Skocz do zawartości
gwiazdorek88

Brak Obrazu Po Załadowaniu Systemu - Co To Może Być ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprawa wygląda następująco - chciałem włożyć kartę AMD do komputera lecz niestety monitor nie odpala - zaczęło wywalać przy ładowaniu systemu, ale komputer po wciśnięciu ENTER działa tylko bez obrazu.

Włożyłem potem kartę NVidi żeby wyrzucić stery i komputer odpalił.

Wyrzuciłem za pomocą DriveCleaner sterowniki i od tego czasu płyta nie wyświetla obrazu. Sprawdzałem już kilka kart graficznych zintegrowaną grafikę i nic a nic.

Wgrałem bios do płyty i teraz jedno co się zmieniło, to to że nie widać obrazu zaraz przed ładowaniem systemu.

Przywróciłem i dalej tak...

Najgorsze jest to iż nie da się wejść w żaden tryb awaryjny....

Płyta główna to Ga-m61pme-s2p

Ktoś miał taki problem albo podobny ?

Czyszczenie dmuchanie itp. nic nie daje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal system w jakikolwiek sposób, następnie uruchom start->uruchom->msconfig i ustaw uruchamianie systemu w podstawowym trybie graficznym. Jeśli ta operacja pomoże i winda się poprawnie uruchomi to zmień karty i zainstaluj sterowniki ATI.

Po instalacji sterowników odznacz z powrotem tryb uruchamiania systemu j.w. i jak symptom czarnego ekranu powróci to reinstalka systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat mi znany i wiele razy przerabiany, żeby nie kombinować z przekładaniem kart zrób tak że po odpaleniu kompa i po wyświetleniu komunikatów biosu przytrzymaj klawisz F8, w menu które Ci się pojawi wybierz "TRYB VGA" system powinien się odpalić bez problemu z najniższą rozdzielczością, wtedy możesz odinstalować stery i zainstalować ponownie inne, osobiscie polecam Omegi (u mnie po zainstalowaniu omeg komputer normalnie działa) - opis dot Windows XP a w wypadku VISTA, 7 to najpierw musisz wcisnąć F2 i kiedy się wyswietli ekran z wyborem systemu wciskasz F8 a następnie wybirasz Tryb VGA jak w przypadku XP, dalej postepujesz jak pisałem wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat mi znany i wiele razy przerabiany, żeby nie kombinować z przekładaniem kart zrób tak że po odpaleniu kompa i po wyświetleniu komunikatów biosu przytrzymaj klawisz F8, w menu które Ci się pojawi wybierz "TRYB VGA" system powinien się odpalić bez problemu z najniższą rozdzielczością, wtedy możesz odinstalować stery i zainstalować ponownie inne, osobiscie polecam Omegi (u mnie po zainstalowaniu omeg komputer normalnie działa) - opis dot Windows XP a w wypadku VISTA, 7 to najpierw musisz wcisnąć F2 i kiedy się wyswietli ekran z wyborem systemu wciskasz F8 a następnie wybirasz Tryb VGA jak w przypadku XP, dalej postepujesz jak pisałem wyżej

A jak inaczej jeszcze mogę go odpalić ? Pisałem już wyżej że nie da rady w trybie awaryjnym, w żadnym spod klawisza F8 ;/

Ja nie raz zmieniałem stery itp ale czegoś takiego jeszcze nie miałem a na uszkodzoną płytę to nie wygląda ( byłaby to już druga w ciągu tygodnia ) :)

Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak się wkraść do systemu to będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Wyrzuciłem za pomocą DriveCleaner sterowniki i od tego czasu płyta nie wyświetla obrazu. Sprawdzałem już kilka kart graficznych zintegrowaną grafikę i nic a nic.

Wgrałem bios do płyty i teraz jedno co się zmieniło, to to że nie widać obrazu zaraz przed ładowaniem systemu.

Przywróciłem i dalej tak...

Najgorsze jest to iż nie da się wejść w żaden tryb awaryjny....

Ehh, gwiazdorek - niezła "gwiazda" z Ciebie :lol:

Coś co powinno zadziałać o ile nie zepsułeś więcej niż napisałeś: boot.ini -> za wyrażeniem /fastdetect dodajesz '/sos /besevideo' -> reboot.

Jak edytować boot.ini gdy winda nie działa? - no to jest faktycznie zagadka... (ale niezbyt trudna) ;)

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawa była prosta. Przed wymianią karty z N na ATI należało odinstalować strowniki Nvidi ( tylko te od karty graficznej i najlepiej i najprościej czyli przez panel sterowania i doaj/usuń) i przed restartem systemu ustawić rozdzielczość na najmniejszą 640x480 lub 800x600 i 60 Hz. Wyłączyć , zmienić kartę i włączyć. Próbuj kombinować na karcie Nvidii.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, gwiazdorek - niezła "gwiazda" z Ciebie :lol:

Coś co powinno zadziałać o ile nie zepsułeś więcej niż napisałeś: boot.ini -> za wyrażeniem /fastdetect dodajesz '/sos /besevideo' -> reboot.

Jak edytować boot.ini gdy winda nie działa? - no to jest faktycznie zagadka... (ale niezbyt trudna) ;)

Niezbyt trudna ? Hmmm... Mogę uruchomić dysk na innym kompie i edytować ten plik tak ?

Plik znajduje się chyba w głównym katalogu Windows tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też użyć Hiren'sBootCD, linux livecd a nawet płyty instalacyjnej windows ;)

Niestety moje próby spełzły na niczym...

Ale szczęście w nieszczęściu :) Przypomniało mi się że gdzies na dysku była kopia systemu i po prostu ją wgrałem.

15 minut i wszystko gotowe z programami itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi