Skocz do zawartości
sesef

Radosław 4770 Vs 4850

Rekomendowane odpowiedzi

Która karta będzie cichsza?

Sapphire Radeon HD4770 512MB DDR5

czy

Sapphire Radeon HD4850 VAPOR-X 512MB DDR3

oraz czy warto brać PowerColor Radeon HD4770 512MB DDR5 bo szafirka w esc nie ma :( czy to jest w miarę porządny produkt? Karta nie będzie używana praktycznie do grania, potrzebna mi jest do testowania/optymalizacji programów pod ATI Stream więc jak będzie używana to będzie katowana bardziej niż przez gry i nie wiem czy ten PowerColor da radę.

Tak więc, która z tych kart jest najcichsza na full load (obciążone będą tylko shadery)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vapor-X powinien być cichy, poza tym HD4850 będzie wydajniejszy do takich celów ponieważ ma więcej SP.

4770 ma wysoki zegar, więc różnice są minimalne, po za tym ja tego nie będę liczył tyko osoby z 2x 4870x2

Dobra. Jeszcze zapomniałem Chieftec 450W uciągnie 4850 razem z resztą tego złoma?

Reszta kompa to

A64 3200+ 2.0@2.7 Ghz Venice

2x 512 DDR Goodran

GA-K8N51GMF-9-RH dodatkowo w PCI IRam i karta telewizyjna

2x HDD

Edytowane przez sesef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to weź 4770, również będzie bardzo cicho i pociągnie mniej W.

Tylko problem polega na tym, że jedyną 4770 w esc jest PowerColor. Nie miałem nigdy przyjemności z tym producentem robią oni solidne karty czy może jak puszczę program to spalę ją w 5 min?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają dużo referentów by ATI, więc o fuszerce nie może być mowy - pokaż tą kartę to ocenimy. Ogólnie PowerColor to całkiem dobry producent.

Jest to ta karta: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=19975 pytam czy ta firma jest dobra bo nie chce mieć takiej sytuacji jak jeden z liczydłowych naszego teamu w BOINC gdzie miał kilka kart 4870x2 gigabyta i asusa na których robił rendery i karty te przy długotrwałej pracy padały jak muchy, natomiast karty sapphire trzymają się cały czas, może trafiły się jakieś gorsze sztuki, albo po prostu mają problem z obciążeniem przez długi czas. Czy PowerColor można porównać do Sapphire jeśli chodzi o jakoś bo te karty jak na razie w miarę dobrze się sprawują co prawda padły dwie na sześć 70x2 po jakiś 8 miesiącach pracy 24/7 więc myślę, że przy Gigabyte i asusie, który potrafił miesiąca nie wytrzymać to jest dobry wynik.

I jeszcze podstawowe pytanie karta bez problemów ruszy na PCIe 1.0 tylko ograniczy się przepustowość? (na której mi nie zależy)

Edytowane przez sesef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi