marbat91 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Witam W starym komputerze posiadam kartę graficzną ATI Sapphire 9250 128DDR /64bit. Kolega dał mi ATI Gigabyte 9550 128DDR /128bit. Podłączyłem ją i wszystko działa do momentu gdy potrzebna jest wydajność karty graficznej. Karta graficzna podpięta jest do płyty główniej Asrock P4VT8+ viapt800 d400. Komputer w tym momencie zawiesza się. Nie mogę dojść do tego co jest przyczyną. Gdy włączyłem 3DMark06 to wyskoczył mi taki komunikat: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74bffc962147a28b.html .Mam zainstalowanego DirectX 9.0c. Zrobiłem test 3D na nim i pierwsza fazę przeszedł bez zarzutu natomiast przy następnej wystąpił error (za mało pamięci wideo).Na starej grafice (ATI Sapphire 9250)przeszedł wszystkie fazy testów. Konfiguracja komputera: Procesor: Pentium 4 2,8 GHz Pamięć RAM: 1GB (3 kości) Płyta główna: Asrock P4VT8+ viapt800 d400 Zasilacz Tracer 4Life400 400W Karta dźwiękowa: zintegrowana Dysk twardy: 120GB Proszę o pomoc. Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Usunąłeś stare sterowniki i zainstalowałeś nowe? W razie czego przeinstaluj system. Zasilacz Tracer 4Life400 400WSprawdź kompa na markowym zasilaczu, Tracer to śmieć a nie zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbat91 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Sterowniki stare odinstalowałem i nowe zainstalowałem. Przeinstalowanie systemu nic nie daje. A co do zasilacza na seryjnym zasilaczu (300W) tak samo się dzieje. Może jakieś inne pomysły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Może to śmieszne ale czy podpiałeś dodatkowe zasilanie do karty jeśli takowe jest wymagane? Może linia 12V jest przy pracy karty w 3d nadmiernie obciążana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbat91 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 O tym nie wiedziałem ale karta graficzna Ati 9550 nie posiada żadnego wyjścia żeby coś podpiąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 A co do zasilacza na seryjnym zasilaczu (300W) tak samo się dziejePożycz od kogoś zasilacz typu Chieftec/Modecom/Fortron i na nim to sprawdź. R9550 nie wymaga dodatkowego zasilania. Możesz też sprawdzić karte na innym komputerze, może jest uszkodzona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbat91 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Karta na innym komputerze działa bez zarzutów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Wylacz FastWrite w biosie jesli jest aktywne, moze pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...