Skowri Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam wszystkich. Mianowicie wczoraj Moi rodzice wpadli na genialny pomysł by w końcu zmienić wysłużonego już 21" Philipsa (ofc CRT^^) na nowy płaski LCD Full HD (oczywiście za Moją namowa). Ale niestety w tych sprawach jestem zupełnie zielony, gdyż nigdy się nimi nie interesowałem. No, więc dorwałem jakieś ulotki i zacząłem je przeglądać. Znalazłem taki oto telewizor: KLIK. Na telewizor rodzice chcą przeznaczyć ok. 2700zł. i ma on być 32". Czekam na wasze sugestie :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Poszukaj jakiegoś Sharpa, ewentualnie LG, bo te (zwłaszcza Sharpy) są mniej awaryjne niż Sony, Panasonic, Toshiba itp. itd. Nie oznacza to, że ten Sony może ulec Ci awarii, bo możesz trafić bardzo udany model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Jakie zastosowanie? Do czego podłączony? Będzie sluzyl do grania? Od siebie dodam: w tej cenie mozna cos wiekszego niz 32" wyrwac Na 32" miedzy HDR a FHD nie zauwazysz roznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowri Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Dzięki za szybki odzew :lol2: Telewizor będzie użytkowany głównie przez rodziców do oglądania zwykłej telewizji. Ale mam zamiar podpinać go czasami pod Mojego Gatewaya P-7811FX, żeby w cos popykać albo obejrzeć film w Full HD. Niestety wielkość pokoju nie pozwala na większą matryce <_< A co myślicie o samsungach? Słyszałem, że też robią niezłe TVksy:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolos Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Dzięki za szybki odzew :lol2: Telewizor będzie użytkowany głównie przez rodziców do oglądania zwykłej telewizji. Ale mam zamiar podpinać go czasami pod Mojego Gatewaya P-7811FX, żeby w cos popykać albo obejrzeć film w Full HD. Niestety wielkość pokoju nie pozwala na większą matryce <_< A co myślicie o samsungach? Słyszałem, że też robią niezłe TVksy:P Polecam model Samsunga 32b650 modele ( 651,652 - różnią się tylko kolorem obudowy a model 653 ma przyciski po prawej stronie na obudowie ). Krótko opisze zalety tego tv, posiada tuner MPEG4 który może być przydatny w 2010r. wtedy z normalnej anteny albo drutu będziesz mógł odbierać 5-7 kanałów w cyfrowej jakości.... poza tym, telewizor ma możliwość odtwarzania plików takich jak (mkv 720p jak i 1080p, avi, jpeg i wiele innych rozszerzeń z pendrive lub dysku podłączonego do portu USB w telewizorze. A jak jeszcze podłączysz sobie kompa przez lan to będziesz miał prawie Media Center ( udostępniając np: całe katalogi z filmami z dysku na kompie do telewizora. ) Sam posiadam ten telewizor i jestem z niego bardzo zadowolonym użytkownikiem. Ps. Nie słuchaj osób które mówią że przy takim małym telewizorze nie widać różnicy pomiędzy zwykłym hd a Full HD, gadają bzdury, podam prosty przykład.. podłączając nawet kompa i pracując na nim przeglądając stronki www albo nawet odpalając zwykłego office... będziesz miał większą przestrzeń roboczą np zamiast jednej kartki A4 na tym telewizorze zmieszczą się już 2 pełno wymiarowe A4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowri Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Kolos. Samsung, którego podałeś jest bardzo ciekawą propozycją. Jego cena jest sporo niższa, a parametrami nie odstaje od "Soniacza". Plusem dla Sony jest 5 letnia gwarancja. W przypadku Samsunga jest to 2 lata (można dokupić gware, ale trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami). Cóż najlepiej przejdę się po sklepach na oględziny obu modeli i zdecyduję, który będzie mi bardziej psował. Dziękuję za cenne porady. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Polecam model Samsunga 32b650 modele ( 651,652 - różnią się tylko kolorem obudowy a model 653 ma przyciski po prawej stronie na obudowie ). Krótko opisze zalety tego tv, posiada tuner MPEG4 który może być przydatny w 2010r. wtedy z normalnej anteny albo drutu będziesz mógł odbierać 5-7 kanałów w cyfrowej jakości.... poza tym, telewizor ma możliwość odtwarzania plików takich jak (mkv 720p jak i 1080p, avi, jpeg i wiele innych rozszerzeń z pendrive lub dysku podłączonego do portu USB w telewizorze. A jak jeszcze podłączysz sobie kompa przez lan to będziesz miał prawie Media Center ( udostępniając np: całe katalogi z filmami z dysku na kompie do telewizora. ) Sam posiadam ten telewizor i jestem z niego bardzo zadowolonym użytkownikiem. Ps. Nie słuchaj osób które mówią że przy takim małym telewizorze nie widać różnicy pomiędzy zwykłym hd a Full HD, gadają bzdury, podam prosty przykład.. podłączając nawet kompa i pracując na nim przeglądając stronki www albo nawet odpalając zwykłego office... będziesz miał większą przestrzeń roboczą np zamiast jednej kartki A4 na tym telewizorze zmieszczą się już 2 pełno wymiarowe A4 wszystko co jest mówione o hdr a fhd względem różnic jest prawdą pod warunkiem, że nie mówimy o użytkowaniu kompa ;) przy oglądaniu TV czy filmów różnic przy tej wielkości nie widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolos Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 wszystko co jest mówione o hdr a fhd względem różnic jest prawdą pod warunkiem, że nie mówimy o użytkowaniu kompa ;) przy oglądaniu TV czy filmów różnic przy tej wielkości nie widaćKupując telewizor 32" nie siada się w odległości nie wiadomo jakiej od ekranu... ja mam tv w odległości od siebie ok 2metry i różnice widzę w jakości na plus Full HD, jak puszcze ten sam film w 720p a 1080p więc to "pojęcie", że nie widać są względne ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 czyli korzystasz z kompa więc się nie dziw ;) dalej mówię, że nie widać różnic przy użytkowaniu bez kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolos Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 czyli korzystasz z kompa więc się nie dziw ;) dalej mówię, że nie widać różnic przy użytkowaniu bez kompanapisałem przecież, że przy oglądaniu filmów 720p i 1080p więc gdzie widzisz znowu tego kompa to nie wiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) Generalnie wszystko zależy od sygnału i odległości w jakiej będzie oglądany tv. Sharpy w tej klasie cenowej czyli dh77 słaba czerń, szybko przechodząca w śliwkę pod kątem. Sam wybierałbym między Sony w5500 (5710) a Samsungiem b650. Nie sugeruj się tylko wystawami z tv, gdyż tam od razu rzucają się w oczy Samsungi często podłączone silniejszym sygnałem. W necie jest dużo testów tych telewizorów. Co do Sony to trzeba się liczyć, że można dostać tv z lekkim cloudingiem. Sony KDL-40W5500 vs. Samsung B650 Advantages of the Sony KDL-40W5500 * Cleaner 100Hz motion (less interpolation artefacts) * Colours more well-saturated * Shadow detail marginally more revealing * Slightly sharper SD upscaling * More competent 2:2 cadence detection for real-life material * Slightly wider viewing angles Advantages of the Samsung B650 * Less chance of clouding * 100Hz motion can be applied to movies without making them look like video * Superior SD video mode deinterlacing/ jaggies smoothening * More accurate colour hues * No red push * USB video file playback supports more format (including MKV) * “Internet@TV” is prettier and more practical than Sony’s Applicast For all intensive purposes, black-level performance and input lag (with [Game Mode] engaged) are similar on both TV sets. Conclusion The Sony KDL-40W5500 and the Samsung B650 are the top two non-LED-backlit LCD TVs available on the market at the moment… you can’t go wrong with either, because both of them are capable of delivering top-notch picture quality. Your final choice should boil down to the importance you place on their respective pros and cons, brand preference, and of course your own budget. Może to pomoże. Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez fr3zer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowri Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Dzięki fr3zer za wyniki testu. Rozwiało to trochę Moje wątpliwości chociaż oba modele so bardzo podobne parametrami. W tym momencie jestem bardziej przekonany do Samsunga. Jakoś ten clouding mnie przeraża :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) Trzym jeszcze to. http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40W5500/ http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40B650/ Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez fr3zer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowri Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Dzięki fr3z. Może jednak zdecyduję się na 37" B-) Mama właśnie pognała do Media Expert oblookać jak się prezentują oba telewizory. Ja skłaniam się ku Samsungowi. Napisze co i jak, jak wróci ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolos Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) @skowri, pamiętaj , że Sony bierze do 90% swoich telewizorów matryce od Samsunga ;) więc wybór należy do ciebie. Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez Kolos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 32 cale i full hd?Jaki to ma sens? Gdybym miał kupować tv teraz brałbym plazme a nie lcd,mam w domu trzy plazmy i dwa lcd i te ostatnie to ....w porównaniu do plazm,a nie były to jakieś z niskiej półki lcdeki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowri Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) B@nita. Możesz rozszerzyć swoją wypowiedź, bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc "32 cale i full hd?":huh: Kupując swojego lapa zwracałem szczególną uwagę na matrycę i choć ma ona jedynie 17" (rozdziałka 1920x1200) to widać olbrzymią różnicę miedzy zwykłymi 17" nie FHD i nie nabyłbym już lapa z inną niż FHD. Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez Skowri Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) 32 cale i full hd?Jaki to ma sens?Dla ludzi z super wzrokiem jak Kolos ma to sens:) :lol: :lol: edita: oczywiscie nie mowimy o Tv podlaczonym do PC:) Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) Nie trzeba super wzroku zeby zobaczyc róznice po podlączeniu tv do pc... Nie kazdy uzywa tv tylko do tv. Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) @skowri, pamiętaj , że Sony bierze do 90% swoich telewizorów matryce od Samsunga ;) więc wybór należy do ciebie.Nieprawda. Sony wraz z Samsungiem maja wspólną fabrykę matryc SPVA, więc biorą od siebie. Z Samsung to jest tak, że można znaleźć w ich tv matryce innych firm niż swojej. Pamiętaj, że w 37" Sony jak i Samsung montuje matryce innych producentów. W przypadku Sony jest to auo. Wynika to z tego, że ich wspólna fabryka nie robi matryc w tym rozmiarze. Przekładać się to będzie na trochę inne parametry niż w przypadku reszty modeli. Co do plazm, to fakt do sygnału sd lepsze, ale wciąż pobierają dużo energii. Gdzie lcd JVC potrafi już przy 42 calach pobierać jedynie 60W ;) Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez fr3zer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Po pierwsze, 32" i FullHD troszkę mija się z celem, jak już koledzy zauważyli. Po drugie bardzo dobry wskaźnik cena/jakość ma Funai LT6m32bb. Do kompa/konsoli za tą kasę to wypas. Gorzej z kablówką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowri Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Marcin_gps. Telewizor jak wspomniałem wcześniej będzie przeznaczony głównie do oglądania zwykłej telewizji, więc Funai odpada :lol2: Poza tym przekonałem rodziców żeby wzięli 37" (na 40" nie ma miejsca i nie chcą też niewiadomo ile inwestować w tvks ^_^ ) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 To ja bym się nawet nie zastanawiał. Namawiaj rodziców na to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Ja bym proponował taki http://www.komputronik.pl/index.php/produc...44E_czarny.html. Sam go mam i uważam go za bardzo dobry zakup. Większa rozdzielczość niż w tym Panasonicu od Marcina GPS i do tego firma Sharp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Od tego starego sharpa juz lepiej chyba bedzie http://www.komputronik.pl/index.php/produc...msung_B530.html FullHD i MPEG4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Ja bym proponował taki http://www.komputronik.pl/index.php/produc...44E_czarny.html. Sam go mam i uważam go za bardzo dobry zakup. Większa rozdzielczość niż w tym Panasonicu od Marcina GPS i do tego firma Sharp. Nie szkodzi, że większa rozdzielczość, jak jakość obrazu jest gorsza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Witam mam pytanie co do telewizorka LG LH3000 czy ktoś ma i jak to się sprawuję narazie słyszałem, że bardzo fajny TV i jeszcze jak się ma do LG LH4000 warto dopłacać ? czy różnią się czymś istotnym ? i jak wypada na tle rozwiązań samsung w tym przedziale cenowym i o zbliżonych parametrach TV do używania w sumie tylko z komputerem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrowski Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Ostatnio miałem okazję "przyjrzeć się" bliżej modelowi sharpa: http://moderni.pl/towar-12410-tv_lcd_sharp_lc_32dh77e_.html Jak na moje oko obraz był baaardzo przyzwoity. To oczywiście subiektywne odczucie, natomiast spotkałem również wiele pozytywnych recenzji nt. tego modelu. W cenie podanej przez Ciebie również się mieści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 mnie interesują only samsungi i LG ze względu na świetną współprace z kompami i w zasadzie interesuje mnie TV do kwoty 2200 w sumie mój TV wystarcza mi w zupełności ale w sumie czasem musze podpinać monitor aby popracować bez stresowo a przesiadając się na TV FHD już bym tego nie musiał robić interesuje mnie porównanie LG do samsunga bo ogólnie te LH3000 to naprawdę świetny deal jak na tę cenę i czy w ogolę opłaca się dorzucać do 100hz zważywszy że sportu w ogóle nie oglądam i czy daje to jakieś znaczące korzyści przy Xboxie 360 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...