Skocz do zawartości
maks89

Udostępnianie Internetu W Lanie

Rekomendowane odpowiedzi

Konkretnie problem wygląda tak.

Mój komputer poprzez kabel jest połączony w sieci LAN i korzysta z internetu.

Główny komputer w sieci ma adres IP 192.168.0.1 (brama) i on udostępnia internet wszystkim komputerom w sieci.

Ja chciałem dodatkowo udostępnić internet (poprzez LAN na Wi-Fi) na drugiego laptopa i PocketPC.

Windows przy udostępnianiu na sile ustawia mi adres 192.168.0.1 i występuje konflikt, no bo przecież taki adres już jeden komputer w sieci posiada, więc odłączyłem kabel. Ustawiło mi udostępnianie internetu z połączenia lokalnego. Zmieniłem w nim ręcznie adres IP na 192.168.0.12 (takie statyczne IP mam normalnie, gdy internet działa) i podłączyłem kabel. Internet znów działa na laptopie oraz jest udostępnianie internetu za pomocą tego łącza (niby).

Więc teraz robię sieć bezprzewodową. Łączę w nią 3 urządzenia ad-hoc: 1-laptop, który ma dostęp do internetu (i chcę aby udostępniał dalej), 2-drugi laptop, 3-PocketPC.

Połączenie w sieci bezprzewodowej wykrywa. Wszystkie urządzenia widzą siebie wzajemnie, dostęp do internetu ma tylko urządzenie 1., drugi laptop i PocketPC podaje, że nie ma połączenia z internetem.

Ktoś ma pomysł co może być nie tak? Próbowałem już różne połączenia (nie próbowałem tylko używać routera, ponieważ nie posiadam takowego, a nie potrzebuje takiego połączenia na tyle długo aby specjalnie kupować router :/) i nic.

Może ktoś ma inny pomysł jak udostępnić połączenie internetowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ping z drugiego laptopa do 192.168.0.12 działa?

edit: a jezeli podłączysz osobno każde z urządzeń (tylko laptop lub tylko pocketPC) to działa net?

Dziwne, bo wczesniej ping nie działał, a mimo to na obu laptopach mogłem grać przez sieć lokalną w grę, a gdy w start->uruchom->cmd wpisywalem ping i IP to nie działało.

Dzisiaj rano udało mi się to poprawić, po paru zmianach znów pinguje. Niestety internetu nadal mi nie udostępnia :/ chociaż miedzy pocketPC a laptopem połączenie już jest. Czyżby dla świętego spokoju pozostało mi kupienie bezprzewodowego routera? :rolleyes: <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zakładać nowego tematu.

Mam podobny problem. Wszystko robiłem według tej strony klik. No i właśnie. Jeden komputer z Windows Vista 32bit i połączeniem internetowym łącze w LAN (Ethernet) z laptopem z Windows 7 64bit, na którym chcę mieć internet z tego pierwszego. Udostępnianie folderów działa, oba laptopy pingują. Jednynie przy DNS na laptopie ustawiłem DNSy TPSA. Dodatkowo na laptopie są oznaczenia "HomeGroup: Sprzężono, typ dostępu: Brak dostępu do internetu Sieć: Sieć domowa". Na Viście "Dostęp: Tylko lokalne" i zaznacza, że to sieć niezidentyfikowana.

Jak rozwiązać ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi