maks89 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Konkretnie problem wygląda tak. Mój komputer poprzez kabel jest połączony w sieci LAN i korzysta z internetu. Główny komputer w sieci ma adres IP 192.168.0.1 (brama) i on udostępnia internet wszystkim komputerom w sieci. Ja chciałem dodatkowo udostępnić internet (poprzez LAN na Wi-Fi) na drugiego laptopa i PocketPC. Windows przy udostępnianiu na sile ustawia mi adres 192.168.0.1 i występuje konflikt, no bo przecież taki adres już jeden komputer w sieci posiada, więc odłączyłem kabel. Ustawiło mi udostępnianie internetu z połączenia lokalnego. Zmieniłem w nim ręcznie adres IP na 192.168.0.12 (takie statyczne IP mam normalnie, gdy internet działa) i podłączyłem kabel. Internet znów działa na laptopie oraz jest udostępnianie internetu za pomocą tego łącza (niby). Więc teraz robię sieć bezprzewodową. Łączę w nią 3 urządzenia ad-hoc: 1-laptop, który ma dostęp do internetu (i chcę aby udostępniał dalej), 2-drugi laptop, 3-PocketPC. Połączenie w sieci bezprzewodowej wykrywa. Wszystkie urządzenia widzą siebie wzajemnie, dostęp do internetu ma tylko urządzenie 1., drugi laptop i PocketPC podaje, że nie ma połączenia z internetem. Ktoś ma pomysł co może być nie tak? Próbowałem już różne połączenia (nie próbowałem tylko używać routera, ponieważ nie posiadam takowego, a nie potrzebuje takiego połączenia na tyle długo aby specjalnie kupować router :/) i nic. Może ktoś ma inny pomysł jak udostępnić połączenie internetowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 (edytowane) A ping z drugiego laptopa do 192.168.0.12 działa? edit: a jezeli podłączysz osobno każde z urządzeń (tylko laptop lub tylko pocketPC) to działa net? Edytowane 5 Sierpnia 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maks89 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 A ping z drugiego laptopa do 192.168.0.12 działa? edit: a jezeli podłączysz osobno każde z urządzeń (tylko laptop lub tylko pocketPC) to działa net? Dziwne, bo wczesniej ping nie działał, a mimo to na obu laptopach mogłem grać przez sieć lokalną w grę, a gdy w start->uruchom->cmd wpisywalem ping i IP to nie działało. Dzisiaj rano udało mi się to poprawić, po paru zmianach znów pinguje. Niestety internetu nadal mi nie udostępnia :/ chociaż miedzy pocketPC a laptopem połączenie już jest. Czyżby dla świętego spokoju pozostało mi kupienie bezprzewodowego routera? :rolleyes: <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amrod Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Żeby nie zakładać nowego tematu. Mam podobny problem. Wszystko robiłem według tej strony klik. No i właśnie. Jeden komputer z Windows Vista 32bit i połączeniem internetowym łącze w LAN (Ethernet) z laptopem z Windows 7 64bit, na którym chcę mieć internet z tego pierwszego. Udostępnianie folderów działa, oba laptopy pingują. Jednynie przy DNS na laptopie ustawiłem DNSy TPSA. Dodatkowo na laptopie są oznaczenia "HomeGroup: Sprzężono, typ dostępu: Brak dostępu do internetu Sieć: Sieć domowa". Na Viście "Dostęp: Tylko lokalne" i zaznacza, że to sieć niezidentyfikowana. Jak rozwiązać ten problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...