Skocz do zawartości
cnc500

Automatyczne Wlaczanie Komputera Po Podaniu Zasilania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki problem: Wylaczam komputer START->wylacz. I odlaczam zasilanie. Potrzebuje, aby po ponownym zalaczeniu zasilania komputer odpalil sie sam (bez koniecznosci wciskania przycisku power).

Aktualnie, jesli odlacze zasilanie bez wylaczenia systemu, komp sam sie odpala. Ale po wylaczeniu systemu niestety nie :(

System: XP Professional Version 2 Service Pack2

Plyta: HP Compaq dc5850 Microtower BIOS HP 786F6 v01.09

W rejestrze mam ustawione [HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft -> Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]

'PowerdownAfterShutdown' = 0

BIOS wyglada ubogo, zmienialem tam chyba wszystko...

Jakies proste rozwiazanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jest do tego odpowiednia opcja w biosie a przynajmniej być powinna; nie wiem kto robi te płyty dla hp ale z tego co pamiętam to na starym kompie na płycie MSI pod PIII np taka opcja była

sprawdzałem teraz na ASUSIE P5B-E (zepsuta :D niebawem serwis) i działało tak jak chciałeś; wprawdzie komputer jest mocno podkręcony ale i tak jak znajdziesz odpowiednią opcję u siebie to sprawdzisz w asusie trzeba było dać POWER --> AMP Configuration i zmienić w 'Restore

on AC power loss' na Power ON do wyboru miałem jeszcze Power OFF i Last state (stan przed wył prądu)

szukaj powinieneś znaleźć podobną opcję; nie gwarantuję że będzie działać jednak u mnie działa bez problemu

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOL fajna sprawa ale glownie do zdalnego wlaczania PC i korzystania z jego zaspobow przez siec.

Sprawdzalem to z Austrii do PL przez Hamashi. Fajna rzecz.

A co do autora tematu to nie wiem jak na twojej PSU. Ja mam akurat ta sama co mateusz_k wiec opty te same

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam jakies inne opcje w BIOSIE. Pozmienialem, pozmienialem, wrocilem do ustawien jak sprzed zmian i nagle zaczelo dzialac. Tylko nie wiem czemu :/ Podejrzewam, ze caly czas dzialalo, tylko przy testach na za krotko odcinalem zasilanie :/

Grunt, ze dziala.

Dzieki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi