Boniu Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 (edytowane) Mam plan kupić nową kartę graficzną (do końca sierpnia na 100%). Sądzę, że wybiorę GeForce GTX295 z Gigabyte. Nie wiem jednak czy reszta sprzętu nie będzie go spowalniała. Mój sprzęt to: -Intel Core 2 Quad Q9400 2.66 Ghz @ 3.4 Ghz -4 Gb DDR3 1333 Mhz -Płyta z Gigabyta z chipsetem P45 -Zasilacz 650 WAT z Chievteca Proszę powiedzcie mi czy zakup tej karty ma sens i czy na tym sprzęcie wykorzystam pełnię jej możliwości Ps. Mam monitor 22 ale w przyszłym roku zamierzam kupić nowy, większy Ps2. Nie piszcie mi tylko o oszczędzaniu - chcę kupić kartę która będzie bardzo dobra jeszcze za 3-4 lata Edytowane 8 Sierpnia 2009 przez Boniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 (edytowane) Ja Ci napiszę o czekaniu - na karty DX11. Od ATi wychodzą na jesieni i warto poczekać - proces 40nm, więcej shaderów, pewnie jakieś zmiany w architekturze... Możliwe, że będą (w zależności od gry - czy wykorzystuje SLI czy nie) troszkę gorsze albo sporo lepsze przy sporo niższym poborze prądu, mniejszych temperaturach i stałej wydajności (z racji 1 GPU). Jesień - konkretnie październik/listopad. Dokładna data nieznana. nVidia swoje karty zaprezentuje może w grudniu, ale prawdopodobnie to będzie tzw. papierowa premiera. Edytowane 8 Sierpnia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Nie piszcie mi tylko o oszczędzaniu - chcę kupić kartę która będzie bardzo dobra jeszcze za 3-4 lataZa 3-4 lata to ledwo gry na tym włączysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Za 3-4 lata to ledwo gry na tym włączysz. Przesadzasz - 3 lata temu kupiłem 8800 GTS i miesiąc temu przeszedłem na nim Crysisa A co do kart z DX11 to obawiam się że będzie z nimi to samo co z pierwszymi kartami DX10 - te na prawdę najlepsze będą strasznie drogie, a te o cenach porównywalnych z 295 sporo gorsze (kiedys dałem się tak nabrać i kupiłem 8600 GTS i wymieniłem go po miesiącu) Ale ja pytałem o coś innego: -Czy mój sprzęt (w szczególności zasilacz) podoła tej karcie, albo tym które dopiero mają wyjść?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 To już nie te czasy, ATI na pewno nie dowali ceny 2 tysięcy za nowe karty. Myślę, że max to będzie 1000zł za najsilniejszy model. Twój sprzęt da radę, ale też radzę poczekać bo rozwiązania multi gpu są raczej mało ciekawe jak narazie. Gdyby przyrost z drugiego gpu wynosiłby zawsze minimum 90% wtedy warto by było inwestować ale jak w jednej grze ma to wogle nie działać a w innych dawać 40-80% to jest to wywalanie kasy w błoto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 (edytowane) Ekhm, Crysis miesiąc temu nie wyszedł... Podaj konkretną nazwę zasilacza - bo 650W niewiele mówi. 8600GTS to była wielka wtopa, więc nie ma co porównywać. Z tymi cenami przesadzasz - wiadomo, że nie można kupować bezpośrednio po premierze, bo wtedy ceny są zawyżone, ale parę tygodni później spadają. Ja swojego HD4850 kupiłem w lipcu (ze 2 tygodnie po premierze) za ~470 zł. Była wtedy tańsza od 8800GTS... Co do cen jeszcze - mniejszy proces technologiczny = mniejsze ceny. Kiedyś X1900XTX kosztował ponad 2000 zł, a miał 1 GPU, a teraz karta z 2 GPU kosztuje 1500-1800 zł... Edytowane 8 Sierpnia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...