d4r3kdmf Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Witam posiadam regulator obrotów wbudowany z obudowę ma on opcję sterownia 3 wentylatorami są trzy poziomy low medium i high gdy podłącze do niego wentylator mając ustawione na high wszytko ładnie chodził pełną mocą gdy dam na medium wentylator zaczyna tak jakby piszczeć a gdy dam na low jeszcze bardziej!Sprawdzałem na 4 różnych posiadam też zwykły regulator(potencjometr) regulując nim wszystko ładnie chodzi wiatraczki wolniej się obracają bez żadnego pisku!Powiedzcie mi w czym problem wiem że ten panel to china ale ten potencjometr to jeszcze większa :D? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Moze dochodzic do oscylacji pasozytniczych w układzie regulatora scalonego.. ( on lubi obciazenie rezystacyjne a silnk wentylatora jest "widziany" jako rezystacyjno-indukcyjne.. Jedyne wyjscie jesli jest juz nie na gw. to dolutowac do wyjscia jego kondensatory blokujace o pojemnosci 100uF. By stłumic oscylacje pasorzytnicze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) Nie nie gw dawno nie ma zaraz poszukam jakieś kondziory:) coś się może znajdzie czy muszą być koniecznie 100uF i gdzie i jak je przylutować? hmm jak oni to skonstruowali ze to nie działa jak powinno Pozdro Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez d4r3kdmf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Kondy 100uF niekoniecznie mozliwe ze wystarczy mniej.. Musisz spróbowac. Lutuj sie do gniazd zasilajacych wentyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...