_bartx Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 (edytowane) EDIT: W końcu to skończyłem. Poprzednie foty wyrzuciłem, bo nie było tam nic ciekawego. Układ robi -41C @ 250W, -46C @ 180W, -54C @ idle więc przyzwoicie (sonda bezpośrednio w evapie). Jak się bawiłem na e8400 to jakieś -47C w loadzie było. Kompresor - Teco KETC176 10755 btu Skraplacz - 25x25x5cm, 4x 120x38mm Nidec (puszczone na 10V, 0.5A) Ssąca - 80 cm, 19 mm izolacja Evap- stepper, 42 mm diam, 40 mm Zawór rozprężny - 0,8 mm kapilary Czynnik - R507 Podstawa - nierdzewka 1.5 mm, 35x50 cm 250W load Edytowane 21 Marca 2010 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zapowiada się ciekawie i temp też będą chyba "mrożące krew w żyłach" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 W układzie zamiast obecnego kompresora wylądowała miła rotarka ~11k btu. Evap, ssąca i slhx już są sprawdzone pod ciśnieniem ~15bar, wycieków brak, pozostaje tylko poskładać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Całkiem nieduże, jak z hałasem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 jak prace bo ciekaw wyniku jestem;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Układ już działał niestety musiałem go częściowo rozebrać (odlutować stronę ssącą od kompresora) i zająć się szukaniem nieszczelności, którą w końcu znalazłem. Na tej fotce był dummy 150w i -32c ale gaz to LPG, do tego za słaby flow na skraplaczu (teraz jest 350m3/h ze specyfikacji wentyli, a jak założe 4 sztuki mocniejsze to będzie ~900m3/h). Żeby to skończyć będę potrzebował R507/R404a i tu jest problem, bo najmniejsza ilość jaką mogę kupić to 10kg + kaucja za butle, razem ~460 zł. No ale chyba trzeba będzie się szarpnąć :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 szkoda ze nie masz zadnego znajomego ktory naprawia lodowki, zamrazary i ma sprzet do napelniania kompresorow, 3mam kciuki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 I jak prace nad FC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Wywaliłem SLHX'a, zrobiłem prostego u-benda bo ciągle mi gdzieś gaz uciekał (tamtych lutów nie było sensu poprawiać). Teraz z nowym palnikiem + lut z brązu wszystko jest jakieś łatwiejsze :lol2: Cały skraplacz polutowałem (taki mały na 120 mm) i żadnych wycieków. :wink: Edytowane 23 Października 2009 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Update. Przebudowałem trochę układ, na 95% nie ma wycieków (ostatni, który znalazłem, był na wężu od wysokiego ciśnienia), nabite tym samym gazem co zwykle, ale musiało być dużo propanu skoro przy 0 bar ma -40C i tyle samo jest na 150W load. Udało mi się załatwić trochę R507, potrzebuje jeszcze zrobić jakieś zasilanie do wentylatorów i poskładać dummy 250W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Teraz wygląda to dużo lepiej. Teraz to będzie mroziło :) I chyba E5200 uzyska lepszy wynik ;) Jakieś nowe modyfikacje SS? Może jakiś procesor w między czasie chłodziło to SS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 jestem pod wrażeniem:) brawo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Dzisiaj się trochę pobawiłem, skróciłem kapilarę i wyszło z tego -37C @ 240W, 0.1barg ssanie, 12.4 barg tłoczenie. To na LPG :) Popatrzę przez parę dni, czy wycieku nigdzie nie ma, a potem nabijam R507. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 ladnie to wyglada jaka jest teraz dlugosc kapilary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 2,1-2,2m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 a z ilu skrócileś i jaka korzyść wynikła z tej operacji ? ile stopni na - ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Skróciłem 20 cm, ciśnienie spadło z 15.4 do 12.4 tłoczenie i 0.3 do 0.1 ssanie. Temperatura moze z 2c się polepszyła, ale z lpg jest ten problem, że nigdy sie nabije dwa razy tak samo, tzn. za każdym razem skład gazu będzie inny. Wcześniej miałem -40.5c @ 0 bar, teraz -38c @ 0 bar. Oczywiście mogłem też mieć trochę powietrza w układzie, ale generalnie widać, ze po skróceniu kapilary układ lepiej pracuje (m.in. chłodniejszy kompresor). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 jaka srednice rurki uzyles do polaczenia komper-skraplacz z desupem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Na moje oko to jest 8mm rurka ;). Buduj dummy 260W to bedzie porownanie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) Rurka jest 1/4 cala. EDIT: Dorwałem się do regulatora napięcia, także mogę sobie sprawdzić ile na jakim obciążeniu robi układ: 250w -44.0c 180w -45.6c 150w -46.5c idle -51.0c Edytowane 4 Listopada 2009 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) No no temperaturki bardzo ładne. Wszystko poszło chyba po twojej myśli. Teraz tylko czekać na jakiś test np: E5200 bo chyba jeszcze da się z niego coś wycisnąć w końcu napięcie nie była aż tak bardzo duże. Przy 1.8v raczej nie padnie więc jest duży zapas. Żeby tylko chciał współpracować. Edytowane 4 Listopada 2009 przez KamilGrzbiecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ostatecznie w pokojowej temp udało mi się uzyskać -39C @ 250w. To co podawałem wcześniej, było w temp 12-13C a to robi różnicę niestety. Ogólnie bez rewelacji, ale układ działa i to się liczy. Będę go jeszcze poprawiał tak czy siak, więc na razie nie ma co fotek wrzucać (nie za ładne to wygląda :lol:). Jak kręciłem Celka 356 @ 5,9GHz i 1,7V, podczas SPi 32M widziałem cały czas -45C także jest dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Układ skończony - wszystko w pierwszym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...