bender83 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Poszukuję programu (najlepiej darmowego ;), ale jeśli będzie płatny to trudno), który po zainstalowaniu na danym komputerze będzie w jakiś sposób informował mnie o tym, że ktoś zainstalował na nim nowe/dodatkowe oprogramowanie. Znacie jakiś program, który będzie potrafił coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwko123 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 w "Your Uninstaller!" masz wyróżnione ostatnio zainstalowane oprogramowanie. niestety sam program Cie nie informuje tylko trzeba go samemu odpalić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Właśnie chodzi mi o to, żeby program działał np. jako usługa i informował mnie np. mailem, że coś zostało zainstalowane na komputerze X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 A czy przypadkiem XP na domyślnych ustawieniach nie wyróżnia w menu nowych aplikacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 A czy przypadkiem XP na domyślnych ustawieniach nie wyróżnia w menu nowych aplikacji? Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Mam w firmie prawie 500 komputerów. Chciał bym żeby jakiś soft informował mnie zdalnie o fakcie zainstalowania jakiegoś oprogramowania przez użytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 napisałem na potrzeby swojej pracy skrypcik vbs który robił coś podobnego. Listował do pliku txt oprogramowanie a następnie porównywał z listą wzorcową z serwera jeśli któraś z pozycji wylistowanej na komputerze, tworzyło plik textowy z info jakie i ile programów nie pasuje. Można by to było przerobić żeby w jakiś inny sposób cie informowało np mejlem czy coś .Jak chcesz to mogę poszukać bo stosowałem go do pracy dyplomowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 napisałem na potrzeby swojej pracy skrypcik vbs który robił coś podobnego. Listował do pliku txt oprogramowanie a następnie porównywał z listą wzorcową z serwera jeśli któraś z pozycji wylistowanej na komputerze, tworzyło plik textowy z info jakie i ile programów nie pasuje. Można by to było przerobić żeby w jakiś inny sposób cie informowało np mejlem czy coś .Jak chcesz to mogę poszukać bo stosowałem go do pracy dyplomowej.Jak byś mógł to był bym bardzo wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Mam w firmie prawie 500 komputerów. Chciał bym żeby jakiś soft informował mnie zdalnie o fakcie zainstalowania jakiegoś oprogramowania przez użytkownika. Heh, to zmienia postać rzeczy. Można by w "Zaplanowane zadania" (czy jak to się tam zwie) wrzucić w/w skrypt, który np robi listę zawartości C:\Program files\ lub pobiera dane z rejestru (klucz Uninstall bodajże). Uruchamianie go co godzinę nie powinno być uciążliwe, chociaż IMO raz dziennie też by wystarczyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Przecież instalowanie i uruchamianie softu można zablokować uprawnieniami - oczywiście część userów potrafi to obejść ale już jest jakiś filtr (imo znacznie powyżej 50%). Skrypt: są całe pakiety dla pracowników biór - z grami, Firefoxem, open office itp - które działają bez instalki (z pendrive) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Przecież instalowanie i uruchamianie softu można zablokować uprawnieniami - oczywiście część userów potrafi to obejść ale już jest jakiś filtr (imo znacznie powyżej 50%). Skrypt: są całe pakiety dla pracowników biór - z grami, Firefoxem, open office itp - które działają bez instalki (z pendrive) ;)Studenci zdolni są ;) poza tym niestety do prowadzenia zajęć czasami potrzebne są konta z uprawnieniami wyższymi niż użytkownik a tak przynajmniej będę wiedział, że coś zostało zainstalowane, bo "ręczne" upilnowanie 13 pracowni jest dość kłopotliwe. A co do wersji portable to wiem oczywiście, że takie istnieją ale z tym się raczej nic nie poradzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Studenci zdolni są ;) poza tym niestety do prowadzenia zajęć czasami potrzebne są konta z uprawnieniami wyższymi niż użytkownik a tak przynajmniej będę wiedział, że coś zostało zainstalowane, bo "ręczne" upilnowanie 13 pracowni jest dość kłopotliwe. A co do wersji portable to wiem oczywiście, że takie istnieją ale z tym się raczej nic nie poradzi. Poczytaj o kartch przywracania systemu - f.e. nasz rodzimy produkt 'Goliath HD Protector'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Znam to, ale miałem jedną kartę na testy (jakąś inna niż podałeś) i nie do końca chciało to działać, być może coś nie tak konfigurowałem, ale po dłuższym czasie walki dałem sobie spokój. Coś podobnego tylko programowo robi Windows Steady State, ale jak konto studenta ma prawa admina to nie zdaje on egzaminu. MaKaR jak tam skrypt? Uda się coś znaleźć? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 (edytowane) Proszę bardzo. Skrypt jest mojego autorstwa i pobieram 100 baniek za jego komercyjne wykorzystywanie :P ;) Opis działania: * listuje oprogramowanie nazwę i wersję zainstalowanie na maszynie do pliku c:\log\programy.txt * pobiera z sieci plik wzorzec.txt w którym są zawarte oprogramowanie akceptowalne :P * porównuje ze sobą, jeśli w pliku programy jest coś czego nie ma w pliku wzorzec wypisuje różnice do pliku c:\log\roznice.txt Ja skrypt ten odpalałem przy pomocy SCOM'a wiec był wykonywany lokalnie na kompie. Mógłbyś np zaprzęgnąć Nagiosa do odpalana tego skryptu żeby alarmował cię o zaistniałej różnicy, lub napisać bacika który będzie to odpalał co x czasu i przerobić skrypt tak żeby wysyłał ci mejla załączając plik roznice.txt ' Listowanie Operogramowania Set objFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject") Set objTextFile = objFSO.CreateTextFile("c:\log\programy.txt", True) strComputer = "." Set objWMIService = GetObject("winmgmts:" _ & "{impersonationLevel=impersonate}!\\" & strComputer & "\root\cimv2") Set colSoftware = objWMIService.ExecQuery _ ("Select * from Win32_Product") objTextFile.WriteLine "Name" & vbtab & _ "Version" For Each objSoftware in colSoftware objTextFile.WriteLine objSoftware.Caption & vbtab & _ objSoftware.Version Next objTextFile.Close ' porownywanie Dim found strSciezka_siecowa = "\\xxx.xxx.xxx.xxx\wzorzec.txt" strSciezka_docelowa = "c:\log\wzorzec.txt" Set FSO =CreateObject("scripting.FileSystemObject") FSO.CopyFile strSciezka_siecowa , strSciezka_docelowa , True Set objFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject") set objinputfile2 = objfso.opentextfile ("c:\log\programy.txt") Set objOutputFile1 = objFSO.createtextfile("c:\log\roznice.txt", True) Do Until objInputFile2.AtEndOfStream found = false strNextLine2 = objInputFile2.Readline set objinputfile1 = objfso.opentextfile ("c:\log\wzorzec.txt") Do Until objInputFile1.AtEndOfStream strNextLine1 = objInputFile1.Readline If (strNextLine1 = strNextLine2) Then found = True If (found = True) Then End If End If Loop objInputFile1.Close roznice= 0 If (found = false) Then roznice = roznice+1 objOutputFile1.WriteLine strNextLine2 End If Loop Wscript.quit objInputFile2.Close objOutputFile1.Close objOutputFile2.Close Set objInputFile1 = nothing Set objInputFile2 = nothing Set objOutputFile1 = Nothing Set objOutputFile2 = Nothing ps. przepraszam że tak długo ale byłem zajęty ważniejszymi sprawami niż forum w weekend ps2. jakbyś miał problemy albo pytania to wal na priv'a Edytowane 10 Sierpnia 2009 przez MaKaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...