Skocz do zawartości
abezus

1tb Jaka Firma ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam kupic dysk o wielkosci okolo 1 tb i nie wiem jakiej firmy dyski sa najlepsze... Jesli chodzi o moje wymagania to w tej kolejnosci: Bezawaryjnosc, Szybkosc. Jesli chodzi o glosnosc to kompletnie nie robi mi rozincy czy dysk bedzie glosny czy cichy... nie zwracam na to uwagi. No i teraz Jakie mamy opcje ? WD 1tb ? Samsung 1tb ? Moze 2x Wd 640gb? Jestem kompletnie nie zorientowany... Prosze o pomoc. Aha... jesli Najlepszym wyborem bylby samsung to prosilbym o napisanie czy wersja 7200obr czy 5400 bo taka tez widzialem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawie rozwijajacy sie watek... Ja raczej nie chce seagate... Nie mam zaufania do tej marki... Kurcze dalej nie wiem czy samsung czy WD :) no poczekamy moze jeszcze ktos sie odezwie...

P.S. Miguel707 props za avatara... Moj ulubiony aktor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:/ Hmmm Akurat piszac 2x640 nie hcodzilo mi o to zeby robic raid bo z tego co wie orientuje to raid 0 to 2 dyski widocznie jako jeden tylko ze dziala duzo szybciej... to mnie kompletnie nie interesuje... Chodzi mi o to zeby powierzchnia zapisu byla duza... pisalem 2x640 bo slyszalem ze tamte 640 gigowe WD byly bardzo udanymi dyskami i skladajac je razem bede mial 1.2TB... nie wiem jak udanym dyskiem jest 1tb od wd i na przyklad od samsunga... :) gdyby ktos mial jakies info na temat bezawaryjnosci bylbym super wdzieczny :) Pozsdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

sorki że podebne się do tematu ale stoję przed podobnym dylematem. Dla mnie priorytetem jest tylko i wyłącznie bezawaryjność, a takie rzeczy jak głośność i szybkość nie mają najmniejszego znaczenia ponieważ dysk ma służyć do backupu. Gdzieś słyszałem że dyski 1TB są bardziej zawodne niż te mniej pojemne. Czy to prawda? Lepiej brać dysk z 1 czy 2 talerzami? Co myślicie o 2x Samsung HD502HI a może WD WD6400AAKS?

Edytowane przez ms-trex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej może być mniej awaryjny dysk, który wolniej się kręci i ma mniej talerzy. Ale to tylko teoria. W praktyce na razie widać, że samsungi F2 nie mają wpadek typu seagate .11.

Z Drugiej strony sam mam Seagate 11 i działa spoko i mam samsunga F2 i tez działa spoko. Seagate jest ciut szybszy, samsung chłodniejszy i cichszy, do tego zużywa połowę mniej energii podczas pracy. Ja bym brał samsunga F2 z uwagi na niskie ceny od 274zł (w esc 305zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi