Skocz do zawartości
Bombay

Tdp Płyty Głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie wiem czy temat w dobrym dziale, jeśli zly proszę moda o przeniesienie.

Potrzebuję informację jakie (chociaż orientacyjne) TDP będzie miała płyta główna, gdzie znajdę takie info? Płyta to kastrat na 775 - Asus P5KPL-AM, P31, x3100...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDP ma procesor

Cytat z samej Wikipedi!

W rozumieniu Intela 'TDP' to moc, którą procesor pobiera (i oddaje w postaci ciepła) przy obciążeniu realnymi aplikacjami. Teoretycznie, w szczególnych warunkach, procesor mógłby tą moc przekroczyć i przegrzać się - w praktyce procesory posiadają odpowiednie zabezpieczenia powodujące ograniczenie pobieranej mocy, gdy temperatura procesora zbliża się do granic bezpieczeństwa. Tak więc, przy odpowiednim (niestandardowym) chłodzeniu jest możliwe uzyskanie większej mocy oraz osiągów procesora - patrz przetaktowywanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Integralną cechą nowej platformy jest energooszczędność. Maksymalny pobór mocy procesora i chipsetu (wskaźnik TDP) wynosi odpowiednio 9W i 3,5W. W połączeniu z niskonapięciową pamięcią DDR2, umożliwia płycie głównej VIA EPIA PX obsługę standardowych aplikacji biurowych i multimediów przy poborze mocy nie przekraczającym 13W.

Taki mały cytat z newsa o nowej płycie głównej, pierwszy z brzegu link. Nigdzie nie moge znaleźć jakiegos zestawienia czy coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDP ma procesor

Cytat z samej Wikipedi!

Aha. Szkoda że się mylisz - chipsety też są określane tym współczynnikiem :)

@Bombay:

http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=32898

EDIT: Płyta jest na G31 a nie P31. W takim razie to:

http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=30686

+SB około 5W + kilka watt na jakieś inne układy typu dzwięk itp, choć to pewnie graniczne wartości

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM to będzie około 5W/kostka (DDR2)

Inne układy... hmm sam nie wiem, powiedzmy że to tak "na wszelki wypadek" dodałem. Kontrolery LAN, audio, SATA i inny shit. Ale to będzie z 2W łącznie pewnie. Mosfety zasilające poszczególne układy też, przecież pobierają więcej prądu niż dostarczają - stąd się grzeją :)

Ogółem myślę że całe mobo z RAMem nie przekracza ~35W. Choć mogę się mylić.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. Szkoda że się mylisz - chipsety też są określane tym współczynnikiem :)

@Bombay:

http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=32898

EDIT: Płyta jest na G31 a nie P31. W takim razie to:

http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=30686

+SB około 5W + kilka watt na jakieś inne układy typu dzwięk itp, choć to pewnie graniczne wartości

Autor wątku mógł sprecyzować, czy chodzi o chipset, czy o maksymalne TDP procesora który można zamontować na tej mobo, czy o sumę TDP wszystkich mostków, chipsetów itp..

Bo właściwie bez tego możemy się sprzeczać dniami i nocami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM to będzie około 5W/kostka (DDR2)

Inne układy... hmm sam nie wiem, powiedzmy że to tak "na wszelki wypadek" dodałem. Kontrolery LAN, audio, SATA i inny shit. Ale to będzie z 2W łącznie pewnie. Mosfety zasilające poszczególne układy też, przecież pobierają więcej prądu niż dostarczają - stąd się grzeją :)

Ogółem myślę że całe mobo z RAMem nie przekracza ~35W. Choć mogę się mylić.

Ogólnie to zależy wszystko od technologii wykonania. No i od poszczególnego modelu płyty i chipsetu. Podejrzewam, że taka płyta, jaki piszesz w 40-45W się z zapasem wyrobi.

Ale naprawdę rozbieżność może być duża. Z reguły zauważyłem, że jak używa się dysku na ATA przy chipsetach intela to się grzeją niemiłosiernie, ale jak dysk na SATA to już są chłodniejsze. Nie wiem czy nowe tak mają moje doświadczenia z chipsetami intela są z przed dwóch lat...

Natomiast chipsety nVidi są grzejnikami chyba niezależnie od modelu, nie spotkałem się z chipsetem, nVidi który byłby chłodniejszy od VIA, albo AMD.

Parodią jest to, że bardziej grzeje mi się chipset płyty niż procesor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parodią jest to, że bardziej grzeje mi się chipset płyty niż procesor...

ano jak chipset ma tylko kawalątek alu jako radiator to czego tu sie dziwic że ma większą temperaturę ;] bo ciepła wytwarza zdecydowanie mniej

sprawdź sobie cewki z sekcji zasilania i niektóre małe scalaki/traznystory - na mojej EP31 dochodziły nawet do 90* w stresie ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi