Skocz do zawartości
Destiny

Gigabyte GA-7VAX vs. Epox 8K9A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie mogę się ostatecznie zdecydować na wybór płyty. Do wyboru zostały

GA-7VAX i EpoX 8K9A. Różnica w cenie to ok. 50 zł ale przy Gigabycie jest

jeszcze karta sieciowa no i torszkę lepsze wyposażenie w pudełku. Mam lekką awersję do Epoxów bo pierwsza płyta była tej firmy i miałem z nią delikatnie mówiąc kłopoty. Myśę o podkręceniu 1700+ bo taki procek będzie do kompletu.

Jak z niego zrobię stabilne 2400+ to w zupełności starczy. Góra

2600+. Najważniejsza stabilność.

Gigabyte wygrał w testach na benchmark.pl i w Chipie. Epox 8K9A jest płytą nowszą i nie doszukałem się jeszcze żadnych jej testów.

Czy wie ktoś gdzie je znajdę??

Prosze o opinię użytkowników tych płyt.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epoxa nie znam, ale Ga-7vax jest spoko. Napięcie na procku (DLT3C) do 1.8V, dla pamięci do 2.8, dla grafy też chyba do 1.8. W rewizji 1.2 (bo taka tylko w sklepach jest) mnożnik do 18x, ale ręczna zmiana FSB na 166MHz za pomocą spinacza (niestety). Fajna cena, dobry soft. 2600+ to mam bez podnoszenia napięcia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jadka :-P ,karma dla zwolennikow GB ,bo nie widze nikogo z epoxem

pewnie ze epox

a za 10pln wiecej masz 8k9al ,ktora ma lan

jak ci zalezy na wyposazeniu to za 359pln jest epox 8k5a3+ ,nie wiem czy ma lan ,ale ma 2x raid (12 dyskow)

mozliwosciami o/c bije na leb GB

stabilnosc to jest gwarantowana marka (Epox&Via),ze swoja nie mam problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ze epox

jak ci zalezy na wyposazeniu to za 359pln jest epox 8k5a3+ ,nie wiem czy ma lan ,ale ma 2x raid (12 dyskow)

Oczywiście epox 8k5a3+ ma lan :) Generalnie full wypas płytka. Super do OC (Vcore do 2,2V, Vmem do 3,2V) FSB 200+ do osiągnięcia ... Za tą cenę dla mnie super (sam zbieram diengi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ze epox

Oczywiście epox 8k5a3+ ma lan :) Generalnie full wypas płytka. Super do OC (Vcore do 2,2V, Vmem do 3,2V) FSB 200+ do osiągnięcia ... Za tą cenę dla mnie super (sam zbieram diengi)

no nie pamietalem czy ma lan

:oops: wstyd bo generalnie to ja ją wygrzebalem w Komputroniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego Epoxa. I naprawde całkiem fajna płytka. Za wiele o niej nie powiem bo bawie się nią dopiero od 3 godzinek. Ale już mi się bardzo podoba. Napewno się na niej nie zawiedziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO cuz mam powiedzieć :) (patrz podpis)

Faktycznie EPOX to BDB mobo, do kręcenia proca jest zajebioza.Ale jak zaznaczył autor tego posta :

Jak z niego zrobię stabilne 2400+ to w zupełności starczy. Góra 

2600+. Najważniejsza stabilność.

Więc polecam GIGABYTE ofkorz.Dual bios i te sprawy :)

Super do OC (Vcore do 2,2V, Vmem do 3,2V) FSB 200+ do osiągnięcia

Czytaj dokładnie.On niechce wycisnąć z proca 7-dmych potów.Tylko tak lajtowo :)

Polecam GB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma być płyta do extream OC. Ja chcę tylko stabilnie i spokojnie sobie podkręcić procesor. Tak jak już napisałem MAX 2400+. To będzie moje pierwsze OC i nie będę chciał zbytnio szaleć.

I jakby mi ktoś mógł wytłumaczyć co to te dzielniki są...

Mam jeszcze pytanie odnośnie pamiątek. Czy lepsze Infineon czy Kingston??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie odnośnie pamiątek. Czy lepsze Infineon czy Kingston??

To zależy na jakich kościach są te Kingstony. Ale myśle że powinny być podobnej jakości. No chyba że Kingston dał ciała i dał naprawde jakieś kiepskie kostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz mam od kilku dni epoxa tyle ze 8k9al, ma zintegrowany lan i muze, a reszte taka jak 8k9a.

powiem ze jak zmienilem z shuttle ak32a(kt266a) na epoxa to bylo czuc duzy przyrost mocy! plyta stabilna, bardzo szybka,MNOZNIK PIECIOBITOWY!!!!(tylko NF2 i ABIT KD7 ma to) mozesz wajchowac mnoznikem jak chcesz.....

vcore=2,2v

vdimm=3,20v

vagp=+ 0,70v

proca na niej poscilem na 2135MHz na vcore 1,875v fsb 185MHz i uzyskalem ot taki wynik(hehe bardzo zaokraglony,ale to jeszcze nie moje ostatnie slowo!!! :twisted: :twisted: :twisted: )

http://service.futuremark.com/compare?2k1=6417967

a co do tematu: to bierz epoxa :P :P jest nowsza konstrukcja, jezeli bedziesz krecil procka a proc nie wstanie to nie musisz robic CLEAR CMOSA....plyta zaladuje procka na default a reszta zostanie jak byla.....mala zecz a cieszy(mi sie bardzo przydaje :P ) gigabyte jest drozszy,pokazuje zaklamania w temp. procka itp.....zreszta to jest moje zdanie...

P.S dalem dlatego takie duze vcore bo chcialem aby PRIME byl max stable....na tej czestotliwosci co teraz (2013MHz) na 1,625v lazi spoko ale PRIME krzaczy sie.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... a ja jeszcze wczoraj rano bylem posiadaczem ga7-vax... dzisiaj mam epoxa 8k9a i... zastanawiam sie kto ja szybko ode mnie zabierze... :(

zawsze ufalem produktom epoxa a tutaj... :(

na moim ga7vax z procka xp1700+ A0 wyciagalem spokojnie 1900MHZ...

a na tym epoxie nie moge dluzej pracowac na magistrali 166MHZ... :( chipset bardzo sie nagrzewa - chyba przydaloby sie aktywne chlodzenie albo... duuuzo wiekszy radiator :) tak wiec... czekam na nforce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okacji małe pytanko, czytałem na komputrniku że GA  na kt-400 nie ma mozliwości regulacji mnożnika w biosie , czy to prawda.

Pozdro

GA-7VA w ogóle nie ma możliwości zmiany mnożnika, natomiast GA-7VAX i wyższe mają za pomocą switchy na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...