Skocz do zawartości
mooker

Komputer Za Ok. 4100zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

mam zamiar w niedalekiej przyszlosci zakupic sobie komputer.

bez monitora, klawiatury, myszki lub glosnikow.

moj budzet to okolo 4100zl.

czy uda sie wspaniałej forumowej elicie zlozyc cos z :

i7

plyta gigabyte, lub msi, lub dfi ( czy jakos tam ) byl nie AsRock. wiem ze teraz nie robi zlych plyt, ale nie jestem do nich przekonany

dysk - 1x 500gb starczy

ram - tu.. nie wiem. czy lepiej wyjdzie 3x 1gb 1600mhz cl7, czy jakies 2x2gb

zasilacz - jakis chieftec 600w?

karta graficzna - tu... myslalem nad GTX 285.

obudowa - moze ANTEC three hundred ?

to chyba wszystko :)

z gory dziekuje za zaangazowanie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np taki. chyba ze inne firmy ci pasuja

Gigabyte EX58-UD3R (Lga1366)

Core i7 920 QuadCore 64 Bit 2.66GHz BOX

OCZ Core i7 Triple 3x1GB 1600MHz Platinum

Samsung 500GB 16MB Cache S-ATA 2

Galaxy GeForce 285 GTX 1GB DDR3 (512-bit) (PCI-E)

Chieftec CFT-650-14CS 650W Cable Managment

obudowa kwestia gustu ;)

okolo 4k

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar w niedalekiej przyszlosci zakupic sobie komputer.

Czyli konkretnie kiedy? Bo niedługo (bodajże we wrześniu) wychodzi i5 z nową podstawką i choć nie powinien być o wiele tańszy (ani wydajniejszy), to będzie lepszą ofertą, bo S1366 ma być podstawką z drogimi procesorami...

Szkoda mi tylko Ciebie w kwestii Asrocka - ich ostatnie płyty są naprawdę dobre i tylko tracisz finansowo kupując zaufane marki.

Na tą chwilę:

Procesor : Intel Core i7 920 - 1060 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II - 170 zł -> bardzo dobre i opłacalne chłodzenie

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Foxconn FlamingBladE - 799 zł -> za cenę/możliwości i wygląd

RAM : Corsair 2x2GB 1600MHZ XMS3 DHX - 330 zł -> 6GB do normalnych zastosowań się nie opłaca - nie wykorzystasz

Karta Graficzna : Gainward GeForce GTX 275 896MB DDR3 - 769 zł -> GTX 285 jest nieopłacalny

Zasilacz: Chieftec CFT-700-14CS Cable Management - 339 zł -> zasilacz to podstawa, jeśli chodzi o i7

HDD : Samsung 1TB 32MB Cache F2EG - 285 zł -> po prostu opłacalny wybór

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

Obudowa : Antec Three Hundred - 260 zł -> dobry wybór

RAZEM : 4132 zł (esc.pl)

Jeszcze co do pamięci - tri-channel niewiele daje, więc możesz sobie darować, a pakowanie się w 3x1GB jest nierozsądne. Ciężko będzie się ich pozbyć w przyszłości.

Mam nadzieję, że dysponujesz dobrym monitorem FullHD, bo poniżej sprzęt się będzie marnował. Acha, no i oczywiście podkręcenie procesora jest wręcz obowiązkowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli konkretnie kiedy? Bo niedługo (bodajże we wrześniu) wychodzi i5 z nową podstawką i choć nie powinien być o wiele tańszy (ani wydajniejszy), to będzie lepszą ofertą, bo S1366 ma być podstawką z drogimi procesorami...

Szkoda mi tylko Ciebie w kwestii Asrocka - ich ostatnie płyty są naprawdę dobre i tylko tracisz finansowo kupując zaufane marki.

Na tą chwilę:

Procesor : Intel Core i7 920 - 1060 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II - 170 zł -> bardzo dobre i opłacalne chłodzenie

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Foxconn FlamingBladE - 799 zł -> za cenę/możliwości i wygląd

RAM : Corsair 2x2GB 1600MHZ XMS3 DHX - 330 zł -> 6GB do normalnych zastosowań się nie opłaca - nie wykorzystasz

Karta Graficzna : Gainward GeForce GTX 275 896MB DDR3 - 769 zł -> GTX 285 jest nieopłacalny

Zasilacz: Chieftec CFT-700-14CS Cable Management - 339 zł -> zasilacz to podstawa, jeśli chodzi o i7

HDD : Samsung 1TB 32MB Cache F2EG - 285 zł -> po prostu opłacalny wybór

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

Obudowa : Antec Three Hundred - 260 zł -> dobry wybór

RAZEM : 4132 zł (esc.pl)

Jeszcze co do pamięci - tri-channel niewiele daje, więc możesz sobie darować, a pakowanie się w 3x1GB jest nierozsądne. Ciężko będzie się ich pozbyć w przyszłości.

Mam nadzieję, że dysponujesz dobrym monitorem FullHD, bo poniżej sprzęt się będzie marnował. Acha, no i oczywiście podkręcenie procesora jest wręcz obowiązkowe...

w tym tygodniu. tzn, w tym ktory sie zacznie jutro.

z ramami sie zgodze.

nie wiem czy do asrocka jest mnie ktokolwiek w stanie przekonac

ten gtx275 rzeczywiscie bardziej sie oplaca ? ta modernizacja kompa ma byc moja ostatnią :o

monitora full hd nie mam

krecenie procesora jest niezbedne ? bez oc nie uciagne np crysisa na V. High ( Okolo 35-45 fps ) z gt 285 lub 275 ?

hdd 500 mi naprawde starczy ^_^

a ten zasilacz ile ma W ? tyle co w nazwie - 700 ?

a co powiecie na to ?

CPU: Intel Core i7-920 - 1060 zł

MoBo: Gigabyte EX58-UD3R - 690 zł

RAM: Patriot 3GB (3x1GB) 1333MHz CL7 Viper LLK - 240 zł - tu te 2x2 lub 3x1. ponoc tripyl czanel sprawuje sie nieźle

GPU: Asus GeForce GTX 285 TOP 1024MB DDR3 - 1269 zł

HDD: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 - 199 zł

PSU: Chieftec 600W [CFT-600-14CS] - 315 zł

Obud: Antec Three Hundred (bez zasilacza) - 260 zł

Edytowane przez mooker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że wszystko napisałem, a Ty i tak przedstawiłeś praktycznie ten sam zestaw (tylko z pamięciami się wahasz)... Nie za bardzo chce mi się powtarzać wszystko, bo napisałem, czemu takie, a nie inne części...

Bierz zestaw, jaki przedstawiłem. Dodam parę uwag:

Dysk w takim razie weź wersję 500GB (F2) za 185 zł.

GTX 285 jest droższy o ~400zł, a wydajność o 5-10% wyższa... Warto? Moim zdaniem nie. Zdecydowanie GTX 275, choć skoro ma być zestaw na dłużej, to brałbym HD4890 z racji DX10.1, które może się przydać za parę lat, kiedy pojawią się gry DX11.

Zasilacz koniecznie wersja 700W. Realnie, na linii +12V (ta najbardziej obciążona) ma ok. 600W, piszę z pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi