gwiazdorek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witam, Sprawa wygląda następująco - chciałem włożyć kartę AMD do komputera lecz niestety monitor nie odpala - zaczęło wywalać przy ładowaniu systemu, ale komputer po wciśnięciu ENTER działa tylko bez obrazu. Włożyłem potem kartę NVidi żeby wyrzucić stery i komputer odpalił. Wyrzuciłem za pomocą DriveCleaner sterowniki i od tego czasu płyta nie wyświetla obrazu. Sprawdzałem już kilka kart graficznych zintegrowaną grafikę i nic a nic. Wgrałem bios do płyty i teraz jedno co się zmieniło, to to że nie widać obrazu zaraz przed ładowaniem systemu. Przywróciłem i dalej tak... Najgorsze jest to iż nie da się wejść w żaden tryb awaryjny.... Płyta główna to Ga-m61pme-s2p Ktoś miał taki problem albo podobny ? Czyszczenie dmuchanie itp. nic nie daje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Odpal system w jakikolwiek sposób, następnie uruchom start->uruchom->msconfig i ustaw uruchamianie systemu w podstawowym trybie graficznym. Jeśli ta operacja pomoże i winda się poprawnie uruchomi to zmień karty i zainstaluj sterowniki ATI. Po instalacji sterowników odznacz z powrotem tryb uruchamiania systemu j.w. i jak symptom czarnego ekranu powróci to reinstalka systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolek666 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 temat mi znany i wiele razy przerabiany, żeby nie kombinować z przekładaniem kart zrób tak że po odpaleniu kompa i po wyświetleniu komunikatów biosu przytrzymaj klawisz F8, w menu które Ci się pojawi wybierz "TRYB VGA" system powinien się odpalić bez problemu z najniższą rozdzielczością, wtedy możesz odinstalować stery i zainstalować ponownie inne, osobiscie polecam Omegi (u mnie po zainstalowaniu omeg komputer normalnie działa) - opis dot Windows XP a w wypadku VISTA, 7 to najpierw musisz wcisnąć F2 i kiedy się wyswietli ekran z wyborem systemu wciskasz F8 a następnie wybirasz Tryb VGA jak w przypadku XP, dalej postepujesz jak pisałem wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 temat mi znany i wiele razy przerabiany, żeby nie kombinować z przekładaniem kart zrób tak że po odpaleniu kompa i po wyświetleniu komunikatów biosu przytrzymaj klawisz F8, w menu które Ci się pojawi wybierz "TRYB VGA" system powinien się odpalić bez problemu z najniższą rozdzielczością, wtedy możesz odinstalować stery i zainstalować ponownie inne, osobiscie polecam Omegi (u mnie po zainstalowaniu omeg komputer normalnie działa) - opis dot Windows XP a w wypadku VISTA, 7 to najpierw musisz wcisnąć F2 i kiedy się wyswietli ekran z wyborem systemu wciskasz F8 a następnie wybirasz Tryb VGA jak w przypadku XP, dalej postepujesz jak pisałem wyżej A jak inaczej jeszcze mogę go odpalić ? Pisałem już wyżej że nie da rady w trybie awaryjnym, w żadnym spod klawisza F8 ;/ Ja nie raz zmieniałem stery itp ale czegoś takiego jeszcze nie miałem a na uszkodzoną płytę to nie wygląda ( byłaby to już druga w ciągu tygodnia ) :) Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak się wkraść do systemu to będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 (edytowane) Wyrzuciłem za pomocą DriveCleaner sterowniki i od tego czasu płyta nie wyświetla obrazu. Sprawdzałem już kilka kart graficznych zintegrowaną grafikę i nic a nic. Wgrałem bios do płyty i teraz jedno co się zmieniło, to to że nie widać obrazu zaraz przed ładowaniem systemu. Przywróciłem i dalej tak... Najgorsze jest to iż nie da się wejść w żaden tryb awaryjny.... Ehh, gwiazdorek - niezła "gwiazda" z Ciebie :lol: Coś co powinno zadziałać o ile nie zepsułeś więcej niż napisałeś: boot.ini -> za wyrażeniem /fastdetect dodajesz '/sos /besevideo' -> reboot. Jak edytować boot.ini gdy winda nie działa? - no to jest faktycznie zagadka... (ale niezbyt trudna) ;) Edytowane 14 Sierpnia 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 (edytowane) A sprawa była prosta. Przed wymianią karty z N na ATI należało odinstalować strowniki Nvidi ( tylko te od karty graficznej i najlepiej i najprościej czyli przez panel sterowania i doaj/usuń) i przed restartem systemu ustawić rozdzielczość na najmniejszą 640x480 lub 800x600 i 60 Hz. Wyłączyć , zmienić kartę i włączyć. Próbuj kombinować na karcie Nvidii. Edytowane 14 Sierpnia 2009 przez teneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Ehh, gwiazdorek - niezła "gwiazda" z Ciebie :lol: Coś co powinno zadziałać o ile nie zepsułeś więcej niż napisałeś: boot.ini -> za wyrażeniem /fastdetect dodajesz '/sos /besevideo' -> reboot. Jak edytować boot.ini gdy winda nie działa? - no to jest faktycznie zagadka... (ale niezbyt trudna) ;) Niezbyt trudna ? Hmmm... Mogę uruchomić dysk na innym kompie i edytować ten plik tak ? Plik znajduje się chyba w głównym katalogu Windows tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Można też użyć Hiren'sBootCD, linux livecd a nawet płyty instalacyjnej windows ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Można też użyć Hiren'sBootCD, linux livecd a nawet płyty instalacyjnej windows ;) Niestety moje próby spełzły na niczym... Ale szczęście w nieszczęściu :) Przypomniało mi się że gdzies na dysku była kopia systemu i po prostu ją wgrałem. 15 minut i wszystko gotowe z programami itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...