Skocz do zawartości
Slayer

Rozważania na temat wymiany PC za miesiąc ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

No to już postanowione- cały sprzecior ( prócz myszki Microsoftu :P i uszkodzonego Tunera)) idzie do sprzedaży do siostrzeńca :) Tak sobie myślę, co by tu sobie sprawić- takie rozważania czysto teoretyczne.

Sprzęt z założenia ma nie być gorszy, tylko leprzy niż stary- to oczywiste. Nie myślę tutaj o wtapianiu w płyty- procki- karty niewiadomo ile kasy- raczej jak najmniej. Podstawowy problem to to, czy brać P IV czy AMD- tego 1 jako nowego na pewno nie kupię- jak już to na Allegro i to okazyjnie ( odpis 19% od podatku nowych części).

Następna sprawa- monitor- LCD z DVI- do 2800 zł - najlepiej panorama ( lub 15:9) od 17" w górę- coś jak Samsung 172 W lub Acer AL 712 ( parametry)

płyta główna- odpowiednio- SIS 748 - SIS 655-658 -do 300 zł

procesor- BOX- 2000-2200 XP lub Pentium 4 Northwood 1.6-1.8-2.0 Ghz-do 400 zł

pamięć- DD-R 400 CL 2.5-3 512 MB - ok. 250 zł

HDD 120 GB ( lub więcej :)) Baracuda 7200 wer. V lub wyższa- może na Serial ATA- ale nie koniecznie.

Obudowa i zasilacz- Codegen :P 350-400 W

klawiatura- bezprzewodowa ( nie wiem jaka- jak najtańsza ;))

Drukarka i skaner- no tutaj to nie wiem- podstawe funkcje- żadnych bajerów. Choć marzy się drukarka laserowa :)

FDD

Nagrywarka Combo lub.....nagrywarka DVD z Allegro ?

Jakiś tani aparacik/kamera cyfrowa do 300 zł

k. grafiki- albo R 9100, albo się szarpnąć na coś z Direct 9.0- np. 128 MB 9500 ( żadnych FX-ów ;)) lub 9600 /PRO/

k. muzyczna- albo zintegrowana, albo coś z Dolby 7.1 ( zintegrowane też moze być ;))

Na razie tyle 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS- wymyśliłem- jeżeli sie da- kupi sie obudowę oddzielnie a zasliacz oddzielnie- najlepiej chłodzony pasywnie ( wiem, że są- tylko za ile?)

K. grafiki- tutaj coraz bardzoej rozważam zakup 128 MB R 9600/ PRO z chłodzeniem pasywnym

zastanawiam się nad schłodzeniem pasywnym takiego potwora jak XP/PIV samym radiatorem ( wersje OEM)- gdzieś widziałem taki patent dla PIV- coś takiego jest dla XP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że mowa jest tutaj o sprzecie, który zakupię za miesiąć- półtora- więc czas na myslenie jest. A wtedy może być problem z dostaniem XP 1700.

Płyta dla P IV- do 300 zł na dzisiaj widziałem coś na SIS 648- może coś do tej pory na SIS 655-658 wymyślą- dodatkowe 100 zł większej różnicy nie zrobi, ale mi producent mi nie jest ważny( szczególnie w erze blokady PCI/Agp na stałe w najnowszych ECS-ach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już postanowione- cały sprzecior ( prócz myszki Microsoftu :P i uszkodzonego Tunera)) idzie do sprzedaży do siostrzeńca :) Tak sobie myślę, co by tu sobie sprawić- takie rozważania czysto teoretyczne.

Sprzęt z założenia ma nie być gorszy, tylko leprzy niż stary- to oczywiste. Nie myślę tutaj o wtapianiu w płyty- procki- karty niewiadomo ile kasy- raczej jak najmniej. Podstawowy problem to to, czy brać P IV czy AMD- tego 1 jako nowego na pewno nie kupię- jak już to na Allegro i to okazyjnie ( odpis 19% od podatku nowych części). 

Następna sprawa- monitor- LCD z DVI- do 2800 zł - najlepiej panorama ( lub 15:9) od 17" w górę- coś jak Samsung 172 W lub Acer AL 712 ( parametry)

HDD 120 GB ( lub więcej :)) Baracuda 7200 wer. V lub wyższa- może na Serial ATA- ale nie koniecznie.

Drukarka i skaner- no tutaj to nie wiem- podstawe funkcje- żadnych bajerów. Choć marzy się drukarka laserowa :)

FDD

k. grafiki- albo R 9100, albo się szarpnąć na coś z Direct 9.0- np. 128 MB 9500 ( żadnych FX-ów ;)) lub 9600 /PRO/

k. muzyczna- albo zintegrowana, albo coś z Dolby 7.1 ( zintegrowane też moze być ;))

Na razie tyle  8)

Btw nieiwem jak ty ale kupowanie LCD jest dla mnie troszke marnotrastrwem pieniedzy :| - chyba ze kocniecznie chcesz miec , monitory CRT nadal maja wiecej plusow ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD i tylko wyłącznie LCD- i to z DVI ( na ch. mi D-Sub w takim monitorze? :|)- nic innego nie wchodzi w grę. Poza tym- CRT na dzisiejszym poziomie rozwoju w stosunku do LCD zaczyna systematycznie odbiegać technologicznie, bo ten standard nie jest rozwijany. Porównaj sobie parametry choćby takiego Acer-a AL 732 czy jednego z nowszych Philipsów ( 13 ns!!!)- CRT to już przeżytek- dlatego jest tańszy.

Co do płyty- ciagle przypominam- kupuję za miesiąc- półtora- do tego czasu moze się trochę pozmieniać-już teraz właśnie wchodzi na rynek SIS 748- a ten stawiałbym na równi, a nawet ponad dzisiejszą konstrukcją NVIDI. Producent- nie gra roli- zupełnie mnie nie obchodzi co będzie mi pisało przy Post- gł. bolączka ECS- overclocking to już przeszłość, więc tym bardziej nie widzę najmniejszego sensu płacić dodatkowych paruset zł. za jakieś dodatkowe CD i leprzą instrukcję :P O jakości też się przekonałem- pozytywnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FDD

Na razie tyle  8)

Wogole bede musial zburzyc ten twoj domek z kart - przykro mi : (

1. Na plycie niemozesz oszczedzac warto w nia wtopic 300 zl wiecej nawet kosztem jednej kosci ram

2.Monitor LCD wedlug mnieniepotrzebny bajer/gadzet ktory do tego kosztuje majatek ...

3.Kamerka i klawiatura bezprzewodowa tez poki co rzeczy zbedne - dokupisz pozniej jak bedzie wiecej kasy

4.Dysk 120 gb ?? - a co ty kompresujesz filmy? ?? :| - jak tak to moze odrazu macierz SCSI 14x80 gb? :)

5.Procek AMD

6.Zasilacze codegon szjas - dobra 350 W z allegro od haszyda ...

7.Drukarka i skaner tu moglbym duzo pisac bo na tym sie akurat dosc dobrze znam , jezeli wykorzystujesz na uzytejk domowy to lepiej jak kupisz sobie urzadzenie wielofunkcyjne hp za 750 zl (fax drukarka i skaner w jednym) ale to tylko jezeli rzadko uzywasz. Laserowa hehe ;) od 1500 zaczynaja sie takie +/- sredniawe modele czarnobialych ktorych wedlug mnie sie nieoplaca do domu wogole kupowac kolo 15 tys zl kosztuje juz wmiare dobra kolorowa laserowa (czyli pozazasiegiem ;) )

8.K muzyczna - hehehe chlopie tu tez siem troszke znam - roznica miedzy zintegrowana a dolby 7.1 a dokladniej dolby digital jest ogromna ;) - zdecyduj siem na cos ;)

To tyle jezeli chodzi o poprawki z grubsza ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD i tylko wyłącznie LCD- i to z DVI ( na ch. mi D-Sub w takim monitorze? :|)- nic innego nie wchodzi w grę. Poza tym- CRT na dzisiejszym poziomie rozwoju w stosunku do LCD zaczyna systematycznie odbiegać technologicznie, bo ten standard nie jest rozwijany. Porównaj sobie parametry choćby takiego Acer-a AL 732 czy jednego z nowszych Philipsów ( 13 ns!!!)- CRT to już przeżytek- dlatego jest tańszy.

Jak masz kase to kupuj.Ja np.niemam tyle kasy na LCD więć biore CRT ( i po cichu mówie sobie ze to jest szczyt techniki :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe ojjj poczytaj troche o monitorach ;)))))

LCD

plusy ze z tylu zamiast 2 lub 4 lamp kineskopowych jak w CRT masz siec punkcikow ktore rozswietlaja lepiej braz przez co kolorki sa bardziej soczyste. Duzym minusem jest to ze w lcd praktycznie brak regulacji osd takiej jak regulowanie poduszek efekt beczki itp itd i najczesciej dany monitor lsd jest dedykowany dla danej rozdzielczosci zmiaana powoduje rozciagniecie obrazu i jego "brzydki wyglad" ( wynika to z tego ze lcd to aktywna matryca)

CRT

monitor mimo ze kolory ma mniej soczyste charakteryzuje sie wiekszym kontrastem, mozna bez problemu zmieniac na nim rozdzielczosci nieobawiajac sie o jakiekolwiek straty jakosci (no wiadomo ze na kazdej rozdzialce jest gorzej ale nie tak jak w LCD) . Na dodatek monitor ma full funkcji osd przez co mozna wyregulowac niedociagniecia ktore wyjda w czasie uzytkowania.

I tak LCD kupuja zazwyczaj osoby ktore malo sie znaja a leca na nowosci - drogi jest dlatego ze jest nowym wynalazkiem (stosunkowo nowym) a ludzie kupuja go ze wzgledu na atrakcyjny wyglad.

Najlepszym dowodem jest to ze rzadko ktory grafik powie ci ze wolalby zamienic CRT na LCD - powod prozaiczny w ogolnej ocenie wypadaja one gorzej i nienadaja sie do zaawansowanej obrobki obrazu (no moze poza modelami z matrycami 18,1" i tak dalej ... ktore kosztuja kolo wiecej niz 6 tys zl.

Prawie zadna firma graficzna nieuzywa LCD mimo ze napewno maja oni kase na zakup tego typu monitorow ...

Totaki drobny wywod ;D :) ... poczytaj troche o tym zeby niewtopic tylu pieniedzy w bloto :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha o jakosci to niezawiele mysle ze mozesz powiedziec ;) bo moge ci podac modele monitorow ktore sa sprowadzane na zamowienie i kosztuja ponad 38 tys zl i to wlasnie CRT - a bija na glowe LCD - zreszta wsumie kazda lepsza 21' albo wiecej bije na glowe LCD ...

Zreszta pewnie pmp tu przyjdzie to sie wypowie on ma wiedze na temat monitorow , niewiem czy tylko od strony technicznej ale pewnie i to potwierdzi .. :)

Pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Panthera

1. Ja zapłaciłem rok temu 240 zł i niesądze, żeby mi dodatkowe 100 zł na takiego MSI/Abita coś więcej dały

2. mylisz się- piękna sprawa- relaks dla oczu.....coś za coś.

3.klawiatura bezprzewodowa- własnie na takiej pracuję- mam ją sobie na kolanach i jest zajebiście wygodna- na Allegro chodzą podobne od 60 zł w górę. Kamera- idź na Allegro i zobacz- dla mnie bajer- nawet wyświetlacz LCD mają z tyłu :) I to te już niezłe za 350 zł :)

4. mam już teraz 120 GB i wcale nie uważam, że to za dużo ;)

5. hmmmmm....a moze jednak Intel? ;)

6. to mój feel jest leprzy? Sprawdziłem po sobie- nie sądzę.

7. druk- czarnobiały- laserówki od 750 zł OKI i ok. 800 HP- ale kupi się najprostrzą za 250 i styka ( moja wysłużona 690 C z 1997 roku też mi starcza). Skaner- raz na ruski rok się przyda- dlatego 250 zł i ani zł. wiecej ;)

8. żeby wykorzystać moje CMI nie mam odpowiednich głośników, ale zmiana sprzetu grajacego się też szykuje- stary Technics pójdzie do komisu i się zobaczy- mi stykną nawet jakieś pierdziawki z monitora :P a muzę i tak odpalam na wierzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS- znam się na monitorach ( i to nieźle- pisałem o tym pracę na zaliczenie ;))- ale LCD wchodzi tylko w grę- to nie tylko moja wola- stary lubi też nowe zabawki a na LCD się uparł już wtedy, jak kupowaliśmy ostatni monitor. Nie będę rozpisywał się- po prostu ma być LCD z DVI i koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Panthera

