Skocz do zawartości
Van GORRE

Pci-express 16x Wersja 1.0, Spis Obsługiwanych Kart Graficznych?

Rekomendowane odpowiedzi

Witka

Kolega wszedł w posiadanie płyty głównej ASUS P5VD2-MX, dokładna specyfikacja TUTAJ (klik). Płyta posiada PCI-Express 16x jednak przeczytałem gdzieś ,że to wersja 1.0, były takę 1.0a, 1.1 i 2.0 (możliwe ,że coś jeszcze pomiędzy). Chciał aby kupić mu jakąś lepszą kartę graficzną (używkę do 200 zł aby pograć w Fallouta 3 czy coś nowszego)ale nie wiem jaką gdyż są te ograniczenia odnośnie PCI-E. Czy jest gdzieś spis modeli kart graficznych, które są w wersji 1.0?

Edytowane przez Van GORRE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pci-express 2.0 jest zgodne wstecz tylko z 1.1. Ale w praktyce jest tak , że radeony z pci-express 2.0 nie odpalają na płytach z pci-express 1.0 i 1.0a lub są duże problemy ze stabilnością. O dziwo w prypadku kart nvidii z pci-express 2.0 nie ma takich problemów.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pci-express 2.0 jest zgodne wstecz tylko z 1.1. Ale w praktyce jest tak , że radeony z pci-express 2.0 nie odpalają na płytach z pci-express 1.0 i 1.0a lub są duże problemy ze stabilnością. O dziwo w prypadku kart nvidii z pci-express 2.0 nie ma takich problemów.

Jak znam życie to listy z modelami kart graficznych w standardzie 1.0 itp. zapewne nie ma?

W takim razie będę musiał celować w coś z nVidii. Chyba poleci nowy temat :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 9800GT które jest na PCI-E 2.0 mam płytę na P35 a więc PCI-E 2.0 to ja nie mam. Działa wszystko ok po OC. Mój kolega ma Radeona 4830 i płytkę z jakimś chipsetem intela ze zintegrowaną grafa (coś pokroju P35- chyba G31 ale głowy nie dam ;-)) wszystko działa jak należy i stabilnie też po OC grafy. Jak kupujesz kartę która nie ma zewnętrznego złącza zasilania tylko pije prąd z PCI-E to musisz tą samą wersje złącza bo wersja 2.0 daje 95W prądu wcześniejsze mniej. Tak w ogóle to te wersje to kosmetyczne zamiany są. :-)

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawna teoria.

Nie widze w tym nic zabawnego , bo to nie teoria. Gdyby tak nie było , po co miałbym głupoty wypisywać?? Tylko po to żeby ktoś radeona nie kupił :lol2: . Na niektórych płytach także były problemy z kartami nvidii , ale to bardzo rzadkie przypadki , które mogą wynikać z problemu z kompatybilnością z daną grafą i musi być poprawiony bios do mobasa.

P35 ma pci-express 1.1 także zadziała każda karta dostępna na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi