dysku z Sandry 2003 (pod winXP) : 36061

Procek 1466@2250, 12x188, 1.65V, 2x128MB ddr333 Elixir 6 2 2 2.5 sync,

plyta Soltek SL-75FRN2-L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 stycznia 2003 roku weszla w zycie ustawa nadajaca sprzedajacemy oidpowiedzialnosc za towar niezgodny z umowa na okres 24 miesiecy - tzn ze sprzedawca odpowiada za towar w okresie 24 miesiecy za towar nowy, a w przypadku towaru uzywanego okres ten moze bys skrocony do 12 miesiecy

Rozumiem, że jeśli dysk z 12 miesięczną gwarancją padnie po np. 18 miesiącach, to mogę iść do sklepu i powołując się na rękojmię żądać wymiany lub naprawy i oni muszą się zgodzić - czy rozumiem dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam WD800JB 80gb 8mb cache -> szybki, kupiłem kumplowi Barracude 7200.7 80gb i bawiłem sie do testów -> prze... szybky dysk i max cichy i jeszcze chłopaki z seagate zapomnieli o gąbce i blaszcze na spodzie dysku nad elektroniką :? róznica w cenie 130 zł zysku z Barracudą - gwarancja zawsze boli :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do głosnosci caviara- a i owszem -zgadz sie-czasem go słychac ale ludzie -bez przesady-tylko w momencie zapisu duzych plików!!

PAMIETAJ O ŚWIETEJ RZECZY

GWARANCJI

ja swojego caviarka uzytkuje juz 13 miesiac i jak sobie pomysle ze jeszcze 23 miechy nic mnie nie zaboli w zwiazku z nim to sie miło robi!!

kupujac baraka naraz sie na utrate kilku setek po 12 miesiacach uzytkowania-

kupujac caviara -moze i faktycznie czasem cos od niego usłyszysz ale wierz mi ze naprawde mozna sie

1.do tego przyzwyczaic-nie jest to uciazliwe w zaden sposób

2.zakładam ze dysk padnie np w 33 miesiącu uzytkowania-i co??

dostajesz nowy (zapewne o większej pojemności-bo za tyle czasu kto wie czy bedą jeszcze 80 w produkcji .itp.itd)

także

zastanów sie 2 razy-spokój na 3 lata czy tylko na rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps.

kumpel zakupił te barakude jako 2 dysk (ma juz caviara z 8mb kaszy)

wrazenia jekie zdązył powiedziec- dysk wydajny porównywalnie z caviarem , praktycznie niesłyszalny!! no i jest w sumie zadowolony bardzo

także imho barak 7.7200 byłby dyskiem idealnym gdyby choc miał te 2 lata gwary , że o 3 nie wspomne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 stycznia 2003 roku weszla w zycie ustawa nadajaca sprzedajacemy oidpowiedzialnosc za towar niezgodny z umowa na okres 24 miesiecy - tzn ze sprzedawca odpowiada za towar w okresie 24 miesiecy za towar nowy, a w przypadku towaru uzywanego okres ten moze bys skrocony do 12 miesiecy

Rozumiem, że jeśli dysk z 12 miesięczną gwarancją padnie po np. 18 miesiącach, to mogę iść do sklepu i powołując się na rękojmię żądać wymiany lub naprawy i oni muszą się zgodzić - czy rozumiem dobrze?
Taq ale jaq to wyglada w praktyce to niewiem - tu mash ustawe

Ustawa z dnia 27 lipca 2002 roku

Dz. U. Nr 141 poz 1176

Wedlug niej nie ma jush gwarancji ani rekojmi - jest tylko odpowiedzialnosc sprzedawcy za towar niezgodny z umowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do głosnosci caviara- a i owszem -zgadz sie-czasem go słychac ale ludzie -bez przesady-tylko w momencie zapisu duzych plików!!

heh, uśmiałem się trochę, czasem to może go słyszysz jak skręcisz trochę wiatraki, nie widziałem żebyś napisał ile ich masz w kompie, ja mam kompa wyciszonego i mnie ten caviar jb wqrwiał na maxa, teraz jest w reklamacji ale jak wróci to wymieniam albo na barkę albo na maxtora, mam prośbę do wszystkich co piszą/mają zamiar napisać że ten dysk jest cichy a tamten głośny, piszcie ile macie wentyli w kompie, bo przy pięciu to nawet traktor będzie cichy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, uśmiałem się trochę, czasem to może go słyszysz jak skręcisz trochę wiatraki, nie widziałem żebyś napisał ile ich masz w kompie, ja mam kompa wyciszonego i mnie ten caviar jb wqrwiał na maxa, teraz jest w reklamacji ale jak wróci to wymieniam albo na barkę albo na maxtora, mam prośbę do wszystkich co piszą/mają zamiar napisać że ten dysk jest cichy a tamten głośny, piszcie ile macie wentyli w kompie, bo przy pięciu to nawet traktor będzie cichy :/

