Skocz do zawartości
xtremesystems

Gtx 280sli Vs Gt300

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie .na gt300 moge poczekac(nie spieszy mi sie). kasa odlozona jest.

jednak niektorzy po tym co ukazalo sie w necie na temat gt300 wróżą ze jej wydajnosc bedzie na poziomie najlepszych kanapek (gtx295 radeon 4870x2)

jak wiadomo sli z gtx 280 bedzie lepsze niz gtx 295

wiec co radzicie?

a jesli doradzacie SLI to czy lepsze bedzie 2 x gtx 280 czy 2 x gtx 275??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jesli doradzacie SLI to czy lepsze bedzie 2 x gtx 280 czy 2 x gtx 275??

W takim wypadku to tylko GTX 295 - kreci się nieźle, nie jest przesadnie głośne i zajmuje mniej miejsca co najczęściej oznacza też mniejsze temperatury w budzie.

jednak niektorzy po tym co ukazalo sie w necie na temat gt300 wróżą ze jej wydajnosc bedzie na poziomie najlepszych kanapek (gtx295 radeon 4870x2)

Wróżby... eh, trzeba poczekać na premierę i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

295 odpada bo jest niewiele wydajniejsze niz 4870x2. natomiast sli z 280tek jest juz sporo wydajniejsze.dodatkowo cena za 2x280 jest nizsza niz za 295

Jeżeli interesuje cie coś powyżej Full HD to może i tak, bo do tej granicy różnice są niewielkie. Sam myślałem nad SLI (miałem wcześniej 8800 GT SLI) ale kanapka po prostu wychodzi lepiej. Rożnicę na rzecz GTX 280 SLI to granica najczęściej 10%. Zauważalnie większa różnica występuje pomiędzy GTX 295 i HD 4870 X2. Większość kanapek tego typu spokojnie osiąga 675/1500/2400 więc i OC zacne. Chociaż na twoim miejsc bym kompletnie olał temat jako że masz HD 4870 X2. Czekaj więc na GT300.

http://www.overclock.net/graphics-cards-ge...tx-280-sli.html

http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-295-review-bfg/11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za testy .

zastanowie sie nad tym.

niestety 4870x2 idzie na sprzedaz bo po premierze nowych radkow spadnie na leb na szyje..

wiec jesli mam siedziec to na 9600 gso.

co do gt300 jeszcze cena mnie niepokoi..bo jak pograja tak jak po premierze 8800gt to cena bedzie sporo powyzej 2000 co bedzie zupelnym idiotyzmem,bo teraz za gtx280 trzeba zaplacic kolo 800 (wiec sli staje sie oplacalne.)

zastanawiam sie czy moze poczekac jeszcze ze dwa miesiace (moze wyjda testy gt300 - lub jakies przecieki.) i wtedy sie na cos zdecydowac

jeszcze jakby ktos mogl zapodac testy 2x280 vs 2x275 bo daremno szukam..a zastanawia mnie jak szyna i mniej mem wplywa na wydajnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX275 to praktycznie GTX280 tyle że w procesie 55 nm wykonany i pozbawiony 4 ROP-ów .

Teoretycznie jest nie wiele słabszy , w praktyce różnic nie widać .

GTX295 to technicznie to samo co GTX275 tylko x2 .

Ma tylko niższe takty rdzeń/pamięć przez co 1 GTX295 będzie trochę słabszy niż 2 x GTX275 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzysz co piszesz :) przeciez mam 4870x2 to na kiego grzyba mi potrzebna 4850x2

piszesz ze chcesz sprzedać 4870x2 bo później potanieje. no to daje przykłady kart które raczej mocno nie stracą wartości po premierze nowych układów. 4850x2 ma 4 złącza dvi to jest jedyna nie pro karta na rynku w niezłej cenie która zapewnia taki bajer i na rynku wtórnym jest poszukiwana. a to że jest jej nie wiele jeszcze bardziej za nią przemawia, kolejny fakt to to że "Szafir" nie widzi na razie jej następcy więc siłą rzeczy raczej nie będzie tanieć... a cf 4770? no ta karta raczej też prędko nie zniknie i ceny trzymać będzie na poziomie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym czekał na nowe serie i jeszcze z dwa miesiące. $ tanieje, karty tanieją. Co masz stracić to i tak stracisz, czy na radeonie x2 czy na dwóch nVidiach. Wszystko potanieje. A na sprzedawaniu teraz i kupowaniu tez tracisz więc się wstrzymaj.

A sam przesiadł bym się na ten czas na coś ala 4850 i by wystarczyło 9600GSO jest za słaba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszesz ze chcesz sprzedać 4870x2 bo później potanieje. no to daje przykłady kart które raczej mocno nie stracą wartości po premierze nowych układów. 4850x2 ma 4 złącza dvi to jest jedyna nie pro karta na rynku w niezłej cenie która zapewnia taki bajer i na rynku wtórnym jest poszukiwana. a to że jest jej nie wiele jeszcze bardziej za nią przemawia, kolejny fakt to to że "Szafir" nie widzi na razie jej następcy więc siłą rzeczy raczej nie będzie tanieć... a cf 4770? no ta karta raczej też prędko nie zniknie i ceny trzymać będzie na poziomie

nie no..jesli mialbym cos kupowac to raczej mocniejsze.

chyba zrobie tak ze sprzedam radka..i poczekam na tym 9600gso z miesiac lub dwa i zobacze jak sie sytuacja rozwinie.

co do 9600gso to az tak slabe nie jest (burnout paradise gralem wszystko na max w 1920x1200 z aax2 i nie spadalo ponizej 50 - albo gra super zoptymalizowana albo karta nie taka felerna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba zrobie tak ze sprzedam radka..i poczekam na tym 9600gso z miesiac lub dwa i zobacze jak sie sytuacja rozwinie.

co do 9600gso to az tak slabe nie jest (burnout paradise gralem wszystko na max w 1920x1200 z aax2 i nie spadalo ponizej 50 - albo gra super zoptymalizowana albo karta nie taka felerna)

4850x2 to moc pokroju gtx 280...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest najlepsze wyjście, przeczekać. Kasę zawsze możesz wydać na coś przyjemniejszego niż możliwość gry 3 miesiące w super high ultra detalach za bagatela 1000zł, który zapewne byś stracił na takim kupowaniu i sprzedawaniu kart z DX10 tuż przed premiera kart z DX11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego miałem ten sam problem co ty ,najpierw chciałem sprzedać gtx 295 na dual pcb i brać 2x gtx 285 ,potem chciałem gtx 295 na 1pcb. Ogólnie wszystko olałem ,robię chłodzenie wodne i zakupiłem blok na GPU ,stwierdziłem że nie opłaca mi się sprzedawać gtx295 i zamieniać go na troszkę wydajniejsze SLI z 285 ,a zwłaszcza na gtx 295 one pcb. Teraz jestem w trakcie kompletowania WC i daję blok na grafę i jadę z oc. Jeśli sądzisz że na dzień dzisiejszy dobrze sprzedasz swojego radka to obyś się nie przeliczył (za ile w ogóle chciałeś go wystawić?).

edit. Oj troszkę na datę nie spojrzałem. Sorka

Edytowane przez Bartass13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to spory dylemat co wybrać. GTX 285 czy jakąś kanapkę (4870x2 lub droższy GTX 295). Sugerowałbym się raczej mocą obliczeniową procka i fakt, że tylko 2 rdzenie. Także co byście radzili ? Brać GTX 285 czy może kanapkę ? Od razu uprzedzam, że nie mam zamiaru zmieniać platformy. Co najwyżej jakiegoś Quada na 775 w przyszłym roku (tylko jaki ?) co by się ładnie wykręcił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No raczej skłaniam się ku GTX 285. Nie wiem czy jednak nie czekać jeszcze na GTX 300, ale to jeszcze mogę sobie poczekać. Generalnie potrzebuję coś w miarę wydajnego co mi pozwoli na komfortową grę w rozdzielczości 1680x1050. Np. w takiego Crysisa z modem CCC na lvl 6 ;) Procka planuje zmienić w przyszłym roku na Quada Q9550.

Wygląda to obecnie tak jeśli chodzi o moje plany modernizacji:

Wrzesień - nowy monitor Dell 2209WA. Zrezygnowałem z FullHD na rzecz IPS, a na monitor nie chcę przeznaczać więcej niż 1200 zł.TN odpada.

Październik - nowy zasilacz 650W + jakieś lepsze pamięci 2x2GB

W listopadzie chciałbym już zakupić jakąś kartę graficzną do 1200 PLN (albo i taniej jakby się dało).

Styczeń/luty 2010 Core2Quad Q9550.

Priorytet 1680x1050 AAx6 wszystkie najnowsze gry w Crysisem włącznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@devil za 1200 zl w listopadzie to spokojnie dobra 285 kupisz, tylko po co jak mozesz miec 275 za pewnie i 600 ktore pociagnie wszystkie gry na 22' - wyrobisz sie w 1200 z grafa i zasilka od razu. Crysis mi smiga z aax4 i 2 ustawieniami na high (cienie i costam) +30 fpsow plynnie. Odpusc sobie gt300, w tym roku i tak nie kupisz pewnie

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi