Skocz do zawartości
Finchy

Monitor Do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

jak ktoś mi poleci tego DELLa za 1200 to pozabijam. :damage_wall: mam niecały 1kafel na monitor i ani grosza więcej. nie mogę już nic dopłacić. dlatego pisze moje warunki:

-22"/23" cale (najlepiej format 16:10, bo 16:9 takie płaskie są)

-rozdzielczość 1650x1080 (nie chce FullHD)

-do 1000zł! z przesyłką!

-dobre kąty i odświeżanie (ma być do gier i internetu)

-minimum DVI, dobrze by było gdyby miał HDMI (mam GPU z wyjściem HDMI)

-mógłby mieć PIVOT

-łatwa gwarancja tak gdyby co (najlepiej na bad-pixele)

-dobrze musi wyglądać skalowanie obrazu (praca w niższych rodzielczościach)

-nie może męczyć oczu, czasem przesiaduje na PC 6h, i to w nocy.

-zastosowanie Gry>Internet>Word>...>Filmy>...

z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez Finchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z firm które oferują gwarancje na piksele jedna została już wymieniona a druga to LG (tylko że u Iiyama jest troche inaczej.) A co do modelu to sugeruje sprawdzić lg w2254tq (jedna z najnowszych propozycji tego producenta lub L227WTP - starszy model lecz cały czas bardzo dobry (potwierdzienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, też mam taki sam dylemat co Finchy i też biorę pod uwagę tą Iiyame, ale mam pytanie właściwie do Matthaios84. Przeczytałem artykuł na http://www.digitalversus.com i o ile dobrze zrozumiałem to monitor ma pewne problemy ze skalowaniem. Pytam się bo oglądam dużo filmów na komputerze a tam piszą "Not great for films". Może wiesz o co im chodziło? I jeszcze jedno pytanie, gdzie kupowałeś ten monitor przez internet czy w sklepie, bo zdaje się że IIyama daje gwarancję na piksele tylko w autoryzowanych sklepach, bo ja wolałbym kupować przez internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak: downscaling działa ok, nawet Starcraft wygląda w porządku (a to przecież 640x480), to o czym tam piszą to upscaling i rzeczywiście wygląda to nieciekawie. Chodzi o to, że jak ogląda się filmy (np popularne Xvid'y) to na pełnym ekranie obraz wygląda jak by się składał z kwadratów, wynika to ni mniej, ni więcej z niskiej rozdzielczości tych filmów (zobaczcie zwykłe, analogowe programy na telewizorze LCD (np. TVP1, Polsat), obraz ewidentnie jest gorszy od zwykłego CRT'ka), niemniej jednak filmy w HD wyglądają już tak jak powinny. Z tego co się orientuje to prawie wszystkie monitory cierpią na tą przypadłość.

Iiyama honoruje gwarancję na bad piksele pod warunkiem, że monitor był zakupiony w autoryzowanych punktach sprzedaży (sklep musi się znajdować na tej liście), jeżeli jest to zwykły sklep to wtedy idziemy do niego, żeby wymienili monitor na nowy, jeśli monitor był kupiony przez internet (np. mój) to wtedy wysyła się go do iiyamy na wymianę (D2D, firma pokrywa koszty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym jeszcze aby monitor dało się powiesić na ścianie, Iiyama ma taką możliwość ale przeglądałem też monitory LG i się okazało że oprócz L227WTP-PF to żaden niema mocowań VESA :blink:, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Także zostaje wybór między Iiyama B2206 a LG L227WTP-PF tylko ten ostatni trochę już stary i sam nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi