marek10587 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Moja płyta główna przestała startować więc postanowiłem ją wymienić. Dotychczas nie był to problem bo zawsze udawało mi się zrobić "nakładkę" i zachować poprzednie instalacje wszystkich programów bez formatowania dysku. Z nową płytą główną startowałem z "CD-Windows XP-prof-SP2" system normalnie jak do świerzej instalacji. System instalacyjny rozpoznawał istnienie poprzedniej instalacji Windows i proponował formatowanie dysku twardego albo ratowanie "starej" instalacji. Po przyciśnięciu na "R" nagrywał się bezproblemowo system operacyjny na "stare miejsce" - dodatkowo wgrywałem tylko nowe sterowniki dla nowej płyty głównej i w ten sposób otrzymywałem nowy Windows ze starymi programami. Przed tą "operacją", ze starą płytą usuwałem tylko sterowniki do karty graficznej i CHIPsetu by uniknąć ewentualnych konfliktów konfiguracyjnych. Tym razem komputer "załamał" się nagle więc nie miałem szansy na deinstalację "krytycznych" sterowników do hardware. Nowy Windows funkcjonuje poprawnie z jednym wyjątkiem: Nie można zainstalować żadnej karty graficznej i rozpoznawanie monitora przez "PLUG and PLAY" nie funkcjonuje. Po instalacji karty graficznej (którą też musiałem wymienić bo przeszedłem z AGP na PCI-Express device) pojawia sie błąd w sterownikach karty graficznej (wykrzykniki obok wpisu), aktywny jest tylko sterownik dla VGASave z mierną rozdzielczością dla monitora. By usunąć stare sterowniki z Registry zastosowałem różne tools do czyszczenia REGISTRY. Nic nie pomogło, ciągle pojawiają się po instalacji informacje, że istnieje konflikt i ładuje sie tylko VGASave sterownik. Wygląda na to, że sterowniki AGP-NVIDIA (starej karty) nie zostały właściwie usunięte i blokują nowe sterowniki ATI Catalist (PCI-Express). Do tego po paru próbach mazania i nowego wgrywania sterowników do karty graficznej nagle zablowoła się również automatyka rozpoznawania podłączonego monitora. Zamiast 1920x1200 dostaje z VGASave tylko 1024x920 rozdzielczość. Kto mi może powiedzieć jak usunąć stare informacje z REGISTRY blokujące zainstalowanie nowej karty graficznej? W REGISTRY muszą isnieć jeszcze pozostałości, które nie są usuwane przez popularne TOOLS do likwidacji pozostałości niepotrzebnych sterowników. KTóRE KEYS TRZEBA ZMAZAć ręcznie bym miał stan REGISTRY jak przy "świerzej" instalacji systemu operacyjnego? Kto zna na tyle wpisy do Registry by powiedzieć mi jak usunąć blokujące stare wpisy? Proszę serdecznie o pomoc!! Nie chcę mazać starej instalacji z tysiąca powodów. Wiem, że po zainstalowaniu systemu na czystym dysku twardym wszystko jest tak jak się oczekuje od instalacji nowej płyty i nowej karty graficznej. Gdzie można by ewentualnie znaleźć informacje na temat wszystkich kluczy w registry, które dotyczą instalacji karty graficznej i monitora? Może ktoś zna jakiś super dobry TOOL do automatycznego wyczyszczania REGISTRY z pozostałości starej instalacji? By wyczyścić Registry stosowałem dotychczas te najbardziej popularne narzędzia ale bez powodzenia! marek10587 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Grafika w 99% nie instaluje się z powodu braku sterowników chipsetu lub ich nieprawidłowego działania. Monitor nie zostanie poprawnie wykryty, bo nie ma sterowników karty graficznej. Wyższej rozdzielczości też nie ustawisz, bo nie ma takiej możliwości na sterowniku awaryjnym (VGAsave). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 O ile masz jeszcze zainstalowane stare packi driverów, to Your Uninstaller prócz usunięcia plików czyści także rejestr. Gorzej jeśli nainstalowanie systemu spowodowało utratę powiązań ze starym rejestrem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10587 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Grafika w 99% nie instaluje się z powodu braku sterowników chipsetu lub ich nieprawidłowego działania. Monitor nie zostanie poprawnie wykryty, bo nie ma sterowników karty graficznej. Wyższej rozdzielczości też nie ustawisz, bo nie ma takiej możliwości na sterowniku awaryjnym (VGAsave). No dobra ale dlaczego pojawia się ten bład w opisie funkcjonującego driver VGASave: Konflikt peryferii: E/A-obszar 03B0 - 03BB używany jest przez: Intel® 4 Series Chipset PCI Express Root Port - 2E21 E/A-obszar 03C0 - 03DF używany jest przez: Intel® 4 Series Chipset PCI Express Root Port - 2E21 obszar 000A0000 - 000BFFFF używany jest przez: Intel® 4 Series Chipset PCI Express Root Port - 2E21 Jak uwolnić te adresy by mógł się prawidłowo zainstalować ten właściwy driver? Pozdrowienia marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Odinstaluj sterowniki w Dodaj/Usuń. Jeśli tam ich nie ma, to z poziomu menedżera urządzeń odinstaluj urządzenie wyżej przez Ciebie wymienione i uruchom ponownie kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Podejrzewam iż "różne tools do czyszczenia rejestru" uruchomione na uszkodzonym systemie zrobiły tylko dodatkową sieczkę we wpisach. Było AGP - jest PCI-E - pewnie był problem z wpisami dot. GART, które zostały po starym konfigu. W tej sytuacji najlepszy "super dobry TOOL" jaki można polecić to instalator windows puszczony od zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10587 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Podejrzewam iż "różne tools do czyszczenia rejestru" uruchomione na uszkodzonym systemie zrobiły tylko dodatkową sieczkę we wpisach. Było AGP - jest PCI-E - pewnie był problem z wpisami dot. GART, które zostały po starym konfigu. W tej sytuacji najlepszy "super dobry TOOL" jaki można polecić to instalator windows puszczony od zera. To nie jest genialna odpowiedź! A może jest możliwe zrekonstruowanie mojej instalacji (registry) do stanu wyjściowego, tak jakby jeszcze nie była żadna karta graficzna instalowana? Przecież musi istnieć jakiś stan pierwotny dla instalacji karty graficznej? Wszystko na "zero" co dotyczy instalacji device graphiccard i można by potem zainstalować każdą kartę. Tu jednak jest konieczna znajomość konstrukcji registry. Gdzie można by to wyczytać? Pozdrowienia marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...