emigrant Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Witam Planuję zmienić w mojej workstacji grafikę. Mój konfig: CPU: Core 2 Duo E6600(2.4GHz@3.2GHz) PASTE: Coollaboratory Liquid Pro CPU COOLING: Zalman CNPS 9500 AT MOTHERBOARD: Gigabyte DQ6 rev1.0/ 965P MEMORY: Corsair 8GB TWIN2X2048-6400C4 VIDEO CARD: MSI 7900GTO 700/1700 HDD: WD Raptor 150GB 10.000rpm , Seagate 320GB 7200.10, Seagate 3x500GB 7200.10 PSU: Tagan TG600-U35 Easycon XL FAN's: Fander 120mm, 2x 92mm CASE: Chieftec BH-01B-B-B Jak widać sprzęt nie taki złom i uwaga 28 listopada minie dla niego 3 lata a nadal moim zdaniem całkiem wydajny i na czasie. Jedynie 8GB ramu dokupiłem w 2008 roku bo jak go złożyłem w 2006 to było 2GB ramu. To jeszcze na tych pierwszych Conroe. Mniejsza o to. Co do grafiki. W oko wpadła mi ATI 4890, jak dla mnie rozsądna cena i grafa chyba nie taka zła? Do 200 dolarów chcę kupić. W gierki raczej nie gram, rzadkość, raz na ruski rok. Ktoś powie to po co mi 4890 jak można np. 4770 za połowę ceny 100 dolarów. Trochę chcę kupić 4890 z myślą o Mac Pro bo można ROM przefalshować w karcie i będzie OK do Maca Pro(o 4770 nie słyszałem), ale póki co będzie siedziała w tym PC. Co Wy na temat tej 4890? Dobry wybór? Ten mój 7900GTO już można powiedzieć wysłużony, czas na zmianę o tak sobie ;). Podaję linka skąd będę brał http://www.newegg.com/Product/ProductList....amp;x=0&y=0 , którą najlepiej wziąć? Z OpenGL 2.0 czy 3.0? Podoba mi się ten model: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814102848 ponieważ ma DisplayPort a mój Dell 2408WFP też ma, ma hdmi więc podłącze do mego amplituner onkyo 606, ale za to ma tylko OpenGL 2.0. Jest sens rezygnować z tych złącz które mi pasują na rzecz OpenGL 3.0? Kartę też kupuję trochę z myślą o Windows 7, który w większości wykorzystuje grafikę. Co do zasilenia 4890 to myślę, że mój potwór Tagan 600wat, dwa trafy, 4 linie 12V by pociągnął dwie takie grafiki, więc tu się nie martwię. Martwię się za to o płytę główną, która ma pci-e w rewizji 1.0 czy 1.1 a nowe grafiki używają już 2.0. Na pewno stary pci-e i nowy 2.0 są ze sobą kompatybilne, ale pytanie czy stary pci-e nie będzie ograniczał nowej grafiki w przepustowości? Być może jeszcze nawet nowe grafiki nie wykorzystują potencjału starego pci-e a 2.0 jest na zapas. Jeżeli trzeba by było zmieniać na nową płytę to chyba nie ma sensu. Pozostanie jak jest. Tak jak pisałem, zakup nowej grafy to tylko mój "wymysł". Wydajnościowo sprzęt jeszcze na czasie w miarę choć niedługo walnie 3 lata a to bardzo długo jak na kompa :). A może jakaś nvidia z CUDA? seria 9800? Ale chyba ATI 4890 to dobry wybór. Zrobiona już w nowym procesie tech. bo 4850 i 4870 w starym. Nigdy nie miałem ATI, może czas najwyższy wypróbować? Co radzicie? Dzięki za jakieś sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milkman Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 radeon HD4890 jest naprawdę wydajny, po przesiadce z twojego 7900gto odczujesz ogromny wzrost wydajności (to, że masz pł. główną z pci-e 1.0/1.1 to nie masz co się martwić, nie odczujesz raczej różnicy). Nie wiem na jakim monitorze grasz/jakiej rozdzielczości ale jeżeli na mniejszej niż 1920x1080 to możesz spokojnie zaoszczędzić i kupić 4870 też będzie dobra :) ( ja gram właśnie na 1920x1080 na palit hd4850-edycja z ddr5, czyli prawie 4870 i póki co nie miałem problemów z żadną grą). Co