lukaszm Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Witam. Mam mały problem zainstalowałem sobie TrueCrypt mam kartę MMC o pojemności 16MB chciałbym trochę poeksperymentować na nim i dlatego sformatowałem ją oraz wykonuje kroki opisane w tym poradniku ale niestety nie działa:( Zabezpieczenie dowolnego Pendrive’a hasłem za pomocą programu TrueCrypt. 1. Przygotowanie urządzenia Czysty sformatowany (nawet na szybko) Pendrive 3. Działanie właściwe Krok 1 Odpalamy program TrueCrypt Wybieramy 1 opcje – „Utwórz kontener plikowy” – wybieramy tę właśnie opcje gdyż zaszyfrowanie całego nośnika nie da nam możliwości umieszczenia plików do autouruchamiania z Żądaniem podania hasła. Następny Krok 2 Typ wolumenu – standardowy Następny Krok 3 Położenie wolumenu – tutaj wybieramy nasz PEN i na nim umieszczamy nasz plik wolumenu – czyli w zasadzie to zaszyfrowane miejsce … nazwijmy go dane Następny Krok 4 Opcje kodowanie pozostawiamy bez zmian Następny Krok 5 WAŻNE Rozmiar wolumenu ta wartość będzie równa wartości jaką mamy na Penie pomniejszymy ją o 10 MB i wpiszmy Następny Krok 6 Podajemy hasło Następny Krok 7 Formatujemy i zakańczamy naciskając przycisk wyjście I to jest połowa sukcesu … stworzyliśmy na naszym PENie plik o wielkości zbliżonej do jego całkowitej pojemności zaszyfrowany hasłem Teraz temat uruchamiania po włożeniu do porty USB na komputerze który nie ma zainstalowanego programu TruceCrypt 1. Kopiujemy całą zawartość katalogu programy TrueCrypt na PENa 2. Trzeba utworzyć teraz 3 pliki a. autorun.inf b. start.bat c. stop.bat Ad. A Plik autorun umozliwi nam uruchomienie Pena od razu po włożeniu do napędu treść jego wygląda następująco: [autorun] ShellExecute=start.bat UseAutoplay=1 shell\unmount = &Odłącz… shell\unmount\command = stop.bat Plik z taką treścią zapisujemy na Penie Ad. B Plik start.bat wymusi odpalenie programu TrueCrypt z opcją do wpisania hasła. Jego treść wygląda następująco: start TrueCrypt\TrueCrypt.exe /v dane /lz /e /m rm /q Gdzie czerwona litera „Z” jest literą z jaką zostanie zamontowany nasz szyfrowany napęd. Ad. C Plik stop.bat umozliwi nam odłączenie naszego szyfrowanego napędu poprzez polecenie wywołanie spod ppm polecenia „odłącz” na dysku przenośnym. Treść pliku: start TrueCrypt\TrueCrypt.exe /dz /f /q Historia z literą „Z” j.w. Tak więc po stworzeniu tych plików umieszczamy je wszystkie na PENie obok katalogu programy TrueCrypt oraz pliku „dane” – wszystko ukrywamy i koniec. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiToLotto Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Witam. Mam mały problem zainstalowałem sobie TrueCrypt mam kartę MMC o pojemności 16MB chciałbym trochę poeksperymentować na nim i dlatego sformatowałem ją oraz wykonuje kroki opisane w tym poradniku ale niestety nie działa:( A co konkretnie nie działa? Na którym z tych kroków jest problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszm Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 nie działa w ogóle normalnie mogę wejść na pendriva nie woła o hasło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) tak to funkcjonuje. zaszyfrowane są tylko pliki umieszczone w utworzonym kontenerze, który niestety można zwyczajnie skasować. możesz spróbować zaszyfrować cały dysk ale wtedy na komputerze, na którym chcesz otworzyć pliki, musisz mieć zainstalowanego truecrypta. Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez DuG1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 tak to funkcjonuje. zaszyfrowane są tylko pliki umieszczone w utworzonym kontenerze, który niestety można zwyczajnie skasować. możesz spróbować zaszyfrować cały dysk ale wtedy na komputerze, na którym chcesz otworzyć pliki, musisz mieć zainstalowanego truecrypta. Niestety lub naszczescie. Dzięki temu taki plik może udawać , że jest jakąś zwyczajną biblioteką zaszyty gdzieś w folderach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...