Skocz do zawartości
Wiggly

9600/9800gt Green/eco/low Power

Rekomendowane odpowiedzi

Hello

przymierzam się do kupna karty graficznej. Interesuje mnie coś w miarę wydajnego i mało "prądożernego". Poszukałem i wygrzebałem energooszczędne wersje 9600 i 9800 GT i tutaj pojawia się dylemat. Moja płyta to Asus P5B, która jak wiadomo ma PCIE 1.0 dostarczające max.75W i o ile nie boję się czy 9600 ruszy bez dodatkowego zasilania (wersja eco pobiera mniej więcej tyle samo ile mój X1650XT) o tyle nie wiem jak będzie z 98000GT. Teoretycznie maksymalny pobór prądu dla tej karty to właśnie 75W, ale czy ktoś z Was próbował podpinać kartę tego typu pod złącze PCIE 1.0/1.1 i nie miał problemów? Dodam, że zasilacz to amacrox warrior 450 pnf. Z góry dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ummm a skąd wyczytałeś, że

... 98000GT.

( mała literówka swoją drogą :) ) ciągnie maks 75W? Ja kojarzę, że ona ciągnie koło stówki, mało tego gph.benchmark.pl twierdzi, że nawet 105w. Choć nie wiem na ile to jest wiarygodne źródło. Z chęcią podepnę się pod odpowiedź, ja jedyne co mogę dodać od siebie, że podłączałem już starego 6800GT który jak twierdzi w/w stronka ciągnie ~60W to wszystko trybiło jak ta lala. Płytę również mam asuska p5b i zasilacz również taki sam :)

Z chęcią poczekam na inne opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarówno 9600GT jak i 9800GT z serii green/eco/low power, nie posiadają dodatkowego gniazda zasilania (stąd max.75W dla 9800GT i ok. 60 dla 9600GT). Stąd moje obawy czy nie będzie to problem dla PCI-E 1.0/1.1

Edytowane przez Wiggly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZOTAC wprowadza do swojej oferty kolejną kartę z serii Eco. Tym razem jest to model bazujący na układzie GeForce 9800GT, który zadowala się zasilaniem z portu PCI Express 16x (max. 75W), co oznacza, że zużywa średnio o około 40% mniej energii niż konkurenci.

Właśnie przed chwilą wygooglowałem takie zdanie. Kwestia firmy ( w tym wypadku ZOTAC ) powinna zostać pominięta bo chodzi i tak o tą samą kartę eco. Tak więc, reasumując problemów nie będziesz miał w 80% imho.

//edit zresztą na zdrowy rozsądek, skoro normalna 9800gt ciagnie 100-105w to wersja o 40% mniej ciągnie plus/minus 60 watow :)

Edytowane przez itasH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu...

Problem dotyczy właśnie - GF 9800 Green Edition Gainward. Po uruchomieniu kompa - brak obrazu na monitorze. Po przełączeniu monitora na gniazdo zintegorwanej karty graficznej (mobo - GA-G41M-ES2L (G41 VGA PCI-E DDR2) jest już wszystko w porządu.

Karta graficzna była wyciągana i wkładana na powrót. Pod kartą zintegrowną robione było przywracanie systemu i reinsalacja sterowników. Niestety cały czas - "czarny ekran".

Problem zaczął się w cztery dni od zakupu kompa, składającego się z ww mobo, Dual-Core E5200 2.50GHz 2MB BOX, ModeCom 500W FEEL 120mm, WD 500GB 7200obr. 16MB SE [WD5000AAKS], 2048MB 800MHz CL5 [KVR800D2N5/2G], DRW-24B1ST Sata czarna [DRW- 24B1ST/BLK/G/AS], SOPRANO RS 101 czarna z oknem [VG7000BWS].

Zanim zwrócę sprzęt do sprzedawcy - proszę o wskazówki. Z góry thx za pomoc :wink: .

P.s.

Odradzałbym ww Gainwarda. Karta jest głośna, a do tego niezbyt wydajna. Ponad 20% słabsza od minimalnie droższego Radeona 4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z grafa mianowicie posiadam GAINWARD GF 9600GT GE problem polega na tym że przed zainstalowaniem sterów procek chodzi normalnie w idlle zużywanie tak o 8-13% natomiast po zainstalowaniu procek w idlle 35-50% odczuwam mulenie w grach i nawet w Windowsie nie wiem gdzie leży problem wszystkie elementy sprawdzane i chodzą bez problemu. Posiadam ASUSA P5k i on ma PCI Expres (v1.0) możliwe ze brakuje jej mocy bo nie dodatkowego zasilania .

Kilka fotek:

Daje kilka screenów do porównania i ewidentnie widać ze coś jest nie tak.

Bez grafy (stara karta na PCI)

Dołączona grafika

Karta bez sterów.

Dołączona grafika

Karta z sterownikami najnowszymi.

Dołączona grafika

fotka z Kernrate Viewer:

Dołączona grafika

Dodam że w Biosie wyłączyłem wszytko co jest możliwe żeby sie tylko odpalił komp B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi