azyl Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Witam Mam nastepujacy problem : Program prosi o podanie liczby, podaje przykladowo 123456, teraz chce, zeby progem podzielil to na liczby 12 34 56 , czyli zeby bral po 2 liczby i zapisywal osobno, czy da sie cos takiego zrobic ? Myslalem o jakiejs tablicy ale nie wiem czy to zda egzamin, Bardzo bym prosil o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 A nie lepiej to zrobić jako string (sorry, jak palnąłem coś głupiego, nie widziałem C++ od dobrych kilku miesięcy)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 :) albo tak: 123456 = 12*10^4 + 34*10^2 + 56*10^0 wykładnik wskazuje pozycję w ciągu: 12=123456/10^4 ...itd szybciej: nie ma konwersji integer->string->integer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drainer Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 szybciej: nie ma konwersji integer->string->integerale mozna zrobic (; #include <cstdio>#include <cstdlib>void dziab(int x){ char buff[20], buff2[2]; sprintf(buff, "%d", x); int i=0; while (buff[i]) { buff2[i%2] = buff[i]; if (i%2) printf("%d ", atoi(buff2)); ++i; }} tylko trzeba dopracowac :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Chodzi o to ze robie cos w rodzaju szyfratora ( max biednego i prostego ) ktory zamienia tekst na odpowiedniki liter w int. Jezeli podam cyfry w stringu, to on mi wezmie odpowiednik cyfr w stringu jako int ( tzn w char liczba 1 to w int 49 itd, wiec dostane zupelnie inne znaki ) chodzi mi o to zeby poporstu cyfra w int byla podzielona po 2 znaki i zeby mozna bylo na nich dowolnie operowac. Nie wiem czy logiczne i przejrzyscie to napisalem, jak cos to rozwine temat zeby bylo jasniejsze wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 ( tzn w char liczba 1 to w int 49 itd, wiec dostane zupelnie inne znaki )<Jeśli cię dobrze zrozumiałem> to przecierz jest równoważne odjęciu/dodaniu liczby do kodu każdego znaku ;) Imo już przejechanie XOR-em stringa jest ciekawsze ;) - a jak wzorzec jest długi / albo ma nieparzystą ilość bitów to robi się dość trudne do rozkodowania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 dzieki tomazzi, cos pokombinuje z tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...