to ze Tobie sie chodził głosno-trudno zdarza sie

mówie jak pisze

czasem go słysze - buda otwarta wiec wiec jak napiałem wyzej-mozna sie przyzwyczaic a dzwiek który wydaje jest zupełnie akceptowalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za WD sam mam taki dysk. Ten jest jush drugi bo 1 padł ale od początu był strasznie głośny ale teraz ten nowy co dostałem jest dużo cichszy i nie wydaje z siebie głośnych dzwięków, Wywnioskowałem z tego że WDC pierwsze dyski tropche spaprał ale teraz jush następne poprawił....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za WD sam mam taki dysk. Ten jest jush drugi bo 1 padł ale od początu był strasznie głośny ale teraz ten nowy co dostałem jest dużo cichszy i nie wydaje z siebie głośnych dzwięków, Wywnioskowałem z tego że WDC pierwsze dyski tropche spaprał ale teraz jush następne poprawił....

Miałem tak samo, tylko że pierwszy to sam spaliłem :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Barracudę 80 GB - jeszcze z 3l gwarancji się załapałem, ale jakbym miał wymieniać to tylko na WD-ka.

Mam do czynienia w pracy z reklamacjami i powiem wam że to BIV do najlepszych nie należały... Co do BV i B7200.7 to nie mam jeszcze zdania - za krótko na rynku...

Co prawda w kompie gdzie barracuda mam 2 wentyle sys. + 1 na CPU - regulowane obr. w/g potrzeb + 1 w zasilaczu i to najgłośniejszym elementem jest wiatrak w zasilaczu... (gwarancja więc nie ruszałem) Mam obudowę z "grubą blachą" to dobrze wycisza. Dysku nie słychać :D Ale podłączałem WD-ka i też to nie mi nie przeszkadza... Choć słychać jakby "stukanie plastiku".

W drugim kompie mam 1 sys. wentyl i 1 w zasilaczu (bez regulacji - wyją strasznie :) ) ale i tak tam najgłośniejszym elementem jest IBM DTLA :| jest duuużo głośniejszy od WD-ka... sprawdzałem... jakoś to mi nie przeszkadza - jak się słucha muzyki na winampie lub gra w jakieś gierki lub ogląda filmy... to dysku nie słychać :D

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój do końca sam się nie spalił ale troche mu pomogłem (ale to było całkiem przypadkowo) i na szczęście wymienili mo go na nowego. Tamten na nalepce miał date produkcji kwiecień 2002 a ten ma marzec 2003 to prawie rok różnicy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wczoraj kupilem barracude 7200.7 40GB

I teraz jestem w lekkim szoku - przeskoczylem z 2GB caviara. Wczesniej dysk zagluszal wszystko, teraz slychac wiatraki zasilacza i coolera, ale dysku nic a nic ! Nawt jak przyloze ucho do obudowy... Jak wycisze wiatraki, to pewnie jakies szmery beda, ale w tej chwili jest absolutnie bezglosny. Ze dysk pracuje wiem tylko dzieki diodzie (do tego bede musial sie dluugo przyzwyczajac ;)...

Aby byc obiektywnym w materii wydajnosci podam wynik benchmarku dysku z Sandry 2003 (pod winXP) : 36061

Procek 1466@2250, 12x188, 1.65V, 2x128MB ddr333 Elixir 6 2 2 2.5 sync,

plyta Soltek SL-75FRN2-L

hehe to jest w tej chwili co bedzie za rok????

wiesz moj hadek ma juz ponad rok i dalej jest bezglosny i nie padl ani razu na stale - mial probelmy ale juz chodzi dobrze... moj typ IBM - ps. mialy wyjsc IBM'y z 8MB Cache ale cos ich nie widac jak narazie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moj segate U6 40gb i samsung 30gb nawet jak pracuja razem to nic nie slysze sa tak cichutkie!! a wydjanosc tego segate jest nawet dobra (2mb kaszy) ale gorzej z szajsungiem.....(512kb kaszy) ale oba dyski maja 5400rpm wiec sa ciche....szkoda ze nie mam RAIDA :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dziwi mnie ze nie wziales pod uwage w ogole maxtorka... to sa teraz najwydajniesze dyski a pozmiom halasu pewnie cos na pozmiome WDC...moze nawet cichesze no i firma solidna

maxor-dobra wydajnosc , głosność na poziomie caviara - 1 rok gwary wiec odpada

z hdd z jednaroczną gwarą 7.7200 jest zdecydowanie najlepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxtora odradzam mój już się wysypał

oj boze jakbym myslal tak jak ty to bym IBM tez odradzal bo mi sie sypal pare razy -pisalem juz o tym - ale czyszczenie ze wszystkiego pomoglo i tera chodzi bez zarzutu

wiec takie gadanie ze tobie sie posypal nie ma sensu

moze akurat miales pecha

w testach maxtorki sa najlepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...