do wyboru która osobiście brałby właśnie Sapphira Vapor-x(ew. któregoś już fabrycznie podkręconego - z tego co widzę są troszkę droższe, więc sam musisz zdecydować czy warto dopłacać czy lepiej samemu kiedyś podkręcić - na dzień dzisiejszy raczej ta karta w żadnej grze nie będzie potrzebowała OC, chyba że na 3dmark :> Na OpenGL nie patrz te wszystkie karty hd4890 są zbudowane na tym samym chipsecie ATI AMD, więc nie różnią się zgodnością z opengl/directx itd , wydaje mi się, że to błąd na stronce - jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić :) Na serię geforce 9800(gtx250) nawet nie patrz, stoją na poziomię HD4850 z tym że to wszystko odgrzane kotlety :P jeżeli już geforcy to na tej stronce za 199$ można kupić gtx275 http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814127429 (nie będę ci pisać która lepsza bo trochę jestem radeonowym fanboyem :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Gierki mnie za bardzo nie interesują ani benchmarki. Jak pisałem mam monitor Della 24" 2408WFP(1920x1200) i takiej rozdzielczości używam we wszystkim. Także 7900GTO mam podłączonego pod lcd tv 1920x1080p 42". Z OpenGL wypadałoby sprawdzić, może i błąd na ich stronie. Odnośnie tego SAPPHIRE Vapor-X to ma szynę 256bit, ale to chyba i tak nie jest źle, za to ma GDDR5. Ten model tylko mi się podoba ze względu na HDMI i DisplayPort, które bym używał jednocześnie. Bym musiał jeszcze poszukać czy ten ATI potrafi po HDMI posłać HD dźwięk jako bitstream do amplitunera, ale raczej chyba nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 emigrant napisał(a): Gierki mnie za bardzo nie interesują ani benchmarki. Jak pisałem mam monitor Della 24" 2408WFP(1920x1200) i takiej rozdzielczości używam we wszystkim. Także 7900GTO mam podłączonego pod lcd tv 1920x1080p 42". Z OpenGL wypadałoby sprawdzić, może i błąd na ich stronie. Odnośnie tego SAPPHIRE Vapor-X to ma szynę 256bit, ale to chyba i tak nie jest źle, za to ma GDDR5. Ten model tylko mi się podoba ze względu na HDMI i DisplayPort, które bym używał jednocześnie. Bym musiał jeszcze poszukać czy ten ATI potrafi po HDMI posłać HD dźwięk jako bitstream do amplitunera, ale raczej chyba nie.4770 albo kotlet w postaci GTX250/9800GTX+.. Rzekł bym że te karty i tak są za mocne skoro nie grasz. Kupisz 9800GT i też będziesz zadowolony ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Hmm raczej na 4770 nie zdecyduję się. Brak ROMU Mac-owego dla tej karty, więc nie wsadzę do Maca Pro. Nie ma DisplayPort chociaż ten port mniej ważny bo zawsze mogę podpiąć poprzez DVI-D. Za to przyda mi się HDMI natywne. 200 dolców za 4890 to nie tak dużo, chociaż 4770 to tylko 100 dolarów. Jeszcze zobaczę czy w ogóle jest sens zmieniać. Może tego 7900GTO jeszcze z rok poużywam, chociaż korci mnie kupić coś nowego ze względu na zaimplementowane hardwerowe wspomaganie z GPU dla HD materiału, dla nowych systemów operacyjnych jak Windows 7 i Snow Leopard. Mam kamerę HD AVCHD, więc czasami bawię się obróbką materiału HD a AVCHD jest wymagającą kompresją, ale tutaj raczej ważniejszą rolę odgrywa CPU niż GPU. Chyba, że jest już oprogramowanie, które używa GPU?. BTW czy do końca września ma coś wyjść nowego? Do końca września jakby co muszę coś kupić. Może warto poczekać te 2 miesiące? Edytowane 5 Sierpnia 2009 przez emigrant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...