Skocz do zawartości
kamusial

Przedziwny Problem-ap + Repeater, Dwl-g510, Xp Sp3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od 2 dni walczę z taką oto sytuacją:

mam sieć bezprzewodową złożoną z AP Linksys WRT54GL oraz Airlive 5470AP ustawionego na repeatera. Komp z kartą d-link DWL-G520 nie ma problemu z podłączeniem się do sieci zabezpieczonej WPA2.

W drugim kompie zainstalowałem d-link DWL-G510 rev.A. Nie może on się połączyć z siecią- próbuje pobrać adres sieciowy i wówczas zrywa połączenie.

Mniemam, że przyczyny są następujące: używając windowsowskiej aplikacji nie mogę połączyć się z siecią, bowiem widzi ona 2 różne AP w jednym kanale. (jako że drugi komp może się połączyć wskazywałoby to na przestarzałe sterowniki do karty sieciowej- niestety wszelkie jakich próbowałem nie rozwiązały problemu)(w opcjach zaawansowanych nie mam możliwości wybrania zabezpieczenia WPA2)

Aplikacja (Airplus G wireless utility) dostarczona z kartą DWL-G510 widzi dwa różne AP i mogę wybrać z którym się łączę (co rozwiązywało by problem na który napotyka aplikacja windowsowska), niestety jest ona z 2004 roku i WPA2 wyprzedza ją technologicznie.

Czy jakaś inna aplikacja mogłaby połączyć się z siecią? Znacie takie cudeńko?

Może inne sterowniki- tylko póki co znalazłem albo Marvella- producenta chipsetu, albo d-linka z 2004 roku, więcej nie wygooglowałem.

Co jeszcze można zrobić w tej sytuacji? Wszelkie łatki odbijają się od SP3 twierdząc, że już w nim są...

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie wsparcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi