Skocz do zawartości
Pride

Windows Xp + Windows 7 = Nietypowy Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeszukałem już internet w zdłuż i w szerz, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Mianowicie, dzisiaj zainstalowałem sobie Windows'a 7 RC na osobnym dysku (tak dysku).

Od początku nie zadziałało "okienko wyboru systemu". Poszukałem i znalazłem jak to naprawić - np. po przez płytę z Win 7 albo EasyBCD. Ok pobawiłem się i jest! Działa pięknie owe okienko, ale... Gdy wybiorę w nim Windows'a XP to.. Wyskakuje błąd, że brakuje pliku ntoskrnl.exe - sprawdziałem, nie brakuje go. Najdziwniejsze właśnie jest to, że ten błąd pojawia się TYLKO przy próbie uruchomienia systemu przez owe okno wyboru systemu. Gdy odłącze dysk na którym jest 7 to XP uruchamia się bez problemu.

Czy ktoś wie, co może być przyczyną?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze masz 2 dyski z 2 aktywnymi partycjami podstawowymi a to powoduje lekie problemy z loaderem systemu.

SGJ , masz na mysli lacznie 2 na obu aktywne partycje czy po 2 aktywne na kazdym z dysku?

U siebie mam podstawowe i aktywne na system tak:

-R0 2x500 - Vista SP1

-WD - XP SP3

-Sigejt 160 - 7 RC 7100

Na WD i Sigejcie mam po 1 podstawowej i po 1 rozszerzonej , na R0 mam 2 podstawowe (35GB+reszta) i u mnie dziala ok , instalowalem bez loadera , wystzrczy zmieniac kolejnosc botowania i kazdy system idzie.

Skoro masz dwa dyski to dlaczego nie wybierasz przez okno wyboru bootowania? Dla mnie to jest najlepsze wyjście.

Dla mnie osobne bez loaderow za pomoca zmiany botowania czy to z biosu , czy f12 przy postach plyty. Kazdy leci osobno. Format jednego oesa nie powoduje problem z uruchomieniem innego tak jak i wyjecie ktoregos dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie osobne bez loaderow za pomoca zmiany botowania czy to z biosu , czy f12 przy postach plyty. Kazdy leci osobno. Format jednego oesa nie powoduje problem z uruchomieniem innego tak jak i wyjecie ktoregos dysku.

No a o czym ja mówię? ;)

edit/

Miałem na myśli okno wyskakujące po naciśnięciu F8 w Gigabyte i F12 w ASUS'ie ;) Teraz już nie można mieć wątpliwości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a o czym ja mówię? ;)

Okno wyboru botowania dla mnie to okno loadera , a nie mozliwosci plyty glownej ;)

Edit

SGJ - dzieks.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SGJ , masz na mysli lacznie 2 na obu aktywne partycje czy po 2 aktywne na kazdym z dysku?

No chyba logiczne ze łącznie. Jak się odpali loadera który jest na partycji podstawowej jednego dysku z partycji podstawowej drugiego to loader głupieje. Da się to skonfigurowac ale o wiele szybciej jest uzyc własnie bootmenu biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi