Skocz do zawartości
Kwiecień

Nagrzewnica od Żuka inna

Rekomendowane odpowiedzi

Alu - lipa (przynajmniej dla mnie, choc wyniki ma tylko ciut gorsze od miedzi)

rozumiem, ze tam sa plaskowniki

Jedyne miejsce to bok obudowy, ale szkoda szpecic Twojego CHIEFTECA :) Bardzo geste finy, wiec jesli nawet chcialbys tam dac jakis wiatrak to musialbys go puscic na dobrym voltageu, bo beda musialy przepychac powietrze przez takie waskie szczeliny.

Lepiej zrob tego Zuka co miales - sam sie chyba wybiore po takiego do shopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fuck, no to jaka jest różnica między chłodnicą a nagrzewnicą???? Ile była by taka warta na Allegro???

Nieduza :D Chlodnica jest jakies 3-4 razy wieksza . Jaka wartosc na alegro no ja bym dal moze 10 zl jakbym mial Skode, do WC to zaduze bydle chyba ze masz pompke do CO albo do fontanny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uhuh za kadetówke 300 ? ja byłem na szrocie w 20 minut spokojnym krokiem znalazłem 3 kadetówki wybrałem w najlepszym stanie... koleś chciał 80 stargowałem do 60 i mam... 0 kamienia... i wogóle :)

300 z nówke jęsli juz...ale czy jest sens ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, zeby jeszcze latwo bylo znalezc takiego kadeta.

Mieszkam kolo Wawy a szrotow tu jak na lekarstwo. Z nowa Cu powiedzieli 350 PLN wiec chyba jeszcze poczekam... pare lat :(

na obrzezach warszawy jest od groma szrotow/warsztatow ....trzeba tylko sie zainteresowac i poszukac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam wiec jakie są praktyczne różnice miedzy chłodnica a nagrzewnicą?

- wielkosc to skromne wytłumaczenie

- ile pojemnosci H 20 powinna miec najlepsza nagrzewnica? cos koło 1-1.5l? przy czym jak największa powierzchnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w nagrzewnicach woda leci jedna rurka o przekroju okolo 8-10 mm (przynajmniej tyle mialy te co widzialem) i kilka razy przechodzi przez cala nagrzewnice, a do tej zakreconej rurki przymocowana jest masa cienkich finow. Ma to ta zalete ze stawia male opory.

w standardowej chlodnicy woda leci duza ilosca bardzo malych kanalikow az nie przeleci alej i dopiero laczy sie w jeden. Stawia wiec znacznie wieksze opory, lecz moze miec wieksza powierzchnie oddawania ciepla.

nie patrz na ilosc wchodzacej do niej wody, bo to i tak ma male znaczenie. jesli bedzie miala duzo powierzchnie to bedzie dobrze chlodzila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1-1.5l ?????????????????????????????????????????????

Czlowieku, to by musialbyc jakis kolos!

Duza miedziana ma ok. 160 ml, boski Serck ok. 350ml.

Ta chlodnica dla mnie to badziewka. Szukam czegos znacznie lepszego. Jedyna zaleta to wymiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma zadnego sensu. Za taka cene. Trzeba sie wybrac na szrot albo na gielde samochodowa.

Znalazlem w shopie Zuka za 120 PLN (39x15x7 cm!!!). Potarguje sie to moze koles opusci o 20 zeta.

pewnie ze sie targuj :)

u mnie w miescie nagrzewnice od zuka w sklepie kosztuja 95 pln sztuka (nowe, lekko przykurzone, chyba dlugo juz leza na gornej polce)

pozdr

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz trafiłeś to jest od żuka i nawet nagrzewnica :)

ale za to zajebista (i nie tylko od zuka bo ja wlasnorecznie wytargalem taka z tarpana :twisted: ) a chlodze nia to co w podpisie :D :D :D 30C idle i 40-41C w stresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a chlodze nia to co w podpisie :D  :D  :D  30C idle i 40-41C w stresie

IMO bardzo dobry wynik przy tylu blokach!

A możesz dokładniej opisać swój konfig WC? Jakie masz bloki, węże, pompkę ile wiatraków na chłodnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz trafiłeś to jest od żuka i nawet nagrzewnica :)

ale za to zajebista (i nie tylko od zuka bo ja wlasnorecznie wytargalem taka z tarpana :twisted: ) a chlodze nia to co w podpisie :D :D :D 30C idle i 40-41C w stresie

Ja kupiłem identyczną w sklepie właśnie od żuka może mają takie same. Temperaturki u mnie na 2x sunon92 podobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a chlodze nia to co w podpisie :D  :D  :D  30C idle i 40-41C w stresie

IMO bardzo dobry wynik przy tylu blokach!

A możesz dokładniej opisać swój konfig WC? Jakie masz bloki, węże, pompkę ile wiatraków na chłodnicy?

a no pewnie ze moge :D :

-pompka (nie smiac sie :wink: )Aqua cos tam 500l/h

-weze fi12

-bloczki samorobki - frezowane (kanaliki 6mm, wysokosc bloczkuf 20mm) :D :D

-4xwentylki 80x80 noname z automatyczna regulacja obrtotuf wlasnej roboty (przewaznie chodza na ok.6V)

...i to chyba tyle :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-pompka (nie smiac sie :wink: )Aqua cos tam 500l/h

-weze fi12

-bloczki samorobki - frezowane (kanaliki 6mm, wysokosc bloczkuf 20mm) :D  :D  

-4xwentylki 80x80 noname z automatyczna regulacja obrtotuf wlasnej roboty (przewaznie chodza na ok.6V)

Dzięki :)

Twoja konfiguracja potwierdza, że przy niskich przepływach również można mieć dobre rezultaty!

Chyba poszukam frezarki... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi