Skocz do zawartości
Kuba114

Płyta Głowna + Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mam płytę Gigabyte GA-K8NF-9 i z tego co wiem to więcej jak DDR 400 nie podejdzie do niej. Więc mam pytanie, jaką dziś opłaca się kupić płytę główną, tak żebym mógł wepchać np 4GB Kingstona 800mhz (2x2gb) do niej i za jakiś czas jakąś sensowną kartę graficzną i procka (2-4 rdzenie) ? Zależy mi i na cenie i na wydajności - żeby nie kosztowało majątku ale żeby też nie był byle gniot.

Komputer głównie służy do rozrywki - gry itp. Możecie coś polecić co by się dziś (i w najbliższym czasie) opłacało? Nie śledzę na bieżąco nowości komputerowych także pytam tutaj bo nie chce byle czego kupić.

A i jeszcze mam parę pytań :

1. Czy Phenomy AMD (4 rdzenie) opłacają się do kupienia? Czy gry dziś z nich korzystają? Czy mają osiągi i cenę podobną do 2 i 3 rdzeni?

2. W co opłaca się bardziej inwestować, w ram 800MHz czy 1066MHz?

3. Planuję kupić myszkę i klawiaturę a że się na tym sprzęcie nie znam totalnie (myszkę ostatnio kupiłem 7 lat temu a klawiaturę mam za 12zł :P). Zależy mi na myszce optycznej bezprzewodowej (żeby się w miarę nadawała do grania) i klawiaturze jakiejś takiej trochę lepszej ale nie znów za 100 zeta (i by miała wysoki skok klawiszy - jak takie w ogóle jeszcze dziś robią...). Ktoś coś może polecić?

4. Czy istnieje sklep, w którym można brać podzespoły komputerowe (bądź całe zestawy) na raty? I czy się to opłaca (czy procent jest akceptowalny). I na jak długo można to wziąć - rok, dwa, trzy? Bo ja nie wiem a znajomy mnie zadręcza pytaniami ;P

5. Czy taki zestaw by był dobry (nie ma dysku bo mi nie trzeba, tak samo nagrywarki, monitora i innych rzeczy których tam nie ma :P) :

http://img269.imageshack.us/img269/5071/zestaw1d.jpg - jak ktoś woli "nie w linku" to daje także jako załącznik ten zrzut ekranu.

Trochę się rozpisałem ale trudno mi się to dowiedzieć na necie więc wolałem tu napisać :P Dzięki z góry za wszelkie info ;)

post-174932-1249261083_thumb.jpg

Edytowane przez Kuba114

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o zmianę procka, ramu, płyty i grafy tak do 1400-1500 zł. A skoro mówisz że 450W zasilacz wystarczy to mój Tagan 450W powinien sobie też dać rade.

Na płycie głównej tej co podałeś ASRocka albo na tej co ja miałem w zestawie który składałem da się później jakoś ewentualnie jeszcze rozbudować? Np jak się karta zestarzeje kupić lepszą? Ale taki zestaw jak podałem wyżej + twojej poprawki chyba na chwile starczy jako komputer do gier (normalne, nie chodzi mi o granie w gta4 na 2500x2000 rozdzielczosci i na ultra high wszystkim) nie?

Edytowane przez Kuba114

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych płyt można dać lepszą kartę w przyszłości.

Jeżeli myślisz o wymianie proca za dłuższy czas to am3 może być dobry wyjściem.

Możesz kupić M3A780GXH lub Gigabyte MA770T-UD3P i jakieś ramy ddr3.

Na dzień dzisiejszy pograsz we wszystkie gry bez problemu.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W DDR3 nie wiem czy już jest sens inwestować bo na dzień dzisiejszy (z tego co czytałem po różnych testach) to DDR3 mają zbliżoną wydajność do DDR2 a nie raz są nawet gorsze - choć pewnie minie parę miesięcy i to się zmieni :P

Mówisz że na takim zestawie jak podałem + twoje poprawki pogra dziś bez problemu? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pytanie co do tych rat - są na necie jakieś sklepy co można sobie u nich na raty poskładać? Albo - czy w sklepach normalnie (tzn nie na necie :P) można brać kompa na raty? I na jak długo? Da się na 36 mieś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to nie ładnie dublować swoje posty i pewnie dostane za to ostrzeżenie ale zaryzykuje, bo potrzebuje odpowiedzi a nie ma sensu zakładać nowego tematu :)

Ponawiam pytanie z poprzedniego posta:

Jeszcze pytanie co do tych rat - są na necie jakieś sklepy co można sobie u nich na raty poskładać? Albo - czy w sklepach normalnie (tzn nie na necie icon_razz.gif) można brać kompa na raty? I na jak długo? Da się na 36 mieś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A np strony http://www.agito.pl , http://www.pcprojekt.pl czy http://www.4speed.pl ? Z tego co słyszałem to w pcprojekt załatwia się wszystko przez neta i kurier przywozi umowe do podpisania i później kompa złożonego wysyłają jak ten kurier tą umowę odwiezie - czy tak naprawdę tu jest? I czy w agito czy 4speed też?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi