Skocz do zawartości
Gość adas123

Php I Mysql - Pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstepie jesli to zly dzial to przepraszam i prosze przeniesc do wlasciwego...

Mianowicie mam problem...musze polaczyc php z msql...

problem nie wiem jak dodac uzytkownika wraz z haslem w msql (nie wiem gdzie znalezc hasla i muzytkownikow) - mam jakas stara wersje konsolowa (potrzebuje 2 uzytkownikow)

Po drugie, nie wiem jak napisac kod aby do bazy - bedzie tylko jedna - do odpowiedniej tabeli dodawal i odejmowal wpis...

Aha. Mam apacha + mysql +php wszystko konsolowe...

Z gory bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc...termin na jaki to potrzebuje to najpozniej koniec sierpnia :/

Edit:

Jest stronka z php w ktorej maja sie wyswietlac tabele z bazy po zalogowaniu...

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.php.net/manual/pl/index.php

http://pl2.php.net/manual/pl/book.mysql.php

A ogólnie jeśli te wersje PHP i MySQL nie są wymagane, to zainstaluj wszystko w jednej paczce pod nazwą AppServ. Masz tam PHP + MySQL +PHPMyAdmin do zarządzania bazą danych z poziomu przeglądarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.php.net/manual/pl/index.php

http://pl2.php.net/manual/pl/book.mysql.php

A ogólnie jeśli te wersje PHP i MySQL nie są wymagane, to zainstaluj wszystko w jednej paczce pod nazwą AppServ. Masz tam PHP + MySQL +PHPMyAdmin do zarządzania bazą danych z poziomu przeglądarki.

Dzieki napewno sie przyda!! A co do tego AppServ to mozna bez problemu utworzyc 2 uzytkownikow? chodzi o te ze musze pozniej ta stronke na pendrivie przeniesc i zalezy mi na tym zeby nie trzeba bylo znow zakladac uzytkownikow itp...da sie tak?

A te wersje mysql sa ze soba kapatybilne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AppServ to zwykły instalator-paczka (jak K-Lite i FFDSHOW w przypadku kodeków).

Tutaj znajduje się paczka AppServ 2.5.10, a w niej:

* Apache 2.2.8

* PHP 5.2.6

* MySQL 5.0.51b

* phpMyAdmin-2.10.3

Jeśli pobierałeś PHP i MySQL nie dawno, to zapewne masz te same albo bardzo zbliżone wersje. No chyba, że pobierałeś wersje 6.xx, to wtedy odpowiednikiem jest AppServ 2.6.x.

Z poziomu phpMyAdmin masz dostęp do ustawień bazy, więc możesz dodawać użytkowników. Poza tym praktycznie każdą wykonaną na bazie operację możesz sobie wyświetlić w postaci kodu PHP (MySQL), więc dzięki temu można się wiele nauczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AppServ to zwykły instalator-paczka (jak K-Lite i FFDSHOW w przypadku kodeków).

Tutaj znajduje się paczka AppServ 2.5.10, a w niej:

Jeśli pobierałeś PHP i MySQL nie dawno, to zapewne masz te same albo bardzo zbliżone wersje. No chyba, że pobierałeś wersje 6.xx, to wtedy odpowiednikiem jest AppServ 2.6.x.

Z poziomu phpMyAdmin masz dostęp do ustawień bazy, więc możesz dodawać użytkowników. Poza tym praktycznie każdą wykonaną na bazie operację możesz sobie wyświetlić w postaci kodu PHP (MySQL), więc dzięki temu można się wiele nauczyć.

Ok juz wczesniej znalazlem i pobralem, pytanie jak wlaczyc tego phpMyAdmin bo nigdzie go nie widze...jedynie udalo mi sie znow wlaczyc tryb konsolowy...

Edit.

Sory ze zadaje takie glupie pytania...dopiero wczoraj zabralem sie za projekt - a wlasciwie udalo mi sie polapac na jakiej zasadzie dziala css...teraz potrzebny mi kod na php z baza danych...

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, ciężko będzie.

AppServ to jedynie paczka z programami. Nie ma panelu sterowania czy konfiguracji. Zarówno PHP jak i MySQL ustawia się tam osobno przez ich własne konfiguracje.

Instalator ustawia jedynie katalog instalacji, login/hasło do bazy i chyba tyle, o ile mnie pamięć nie myli.

Jeśli nic nie skopałeś, to teraz wpisując w przeglądarkę http://localhost/ powinieneś zobaczyć główną stronę Apache, z której masz dostęp do PHPMyAdmin oraz dokumentacji i pomocy.

Pliki php/html umieszczasz w katalogu:

X:\AppServ\www (gdzie X to dysk na którym jest zainstalowany programik)

Jeśli klikniesz na phpMyAdmin, to po wpisaniu loginu/hasła (podanego przy instalacji) powinieneś mieć dostęp do bazy danych. Tam możesz zacząć się bawić. Zanim jednak załapiesz jak to działa, to trzymaj się z daleka od bazy z ustawieniami MySQL. Masz tam bazę testową (jeśli nie ma możesz ją utworzyć) i możesz na niej zacząć wszystko testować - dodawanie/usuwanie tabel, wpisów itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym ze przy instalacji nie pytal o haslo do phpadmina wiec nie wiem co mam tam wpisac O.o

Edit.

Z tym juz sobie poradzilem, admin - root, a haslo puste

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast phpMyAdmin mogę polecić darmowego SQLyog, jak dla mnie jest wygodniejszy w pracy od przeglądarkowych rozwiązań. Też ma edycję użytkowników i uprawnień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec metodami prob i bledow i roznymi programami doszlem do punktu w ktorym wszystko jest zainstalowane, uruchamia sie, ale dalej nie wiem jak skonfigorowac by bylo 2 uzytkownikow z roznymi nazwami haslami, jedna i ta sama badz 2 bazami...

Prosilbym o pomoc osobe ktora sie na tym cos zna i pomoze skonfigorowac to pierunstwo krok po kroku, ewentualnie przesle plik konfiguracji (program mi obojetny)

W zamian duze podziekowanie badz jakis browarek (tylko dla pelnoletnich xD)

pzdr

adas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzieki,

z tym se juz poradzilem i juz wiem jak obsluzyc mysql ale mam znow kolejny problem,

dokladniej nie umiem zmodyfikowac pliku php zeby wyswietlal mi obecna baze...

probowalem zmodyfikowac na przykladzie juz posiadanej przykladowej bazy i strony ale niestety nie udaje mi sie :/ (baze dodalem do mysql - na orginale sie loguje na moim nie :/)

Jesli ktos moze pomoc bede wdzieczny...moge podac swoje gg i wyslac wszystko w archiwum

EDIT:

OK, problem rozwiazalem, ale teraz mi sie caly styl strony roz...

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi