Skocz do zawartości
Piotrowski

Baterie Nowej Generacji Od Sanyo

Rekomendowane odpowiedzi

Firma Sanyo zamierza położyć raz na zawsze kres wadom standardowych akumulatorów dzięki innowacyjnej technologii pierwszych na świecie baterii nowej generacji: eneloop. Łączą one nowoczesną technologię akumulatorów NiMH z zaletami tradycyjnych baterii alkalicznych.

Baterie Eneloop wyróżnia niesamowicie przedłużony czas działania. Dzięki zastosowaniu nowej technologii, efekt samorozładowania został znacząco zmniejszony. Eneloop zachowuje niemal całą swoją energię nawet po roku i nie wymaga regularnego doładowywania.

Baterie Eneloop charakteryzuje także znacznie większa wydajność. W szczególności w urządzeniach o dużym poborze mocy Eneloop wyraźnie zaznacza swoją wyższość nad standardowymi bateriami. Korzystając z baterii Eneloop w aparacie cyfrowym można zrobić nawet do 4 razy więcej zdjęć niż przy użyciu baterii alkalicznych.

Kolejną zaletą wymienianą przez producenta są znakomite osiągi w temperaturach nawet do 10 stopni poniżej zera.

Do ładowania ogniw Eneloop można używać dowolnej ładowarki, przeznaczonej do akumulatorków niklowo-wodorkowych (Ni-MH), przez co z łatwością mogą zastąpić one miejsce standardowych akumulatorków.

Źródło: eneloop.pl - Strona Informacyjna o akumulatorkach Sanyo Eneloop

Jak myślicie, czy ta technologia wyprze dotychczasowe rozwiązania? Z tego, co się orientuję Jest opatentowana przez Sanyo, więc firma przodowałaby w tej dziedzinie. Co na to konkurencja? Zainteresowanych szczegółami technologii odsyłam na stronę źródłową.

Edytowane przez Piotrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe, przeca te akumulatorki sa dostepne juz... sam nawet nie wiem ile ;)

Podobne ma firma GP nazywaja sie Recyko tez juz dlugo sa na rynku.

Bylo juz o tych specjałach na forum w temacie o akumulatorkach.

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co chodzi ? Przecież eneloop na rynku są już od dawna, więc każdy może sprawdzić czy wyparły standardowe rozwiązania.

Same akumulatorki rzeczywiście są bardzo dobre, szczególnie dla aplikacji które wymagają dużego prądu - sam w latarce na diodzie xr-e i dobrym sterowniku uzyskiwałem prądy rzędu 4A ciągnięte z ogniwa :).

Wyselekcjonowane 2700 sanyo wcale im nie muszą ustępować w samo rozładowaniu, dodatkowo bijąc je na głowę pojemnością.

Sanyo znalazło sobie po prostu niszę i ją opanowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co chodzi ? Przecież eneloop na rynku są już od dawna, więc każdy może sprawdzić czy wyparły standardowe rozwiązania.

Same akumulatorki rzeczywiście są bardzo dobre, szczególnie dla aplikacji które wymagają dużego prądu - sam w latarce na diodzie xr-e i dobrym sterowniku uzyskiwałem prądy rzędu 4A ciągnięte z ogniwa :).

Wyselekcjonowane 2700 sanyo wcale im nie muszą ustępować w samo rozładowaniu, dodatkowo bijąc je na głowę pojemnością.

Sanyo znalazło sobie po prostu niszę i ją opanowało.

Są już dostępne jakiś czas, wiem o tym ;) Zaciekawił mnie temat eneloopów i założyłem wątek w celu uzyskania Waszych opinii, czy rzeczywiście są lepsze od standardowych rozwiązań i czy może ktoś słyszał o działaniach i technologiach konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No konkurencja zawsze działa co nie zmienia tego że akumulatorki i tak są świetne i rewolucyjne i znakomicie się sprawdzają, bo jeszcze nie spotkałem jakichś akumulatorków które by tyle czasu trzymały i do tego jeszcze nie traciły na wydajności w miare ładowania. Zakupiłem jakiś czas temu w sklepie zajmującym się ich sprzedażą hurt.com.pl razem z ładowarką BC-700 i coś mi sie wydaje że nie będe kupował innych. Chyba że konkurencja jakąś niesamowitą rewolucję zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi