Radek88 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam. Znalazłem dwa świetne artykuły(na mod-planet i night-modders) na temat podłączenia LCD od Nokii 3310 pod LPT. Troszkę się od siebie różnią, wg. night-modders trzeba użyć dwóch kondensatorów 1uF, natomiast mod-planet wyraźnie pisze o kondensatorach 1uf i 2.2uF. Chciałbym się dowiedzieć, jak jest lepiej i czy wogóle jest jakakolwiek róźnica, jak widać po artykułach, w obu konfiguracjach LCD działa. Zaszedłem do sklepu elektronicznego, czytam sprzedawczyni po kolei z karteczki co chce i przy kondensatorach pyta mnie ile ma być V? A ja: yyyyy.... to są różne?? Okazało się, że jest parę "wersji" W żadnym z artykułów nie pisze ile V mają mieć kondensatory, czyli mam rozumieć, że jakie kupie, takie będą dobre? Posiadam już LCD, diody zenera 3.3V oraz rezystory 330Ohm. Nie chciałbym zepsuć tego lcd, ani portu LPT, więc nie kupowałem na "czuja", tylko chciałbym się konkretnie dowiedzieć, o które chodziło autorom artykułów. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z3l Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 ... tak ciezko bylo podac linki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) Proszę, oto linki Mod-Planet: http://mod-planet.com/jak-podlaczyc-lcd-z-...-do-pc,196.html Night Modders: http://www.night-modders.com/index.php?mod...&pageid=226 Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez Radek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Wujek google też istnieje Z tego co widziałem na fotkach to jeden miał 25V a drugi nie wiem. Gdzieś czytałem/słyszałem że napięcie na kondensatorze ma być większe od pobieranego ale tego na 100% nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 napięcie na kondensatorze ma być większe od pobieranego ale tego na 100% nie wiemJa Ci jednak powiem, że wiesz to na 100%. Mam jeszcze problem z tym, że w udało mi się jedynie dostać rezystory 430 Ohm, skoro na jednym schemacie użyto 330 Ohm, a na drugim 1.2K Ohm, to czy moje 430 Ohm będą odpowiednie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix6814 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 ''Rezystory mogą być innej wartości. Ja użyłem 330Ohm, bo nie miałem z nimi problemów. Używająć 1,2KOhm jak na schemacie z ModPlanet, miałem dziwny kontrast, a w przypadku komputera w warsztacie, układ nie chciał działać. Przypuszczam zbyt duży spadek napięcia. '' chyba wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...