Skocz do zawartości
Gość adas123

Css Ie Oraz Ff

Rekomendowane odpowiedzi

Cz

sory ale nie wiedzialem gdzie upchnac ten temat!

Mam taki problem a mianowicie pod ie strona mi sie wyswitla prawidlowo natomiast pod ff sie dziwnie rozjezdza...prosze o rade / pomoc, nizej podaje kod css

*{margin: 3px;padding: 3px;}body {text-align: center;font-family: Times New Roman;font-size: 14;color: #000;}#strona {width: 800px;margin: 0 auto;}#naglowek_1 {width: 800px;height: 150px;border: 2px solid #000;}#naglowek_1_2 {width: 182px;height: 50px;border: dotted;float:right;}#naglowek_2{width: 500px;height: 50px;border: dotted;float: left;clear: both;}#lewo_1 {width: 190px;height: 250px;float: left;border: dotted;}#lewo_2 {width: 190px;height: 245px;float: left;clear: left;border: dotted;}#prawo {width: 494px;height: 500px;float: right;border: dotted;}#stopka {width: 690px;height: 11px;border: 2px solid #000;clear: both;font: 10px Arial, sans-serif;padding: 1px 0 1 0;}ul#nav {font-family: Monotype Corsiva;font-size: 20;}ul#nav li {	font-family: Times New Roman;	margin: 0px 0px 0px 0px;	padding: 0px 0px 0px 0px;	float: right;}ul#nav li a {	display: block;	font-size: 14;	color: #CC0000;	text-decoration: none;}ul#nav li a:hover { 	border-bottom:2px solid #CC0000;}}

Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponadto podaj konkretne wersje przegladarek, obstawiam ze w ie sypie sie box model.

Wlasnie w ie dziala dobrze a w ff sie sypie - szablon sie rozjezdza, wersje to ff.3.5.2 ie 7.0.5730.13

2. Bez kodu strony to trudno coś powiedzieć.

Wystarczy normalnie wpisac w divach tytuly divow i juz sie wyswietli szablon :) wiec tego nie podawalem bo i po co :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz nas o pomoc to chyba nie myslisz ze zrobimy analize kodu ktory sam sobie gdzies tam wymysliles i nie chcesz pokazac. Szukasz pomocy to dostarczy jak najwiecej informacji - w taki sposob jak to robisz pomocy nie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz nas o pomoc to chyba nie myslisz ze zrobimy analize kodu ktory sam sobie gdzies tam wymysliles i nie chcesz pokazac. Szukasz pomocy to dostarczy jak najwiecej informacji - w taki sposob jak to robisz pomocy nie znajdziesz.

<html><head>		<title></title>		<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset="UTF-8">		<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">		<meta name="Author" content="i" />		<link rel="stylesheet" href="style.css">		   </head><body><div id="strona">	 <div id="naglowek_1_2"></div>	 	 <div id="naglowek_2"></div>	 	 <div id="lewo_1">			 </div>	 <div id="lewo_2">		 <ul id="nav">Logowanie dla Dłużników</ul><br><br>			 </div>	 <div id="prawo">		 </div>		 <div id="stopka"></div></div></body></html>

OK, sry prosze o to kod strony do ktorego przypisany jest css wyzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bledy:

1. css: w kodzie ktory dales masz na samym koncu o jedna klamre zamykajaca za duzo

2. css: w #naglowek_2 powinno byc clear: left a nie both

3. html: div #prawo powinien byc w strukturze przed divami #lewo_1 i #lewo_2

Po takich zabiegach wyglada ok. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bledy:

1. css: w kodzie ktory dales masz na samym koncu o jedna klamre zamykajaca za duzo

2. css: w #naglowek_2 powinno byc clear: left a nie both

3. html: div #prawo powinien byc w strukturze przed divami #lewo_1 i #lewo_2

Po takich zabiegach wyglada ok. ;)

Tzn, u Ciebie sie wyswietla dobrze? Bo poprawilem zgodnie z twoimi zaleceniami, i nadal mi sie rozjezdza...no chyba ze cos zrobilem zle:> sprawdze jeszcze raz na wszelki wypadek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn, u Ciebie sie wyswietla dobrze? Bo poprawilem zgodnie z twoimi zaleceniami, i nadal mi sie rozjezdza...no chyba ze cos zrobilem zle:> sprawdze jeszcze raz na wszelki wypadek...

