Skocz do zawartości
d4r3kdmf

Regulator I Piszczenie Wentyli?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam regulator obrotów wbudowany z obudowę ma on opcję sterownia 3 wentylatorami są trzy poziomy low medium i high gdy podłącze do niego wentylator mając ustawione na high wszytko ładnie chodził pełną mocą gdy dam na medium wentylator zaczyna tak jakby piszczeć a gdy dam na low jeszcze bardziej!Sprawdzałem na 4 różnych posiadam też zwykły regulator(potencjometr) regulując nim wszystko ładnie chodzi wiatraczki wolniej się obracają bez żadnego pisku!Powiedzcie mi w czym problem wiem że ten panel to china ale ten potencjometr to jeszcze większa :D?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze dochodzic do oscylacji pasozytniczych w układzie regulatora scalonego.. ( on lubi obciazenie rezystacyjne a silnk wentylatora jest "widziany" jako rezystacyjno-indukcyjne..

Jedyne wyjscie jesli jest juz nie na gw. to dolutowac do wyjscia jego kondensatory blokujace o pojemnosci 100uF. By stłumic oscylacje pasorzytnicze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie gw dawno nie ma zaraz poszukam jakieś kondziory:) coś się może znajdzie czy muszą być koniecznie 100uF i gdzie i jak je przylutować?

hmm jak oni to skonstruowali ze to nie działa jak powinno

Pozdro

Edytowane przez d4r3kdmf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi