Skocz do zawartości
b4rt3k

Jak Polaczyć Modem Adsl(netia) Z Routerem Wifi żeby Działało?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki oto problem:

Do modemu ADSL Zyxel 2602R jest wpieta Netia(przez dsl). Jak podlacze kablem RJ45 modem z komputerem to internet dziala.

Chce podlaczyc modem zamiast do komputera to do routera wifi Linksys WRT54GC(do sieci wifi sie lacze) ale jak podlacze oba urzadzenia to internet nie dziala. Wychodzi na to ze router wifi jakby nie odbiera sygnalu od modemu. Jak zrobic zeby odbieral, zeby net zaczal dzialac po wifi?

 

Co mam wybrac w Internet Connection Type jak zaloguje sie na router? Jak wybralem automatic Conf. DHCP to nie dziala.

Wybrac Static IP, PPPoe czy PPTP i co tam wpisac?

 

Modem ADSL jest tak skonfigurowany(zakladka LAN):

LAN TCP/IP

 

IP Address 192.168.1.254

IP Subnet Mask 255.255.255.0

 

DHCP Setup

 

DHCP: Server

IP Pool Starting Address: 192.168.1.1

 

Nie wiem czy zmieniac ustawienia routera wifi czy modemu(ale przeciez po podlaczeniu modemu kablem do kompa net dziala wiec chyba trzeba ustawic router wifi)

 

Bardzo prosze o pomoc

Pozdrawiam

 

PS Zamiast obiecanych 4mbitow w Netii net dziala z szybkoscia 0.25mbita, tragedia, juz zareklamowalem...eh

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

modem powienien być ustawiony w tryb bridge, a router w konfiguracji wan pppoe

dzieki, ale w modemie jest pppoa a nie pppoe ustawione to mam wybrac jednak ppoe?

a co mam wpisac w User Name i Password ?

Edytowane przez b4rt3k

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W modemie masz ustawić Bridge (tu nie musisz wpisywac zadnych hasel), w routerze PPPoE (tu wpisujesz hasło i nazwe użytkownika od netii).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zrobilem Tak jak napisaliscie, w modemie zmienilem routing na bridge(w tym trybie login i haslo jak bylo tak jest wpisane-to z netii)

Ustawilem PPPoE na routerze i wpisalem takie samo haslo i login od netii i niestety nie dziala

jak wchodze w ustawienia routera i naciskam zeby sie polaczyl to wyswietla 'falied'

Co w tej sytuacji robic?

Nie wiem po co podawac routerowi login i haslo skoro na modemie jest ustawione bez wzgledu na tryb routing czy bridge

moze da sie jakos przez DHCP polaczyc?

zauwazylem rowniez ze jak zmieniam routing->bridge to w ustawieniach NAT zmienia sie z:

Active Network Address Translation(NAT) (zaznaczone)

SUA Only (zaznaczone)

na oba odznaczone i jak wracam spowrotem na routing to ustawienia NAT pozostaja odznaczone i internet wtedy nie dziala wiec musze je zmieniac

bardzo prosze o pomoc...

PS na jakims forum ktos pisac cos o klonowaniu mac, ale ktory mac sklonowac gdzie?

 

Zrobilem screeny, moze jakis geniusz wpadnie na pomysl

 

modem tryb bridge zakladka WAN

Dołączona grafika

modem tryb bridge zakladka status

Dołączona grafika

modem tryb routing zakladka WAN

Dołączona grafika

modem tryb routing zakladka status

Dołączona grafika

 

 

ustawienia na routerze jak kazaliscie

Dołączona grafika

 

zakladka status

Dołączona grafika

 

jak nacisne connekt to pokazuje sie to

Dołączona grafika

Edytowane przez b4rt3k

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W Encapsulation w modemie nie powinieneś mieć PPPoA tylko chyba LCC czy coś takiego. Jeżeli masz netię na liniach netii to powinieneś też chyba zmienić VPI na 8, jak na liniach neo to 0 jest ok.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

na neo...

jak zmienilem te ustawienia jak pisales to wogole net przestal dzialac

wiec moze ktos mi w punktach napisac co powinienem zrobic zeby zaczelo dzialac via router?

 

nikt nie wie jak to ustawic?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

w encapsulation mam takie mozliwosci(w modemie zyxel):

PPPoA, PPPoE, RFC 1483, ENET ENCAP

 

w routerze linksys mam:

-DHCP, static ip, pppoe, pptp

 

a moze kupic przelacznik rj11-rj45 i podlaczyc pod samego linksysa, da sie?

Edytowane przez b4rt3k

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

czyli na eksperckim forum nikt nie jest w stanie mi pomoc, eh...

 

wylaczylem na routerze firewall, ustawilem Internet Connection Type DHCP, Router IP 192.168.10.1 (bylo 192.168.1.1)

Operating Mode ustawione na Routing

 

na modemie zyxel nic nie zmienialem chodzi w trybie routing, LAN LAN Information

- IP Address: 192.168.1.254

- IP Subnet Mask: 255.255.255.0

firewalla tez tu wylaczylem

www dziala, torrenty chyba tez ale nie wiem czy nie jest nic zepsute i nie trzeba bedzie forwardowac portow or smth

 

czego to byla przyczyna ze wczesniej nie dzialalo? nie wiem

nie wiem dlaczego kazaliscie mi przestawiac modem w tryb bridge a router na PPPOE? to chyba pozostanie zagadka...(przeciez neo, netia chodza na pppoa)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

nie wiem dlaczego kazaliscie mi przestawiac modem w tryb bridge a router na PPPOE? to chyba pozostanie zagadka...(przeciez neo, netia chodza na pppoa)

Ja tam na sieciach sie nie znam, ale sam ostatnio kupowałem modem i router i troche poczytałem. Wszyscy używają modem w bridge + router w PPPoE, ja również. To, że netia/neo chodzą na PPPoA nie ma większego znaczenia w tym przypadku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


Aktualności

Artykuły



×