Po wprowadzeniu poprawek ktore podalem dziala ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W FF 3.0.13 wygląda przyzwoicie. Można by jeszcze powalczyć z marginesami, ale generalnie nic się nie rozjeżdża. Sprawdź w starszej wersji FF.

Sorki ze dopiero teraz odpowiadam ale brak czasu ogolnie...

wiec...

..W ff dalej mi sie rozjezdza - zmienilem z zaleceniami kuebk...

...moze to przez skrypt zegarka cyfrowego - wtf?:>

ULLISSES - wlasnie chodzi o to ze ten proj musze oddac na zal - a tam na kazdym innym kompie inna wersja wiec musze miec pewnosc ze bedzie dzialalo na 100% nie wazne czy w ff czy w ie - byle dzialalo.

Pierwsza strona jest w html, natomiast w drugiej w ktorej wystepuje juz layaut (dobrze napisalem?) jest w php wiec nie wiem czy tu nie ma bledu?

W ie wszystkim dobrze wyswietlalo? jesli tak to pozostane przy nim, pozatym w ff pokazywal mi bledy z polskimi koncowkami czego w ie nie zauwazylem...

"Można by jeszcze powalczyć z marginesami"

Moze cos zaproponujesz? za bardzo sie w tym jeszcze nie orientuje - 1 kontakt z css i dzien pracy...to cale moje doswiadczenie na tym poziomie - cud ze sam go napisalem xD

Wiec jak masz jakis pomysl co mozna by tu dodac to prosze o podpowiedz...aha szablon jest prosty bo z zalozenia ma byc prosty - nie tylko w wygladzie ale w css - zeby latwo objasnic co jest i gdzie...

pozdrawiam

adas

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij czytać jakieś kursy, bo całej teorii Ci tutaj nie streszczę. Bez tego nie ruszysz dalej.

Znaczy potrzebne mi jest to narazie w takim stopniu jaki jest teraz...nie wiem po prosut o co ci chodzilo z tymi marginesami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie pomozcie ;)

Jak juz se z mysql poradzilem to znowu css...

ta strona mi sie cala rozjezdza jak chce...i za chiny nie umie tego poskladac...

czy moglby mi ktos napisac taka sama (wielkosc nie wazna byle wyglad ten sam) zeby mi sie nie rozjezdzalo...

najgorzej jak wprowadze do komorek jakies dane czy cos w ff takie bledy ze hoho, natomiast w ie sie zaczyna rozjezdzac...

prosze o pomoc!

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasniej panie kolego jasniej, albo napisz konkretnie co nie dziala albo podejslij kod.

kod w dalszym ciagu ten sam bo o taki szablon mi chodzi...problem w tym ze jak zamiesze jakies informacje, buttony odnosniki to caly szablon sie rozjezdza na wszystkie strony i jest jeden wielki bajzel...

potrzebowalbym taki szablon jaki mam (taki z kropkami) ale zeby mi sie nie rozjezdzal...juz sie z tym bawie i bawie i dalej sie rozjezdza...

nie mam pojecia co jest tego powodem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj kod ktory Ci sie rozjezdza.

Css ten sam co u gory, strona rowniez prawie identyczna

<html><head>		<title></title>		<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset="UTF-8">		<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">		<meta name="Author" content="" />		<link rel="stylesheet" href="style.css">			<script src="pliki/zegar/graphic-clock.js" type="text/javascript"></script></head><style>	table{	border: solid 2px black;	text-align:center;}</style><body onload="gfx_clock();"><div id="strona">	 <div id="naglowek_1"><script type="text/javascript"><!--write_gfx_clock(); // --></script></div>	 	 <div id="naglowek_2"><ul id="nav">		  </ul></div>	 <form action="index2.php" method="get">	 <div id="lewo_1">	 <ul id="nav"></ul><br><br>		Imię: <input type="text" name="log" value="<?PHP if(empty($_GET['log'])) echo (""); else echo $_GET['log']; ?>">		Nazwisko: <input type="text" name="bd" value="<?PHP if(empty($_GET['bd'])) echo (""); else echo $_GET['bd']; ?>">		Hasło: <input type="text" name="pas" value="<?PHP if(empty($_GET['pas'])) echo (""); else echo $_GET['pas']; ?>"><input type="submit" name="knefel" value="Odswiez"><br /><br />	 </div>	 <div id="lewo_2">		 <ul id="nav"></ul><br><br>				 </div>	 <div id="prawo">	 <ul id="nav">	 	 Witamy na stronie<br>!!	 	 </ul><br><br><br>	 		 	 	 	 	 				<?PHP 								if(empty($_GET['knefel'])) echo ("Zaloguj sie !"); else include("file.php"); ?>	 </div></form>		  <div id="stopka">2009</div></div></body></html>

pozatym kropki nie sa w rownych odstepach - a chcialbym zeby tak bylo..

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, juz mniej wiecej wiem w czym jest problem a mianowicie

przy zastosowaniu border: dotted; sie zozjezdza natomiast przy zastosowaniu border: 2px solid #000; wszystko zdaje sie trzymac kupy...

jak zrobic zeby sie trzymalo kupy i byly kropeczki?:>

Edit:

ma to rowniez zwiazek z wielkoscia w pikselach tj, po zminejszeniu sie nie rozjezdza ale odstep w ff jest inny niz w ie...

any idea?

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, sprawa wyglada tak,

dzieki podpowiedzi kolegi kuebk zainstalowalem ie 8,

wczesniej napisalem caly styl od nowa

pod ff dziala super natomiast pod ie prawie tj jedna komorka jest w niewlasciwym miejscu... ponizej daje kod css...

prosze o sprawdzenie i pomoc ;)

* {margin: 3px;padding: 0;}body {text-align: center;color: #000;font: 14px Arial, sans-serif;}#strona {width: 700px;margin: 0 auto;}#naglowek_1 {width: 182px;height: 30px;border: dotted;float:right;}#naglowek_2{width: 490px;height: 30px;border: dotted;float: left;clear: none;}#lewo_1{width: 190px;height: 250px;float: left;border-style: dotted;}#lewo_2{width: 190px;height: 248px;float: left;clear: left;border-style: dotted;}#prawo {width: 480px;height: 510px;float: right;border-style: dotted;}#stopka {width: 690px;height: 11px;border: 2px solid #000;font: 10px Arial, sans-serif;padding: 1px 0 2 0;clear: both;}

strona

<html><head>			<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">		<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">		<meta name="Author" content="Adam" />		<link rel="stylesheet" href="style.css">			<script src="pliki/zegar/graphic-clock.js" type="text/javascript"></script></head><body onload="gfx_clock();"><div id="strona"><div id="naglowek_1"><script type="text/javascript"><!--write_gfx_clock(); // --></script></div><div id="naglowek_2"></div><div id="prawo"></div><div id="lewo_1">		Imię:<br> <input type="text" name="log" value="<?PHP if(empty($_GET['log'])) echo (""); else echo $_GET['log']; ?>">		Nazwisko: <br><input type="text" name="bd" value="<?PHP if(empty($_GET['bd'])) echo (""); else echo $_GET['bd']; ?>">		Hasło: <br><input type="text" name="pas" value="<?PHP if(empty($_GET['pas'])) echo (""); else echo $_GET['pas']; ?>"><input type="submit" name="knefel" value="Zaloguj"><input type="submit" name="knefel2" value="Wyloguj"><br /><br /></div><div id="lewo_2"></div><div id="stopka"></div></div></body></html>

dodam ze po wprowadzeniu danych do mysql w ff sie rozjezdza, w ie jest dobrze O.o

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi