Kwazor Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Ostanio duzo drukuje i ciagłe dolewanie tuszu do kargrige juz mnie zmęczyło ;) ( napełniam tez klienteli mojej ) Wiec pomyslałem o systemie CISS. W ruch poszło google... z fabrycznych epson canon oparty o wkłady CLI8 PGI5BK... nic z PG40 ( szukałem w PL.. ) nawet zdobycie samych pojemników to mordega... Cóz wiec pozostało mi DIY.. Rurki + uszczelniacze fabryczne kupiłem bez problemu. Pojemniki tu wykozystałem 50ml pojemniki ( tez bez problemu ) org do ciss sa80- 100ml.. ( dobrzez ze nie kupiłem bo lustro tuszu w nich było by wyzej niz kardrige i by przelewało ) wyszło podczas strojenia... Tusze to nie problem 3x120 kolorów i 1x250ml.. Układ miał wygladac porzadnie a nie jak fuszera--> czasami rury sa przycisniete skanerem i wychodza z przodu ( niestety u mnie jest taki mały rozbojnik 1.5 roczny i wiadomo co by sie działo jak by on sie do nich dobrał ... ) Kolorowo mi....... o nie... Wiec musiałem je przeciagnac wewnatrz drukarki i wyprowadzic z tyłu przez podajnik papieru. I jak zwykle fotki : Otwarta paszcza Canona: Tu rury wewntrz drukarki puszczone do tyłu : Uff wreszczie na powierzchni :P No i pojemniki : Zestawienie kosztów : Całosciowo wyszło mnie to 60zł.25 gr. ( połowa kosztów bo zamowiłem na 2 komplety do 2 drukarek tylko ze tamta jest na CLI8 i PGI5BK ale to dla kumpla ) Teraz wydajnosc: Org wkład czarny ma 16ml ( podobno 190 stron ) pojemnik ma 50ml wiec jest wiekszy 3.125 raza Kolor to 3X5ml wiec tu kazdy kolor jest 10X wiekszy.. Wiec posiadajac 50ml czarnego zrobie 600stron ( w trybie ekono nawet 1K ) przy posiadanych 125ml zrobie standartowo 1484 strony ekono mysle dojde do 2K stron... Kolor tez robi 190 stron wiec zrobie około 700stron....(3x60ml ) ( widadomo zawsze inaczej sie zużywa kolory ale czasami prezentacje drukuje w trybie foto --papier mat wysoka jakosc wiec on równo gryzie tusz robiac z 3 kolorów czarny ) Tusze cena 250ml czarnego to 17zł 3X120 kolorów to 25zł Przesyłka 10zł Wiec za 26zł ( połowa tuszy dla kumpla ) wychodzi na to ze laser się chowa ... i tak sie chowa bo FOTO to on nie wydrukuje..nie wspomne o prądożernosci i cenie kolorowej laserówki Koszt wydruku czarnego dla jednej strony ( licze dla 125ml ) 0.009zł......... Ilosc roboczo godzin...18... niestety musiałem zmienic plany i inaczej pociagnac rury z tuszem do tego odpowietrzenie układu tez zajmuje troche a musi byc wykonane na TIP TOP inaczej nie bedzie ssało tuszu ( drukujac pojedyncze kartki ) przy wielu wydrukach jest ok i sśie jak głupie ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Kozak, masz moze wiecej info co i jak z tym ? Bo chcialem swoja 1510 (fajnie drukuje, ale te tusze...) takim cudenkiem zasilic. Moglbys napisac gdzie co i jak z tuszami, googluje jak to 'wykonac' bo mozliwe jest - na youtube sa filmiki dzialajacych systemow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Potrzeba matką wynalazków .... jesteś genialny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Opisze jeszcze troche : Tak wyglada przygotowany czarny z wywierconym otworem ( org. jest malutka dziurka ) No i oczywiscie zamontowanym juz fabrycznym króćcem. Tak wygladaja otwory w kolorowym wkładzie : Uwaga musza byc wykonane na pasowanie "średnio -ciasne" ( mechanika maszyn się kłania :P ofc jak ktos miał ) by uszczelka wpakowała sie i przy załozeniu króćca musi ja "dopchnąć" do bokow otworu by połaczenie było szczelne ! Inaczej nie bedziesz ssało tuszu tylko lewe powietrze ! Do tego musi byc to wykonane centrycznie do osi pionowej i bez zadziorów !! Mocowanie rur musi byc tak połozone by nie dochodziło do chaczenia o zadne elementy drukarki ( pamietajcie o tym ze rury sie uginaja pod wpływem ciezkosci tuszu i potrafia trzec po papierze a to zamazuje wydruk) Wiec powiem wam ze duzo zalezy od pomysłowosci i stosowanej drukarki.. Bumel : Nie genialny tylko praktyczny do bólu... Powiem tak trzymajcie sie bo powstało coś jeszcze ciekawszego :P Zreszta ci co wiedza co potrafie bedzie fajnie :D EDYTA: zapomniałem przeca filmik musi byc ! http://www.youtube.com/watch?v=ZdLVtawYLhw Edytowane 25 Października 2009 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Zróbmy ściepę narodową i kupmy Kwazorowi bombę atomową - on zrobi z niej dwie :) genialne rozwiązanie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...