NWN Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Witam Od jakichś dwóch miesięcy komputer zaczął mi trochę świrować - tzn. restuje się albo całkowicie wyłącza(częściej) w różnych przedziałąch czasowych. Na początku było to rzadko raz na 3 dni ale ostatnio zdarza się to co kilka godzin a czasem częściej. Dzieje się to nie tylko podczas obciążenia ale też czasami jak używam jedynie opery albo oglądam film. Dziwną rzeczą jest że czasem jest to jedynie reset a czasem wyłącza się i dopiero po jakimś okresie sam uruchamia się znowu (15 sec-5 minut) Oto co mam w środku: Intel E5200 chodził na 3,3 GHz na napięciu 1,32, chłodzony Karakorum Gigabyte GA-EP31-DS3L v2 Ram 2GB Kingston DDR2 667 Gainward GeForce 9600GT SB X-Fi Player Dysk SAMSUNG F1 HD322HJ (S17AJDWQ700705) 320GB SATA systemowy Dysk SAMSUNG SP2014N (S088J10A116507) 200 GB Sieciówka Realtek Zasilacz CHieftec 360W pasywne PFC Co zrobiłem do tej pory: 1. Rozmontowałem komputer i złożyłem jeszcze raz + sprawdzenie płyty - wszystkie kondensatory ok. 2. Przywróciłem proca na 2,5 GHz. 3. Temperatury moim zdaniem nie mają wpływu bo komp potrafi działać 4h pod obciążeniem i proc ma wtedy max 65 stopni, a grafa koło 70. 4. RAM testowany 2h Gold Memory - czysty. Wyżej wymienione akcje nie przyniosły efektu dalej się wyłącza. 5. Sprawdziłem dysk systemowy HD Tune oto wyniki No jest to zastanawiające, bo wydaje się że to może być jego wina tylko że objawy są jak dla mnie dziwne jak na awarię dysku. Jest on na gwarancji, czy powinienem go reklamować, są na to podstawy? Coś jeszcze innego może powodować zwiechy, podejrzewałbym też płytę? Jakieś kroki powinienem podjąć? Pewnie czekać mnie będzie reinstalacja systemu na innym dysku czego wolałbym uniknąć. Czekam na sugestie i z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zdecydowanie dysk nadaję się do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Dysk swoją drogą, ja bym zwrócił uwagę też na zasilacz. 360W chieftec to chyba HPC 360-202. Konstrukcja leciwa, lubi się grzaćna słabszym konfigu. Fajnie byłoby, jakbyś miał możliwość pożyczyć od kogoś inny zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...