1. Ja zapłaciłem rok temu 240 zł i niesądze, żeby mi dodatkowe 100 zł na takiego MSI/Abita coś więcej dały

NO TO POWIEM TOBIE ZE PLACAC 240 ZL ZA PLYTE IDZIE SI E OP NAJNIZSZEJ LINI OPORU I JA BYM W TONIELADOWAL TAKIEGO SPRZETU JAK REDEON , po pierwsze obawa ze cos siadzie , po drugei czego mozna wymagac za 240 zl przeciez to smieszna cena tansza niz obecnie okzayjny athlon 1700+

2. mylisz się- piękna sprawa- relaks dla oczu.....coś za coś.

Na to juz napisalem co mysle zalezy do czego uzywasz ogolnie sa slabsze niz CRT tyle ze kolorki maja ladniejsze jak chcesz wydac wiecej o 1200 zl to prosze bardzo to twoje pieniadze ale ja odradzam...

3.klawiatura bezprzewodowa- własnie na takiej pracuję- mam ją sobie na kolanach i jest zajebiście wygodna. Kamera- idź na Allegro i zobacz- dla mnie bajer- nawet wyświetlacz LCD mają z tyłu :) I to te już niezłe za 350 zł :)

Tak ale to sa juz dodatkie nie rzeczy najpotrzebniejsze wiec wedlug mnie najpierw lepiej ta kase co bys wydal na kamere i klawiature wladowac w lepszy procek grafe or plyte ...

4. mam już teraz 120 GB i wcale nie uważam, że to za dużo ;)

hmmm ehhh n/c - na uzytek domowy niejestes tego wstanie wykorzystac powiem ci tyle bo mam serwer w domu ...

5. hmmmmm....a moze jednak Intel? ;)

A moze nie ;)  o wybor analogiczny jak z LCD i CRT jak chcesz wydac niepotrzebnie kase kup intela ;) ( bo roznica na uzytek domowy bedzie nikla ;) )

6. to mój feel jest leprzy? Sprawdziłem po sobie- nie sądzę.

Niewiem jaki jest feel ale sadze ze takze nienajlepszy za to gwarant ze forton 300 w pomiecie tego codegona chodzby mial i 500 W

7. druk- czarnobiały- laserówki od 750 zł OKI i ok. 800 HP- ale kupi się najprostrzą za 250 i styka ( moja wysłużona 690 C z 1997 roku też mi starcza). Skaner- raz na ruski rok się przyda- dlatego 250 zł i ani zł. wiecej ;)

Ja mowilem nie o drujkarkach z dolnej polki tylko czyms podobnym , a laserowki czrnobiale do domu si enieprzydaja bo niemusisz miec az takiej szybkosci zeby drukowal 14 str/m , to sie przydaje w punktach kserograficznych i DTP gdzie z tego sie korzysta robiac np 200 str dziennie minimum

8. żeby wykorzystać moje CMI nie mam odpowiednich głośników, ale zmiana sprzetu grajacego się też szykuje- stary Technics pójdzie do komisu i się zobaczy- mi stykną nawet jakieś pierdziawki z monitora :P a muzę i tak odpalam na wierzy.

;) no to po co ci dolby 7.1 czyli digital ? : ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że już wiesz co będziesz kupował.

Więc czemu pytasz się innych.

Ja tam swoich wyborów nie uzgadniałem z kolegemi bo miał bym jako główny komp AMD

Co do twojego config-a nie podoba mi się tlko obudowa z zasilaczem.

Reszta rozumiem.

Nie masz dużych wymagań i nie kręcisz.

Ale tak naprawde doczego ci taki komp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na Barton-a 2500? Jest szansa, żeby staniał do powiedzmy 500 zł w ciągu półtora miesiąca? Myślę, że tym razem wybiorę platformę AMD- nie chce mi się ryzykować kupna zajechanego Pentium 4 ( nowy nie wchodzi w grę), a AMD cenowo całkien niezły ( -19% odpisu). Upgrade- wiadomo- w jednym jak i w 2 przypadku raczej bezsensu- następnym stopniem będzie CPU 64 bit- czyli pół PC do wymiany :?

Co do podkręcania- ktoś ma- testował tego Bartona? Podobno chodzą na 2.5 Ghz- i tu nie ma wała- P IV 3.2 Ghz dostaje baty :)

Update- cośsłąbo wypada na innych serwisach- max co wiciskają to 2100 MHz.....hmmmm..... I co brać- BOX czy OEM- coolery AMD okazaują się całkiem niezłe, a ja nie zamierzam płacić za chłodzenie wiecej niż 70 zł.

PS- kiedyś widziałem roadmap AMD i były jakieć Athalony 32 bit na 0,09 mikrona ( z dopiskiem "S")- coś wam wiadomo na ten temat? Bo moze się okazać, że stara linia Athalon pociagnie jeszcze trochę.

I te nowe Durony- czym one się różnią od Thorouberga- mniejszym o 128 kilo cache? Update- z tego co widzę po recenzjii Bartona 2800 z Benchmarka, to nowy Duron to nic wiecej jak Baron z 256 cache

"Athlony ponadto posiadają specyficzną architekturę "exclusive cache", która powoduje, że dane przechowywane w cache L1 nie są dublowane w pamięci L2. Teoretycznie oznacza to, że łączna ilość pamięci podręcznej wynosi aż 640 KB"

COś mi się wydaje, że ten Duron zostąpi dotychczasowego XP- i nie będzie wcale wolniejszy ( taka sama ilość pamięci podręcznej)-= właściwie czym on się od niego różni?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh przeciez i tak wiesz najlepiej co chcesz , a tak IMHO to masz troszke zpatrzone zdanie na temat komputerow skladajac zestaw kupe kasy pakujesz w urzadzenia peryfeyjne a w plyte ktora jest NAJWAZNIEJASZA CZESCIA ZESTAWU mniej niz nawet w glupia kamere internetowa :| - ehhh rob jak chcesz twoj komp ale ja skladam kompy od ponad 3 lat i tak +/- wiem ile na co trzeba wydac , aha przy tym wszystkim zakladasz jeszcze co i o ile bedzie tansze- moze stanie c a moze wogole niestanie a moze nawet wzrosnac - jedno trzesienie w japoni padnie jakas fabryka i juz masz sprzet drozszy o minimum kilka procent ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MI tam płyta moze kosztowaći 100 zł- byle by była stabilna, szybka i z najnowszym Chipsetem- co mi po Asus-ie za 400 zł na KT 333-400, jak jest ECS na SIS 746 za 280 zł?! NIe rozumiem - szczególnie teraz - po co płacić więcej za markę mając przeświadczenia, że nawet na starym chipsecie taka płyta jest leprza :? Kurde- co wam nie pasuje- overclocking co 1 Mhz, blokada AGP/PCI, zmiana napięcia/mnożnika CPU, zmiana napięcia pamięci, obsługa najnowszych CPU, gwarantowana stabilność- nie łapię i nie rozumiem- po co płacić więcej za to samo?!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zazwyczaj jest tak cena = jakosc im mniej placisz tym plyta jest mniej stabilna or badziej podatna na awarie , pozatym niepowiesz mi ze na takim ECie komp bedzie chodzil tak jak na asusie gigabycie czy na abicie ... - po trzeciez wszedzie pisza ze lepiej kupic zamiast 2000+ 1700+ i zamiast 512 ddr 256 ddr tylko po to zeby zaoszczedzona kase wpakowac w plyte bo to ona tak naprawde najbardziej jest uzywana i od niej zalezy cala stabilnosc kompa i praca pozostalych urzadzen .

To mniej wiecej tak jakbys wkladal do malucha czesci od volkswagena - mimo ze czesci gatunkowo sa najwyzszej klasy nadal bedzie to maluch i tak bedzie chodzil ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIc nie rozumiem- znam na serio wiele osób, co mają płyty ECS-a i są bardzo zadowoleni- a wogóle Panther X używałeś ten sprzęt kiedyś, czy sugerujesz sięopiniami innych? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS'a akurat niemialem okazji uzywac ale inne tanie plyty tak - wiec cos o tym wiem pozatym skladajac kompy tez mam jakies pojecie - mowie rob jak chcesz wedlug mnei mozesz miec i plyte za 50 zl ale zaraz na poczatku jak kompy wchodzily , za czasow jeszcze pentiuma I i II ( mowie juz o tych szybszych nielicze 386 i 486) to zasada byla taka ze najdrozsze byly plyty glowne, teraz ze fabryki puszczaja niektore modele taniej jest wynikiem tylko tego ze jest wieksza konkurencja a modele wlasnie do 300 , 350 zl sa robione po najnizszej lini oporu , i nierozumiem tutaj czegos takiego taka mala dygresja plyta za 240 i LCD 2800 bezsens .... oczywiscie IMHO ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIc nie rozumiem- znam na serio wiele osób, co mają płyty ECS-a i są bardzo zadowoleni- a wogóle Panther X używałeś ten sprzęt kiedyś, czy sugerujesz sięopiniami innych? :P

A tak btw to przyszedles tu sie poradzic ludzi co jest lepsze i ich posluchac czy jests wyslanikiem jakies firmy np ECS i masz za zadanie przeforsowac zdanie ze plyty za minimum kasy to niejest totalny kicz ? : | bo powoli zaczynam miec watpliwosci , skoro tak dobrze wiesz co chcesz kupic i sie na tym znasz tak dobrze ze nikt ci niepotrafi nic wiecej doradzic to po co sie pytasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra- powiedzmy, że temat wyboru płyty jest zamknięty ;) A przedstawicielem ECS nie jestem ( szkoda ;))

Teraz następna sprawa- Warto wchodzićw w coś pokroju Samsung 172W czy lepiej braćcoś z 18 czy więcej cali zwykły? Cena taka sama- górna granica to właśnie ~ 2800 zł. Martwi mnie te 25 ns w tym Samsungu- na porządku dziennym są już 16-13 ns - chyba się zdecyduje na klasyczny LCD, ale większy i z leprzymi parametrami....choć..?!

Procesor- wacham sie między Barton 2500 a Duron 2600 * ten nowy :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ECS-a i urzywam go bo nie mam w domu lepszej zasilki.

A tak w ogóle to płyta jest SHIT i nikt mi nie powie że jest inaczej

Pozatym. To i tak masz zamiar utopić troche kasy więc kup coś lepszego.

Sam składam na Procomp Mercury i na ECS-ah.

Ani na jednym ani na drugim kręcić się nie da. A na serii i tak nie chodzą najlepiej. Więc lepiej kup sobie chociaż jakiegoś EPOX-a różnica niewielka w cenie a później nie będziesz żałował. A dobra płyta ma dobry support więc jak będziesz proca zmieniał to nie będzisz sie miał o co martwić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, to będzie bolało was AMD-kowcy.

"Swego czasu było głośno o 64bitowej technologii Intela nazwanej kodowo YamHill, po pewnym czasie sprawa ucichła bez żadnych skutków. Tym czasem dzisiaj japoński Impress informuje o tym, że taka jednostką miała by się pojawić w przyszłym rdzeniu P4 czyli w Prescott`cie. Wydaje sie to tym bardziej prawdopodobne, gdyż Intel nie ma do tej pory odpowiedzi na procesory AMD Opteron/Athlon 64. Reszta specyfikacji nie uległa zmianie i według chipzilli pod koniec tego roku w sklepach pojawią się pierwsze "kawałki krzemu""

Jeżeli to prawda, kupuję Pentium 4 ....ale z kolejii kurde ma być zmiana podstawki ....ech.....ten Intel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli skladajac kompa mialbys brac pod uwage to co bedzie za rok biorac pod uwage obecny postep techniki gdzie sredio co miesiac pojawia sie procek wyzej taktowany to nigdy bys tego niezlozyl bo bys muasial wziac poprawke ze niedlugo czyt za poand rok pojawia sie DDR 2 ze moga wymyslijc inne sloty pod procka ze wprowadza nnowe technologie itp itd. bierze sie pod uwage obecne mozliwosci z nieiwelkim wyprzedzeniem na rozbudowe , zreszta jak kupisz jakiegokolwiek ECS'a to zapomnij .... Dzisiaj czytasz o pentiumie a za tydzien moze byc ze AMD zmienil technologie i produkuje procjki taktowane 5 ghz ... takie rozwazania sa bezsensu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...