Skocz do zawartości
Kwazor

System Stałego Zasilania Tuszem Ciss.

Rekomendowane odpowiedzi

Ostanio duzo drukuje i ciagłe dolewanie tuszu do kargrige juz mnie zmęczyło ;) ( napełniam tez klienteli mojej )

Wiec pomyslałem o systemie CISS.

W ruch poszło google... z fabrycznych epson canon oparty o wkłady CLI8 PGI5BK... nic z PG40 ( szukałem w PL.. ) nawet zdobycie samych pojemników to mordega...

Cóz wiec pozostało mi DIY..

Rurki + uszczelniacze fabryczne kupiłem bez problemu.

Pojemniki tu wykozystałem 50ml pojemniki ( tez bez problemu ) org do ciss sa80- 100ml.. ( dobrzez ze nie kupiłem bo lustro tuszu w nich było by wyzej niz kardrige i by przelewało ) wyszło podczas strojenia...

Tusze to nie problem 3x120 kolorów i 1x250ml..

Układ miał wygladac porzadnie a nie jak fuszera--> czasami rury sa przycisniete skanerem i wychodza z przodu ( niestety u mnie jest taki mały rozbojnik 1.5 roczny i wiadomo co by sie działo jak by on sie do nich dobrał ... ) Kolorowo mi....... o nie...

Wiec musiałem je przeciagnac wewnatrz drukarki i wyprowadzic z tyłu przez podajnik papieru.

I jak zwykle fotki :

Otwarta paszcza Canona:

Dołączona grafika

Tu rury wewntrz drukarki puszczone do tyłu :

Dołączona grafika

Uff wreszczie na powierzchni :P

Dołączona grafika

No i pojemniki :

Dołączona grafika

Zestawienie kosztów :

Całosciowo wyszło mnie to 60zł.25 gr. ( połowa kosztów bo zamowiłem na 2 komplety do 2 drukarek tylko ze tamta jest na CLI8 i PGI5BK ale to dla kumpla )

Teraz wydajnosc:

Org wkład czarny ma 16ml ( podobno 190 stron ) pojemnik ma 50ml wiec jest wiekszy 3.125 raza

Kolor to 3X5ml wiec tu kazdy kolor jest 10X wiekszy..

Wiec posiadajac 50ml czarnego zrobie 600stron ( w trybie ekono nawet 1K ) przy posiadanych 125ml zrobie standartowo 1484 strony ekono mysle dojde do 2K stron...

Kolor tez robi 190 stron wiec zrobie około 700stron....(3x60ml ) ( widadomo zawsze inaczej sie zużywa kolory ale czasami prezentacje drukuje w trybie foto --papier mat wysoka jakosc wiec on równo gryzie tusz robiac z 3 kolorów czarny )

Tusze cena

250ml czarnego to 17zł

3X120 kolorów to 25zł

Przesyłka 10zł

Wiec za 26zł ( połowa tuszy dla kumpla ) wychodzi na to ze laser się chowa ... i tak sie chowa bo FOTO to on nie wydrukuje..nie wspomne o prądożernosci i cenie kolorowej laserówki

Koszt wydruku czarnego dla jednej strony ( licze dla 125ml ) 0.009zł.........

Ilosc roboczo godzin...18... niestety musiałem zmienic plany i inaczej pociagnac rury z tuszem do tego odpowietrzenie układu tez zajmuje troche a musi byc wykonane na TIP TOP inaczej nie bedzie ssało tuszu ( drukujac pojedyncze kartki ) przy wielu wydrukach jest ok i sśie jak głupie ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kozak, masz moze wiecej info co i jak z tym ? Bo chcialem swoja 1510 (fajnie drukuje, ale te tusze...) takim cudenkiem zasilic. Moglbys napisac gdzie co i jak z tuszami, googluje jak to 'wykonac' bo mozliwe jest - na youtube sa filmiki dzialajacych systemow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisze jeszcze troche :

Tak wyglada przygotowany czarny z wywierconym otworem ( org. jest malutka dziurka )

Dołączona grafika

No i oczywiscie zamontowanym juz fabrycznym króćcem.

Tak wygladaja otwory w kolorowym wkładzie :

Uwaga musza byc wykonane na pasowanie "średnio -ciasne" ( mechanika maszyn się kłania :P ofc jak ktos miał ) by uszczelka wpakowała sie i przy załozeniu króćca musi ja "dopchnąć" do bokow otworu by połaczenie było szczelne ! Inaczej nie bedziesz ssało tuszu tylko lewe powietrze !

Dołączona grafika

Do tego musi byc to wykonane centrycznie do osi pionowej i bez zadziorów !!

Mocowanie rur musi byc tak połozone by nie dochodziło do chaczenia o zadne elementy drukarki ( pamietajcie o tym ze rury sie uginaja pod wpływem ciezkosci tuszu i potrafia trzec po papierze a to zamazuje wydruk)

Wiec powiem wam ze duzo zalezy od pomysłowosci i stosowanej drukarki..

Bumel : Nie genialny tylko praktyczny do bólu...

Powiem tak trzymajcie sie bo powstało coś jeszcze ciekawszego :P Zreszta ci co wiedza co potrafie bedzie fajnie :D

EDYTA: zapomniałem przeca filmik musi byc !

http://www.youtube.com/watch?v=ZdLVtawYLhw

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi