Gość 11233211 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Mam aktualnie 2 dyski na ATA, ale się sypią i zajrzałem do obudowy i mam 2 złącza sata upewniłem się na stronie i mam, więc dla pewności poprosiłem kumpla żeby przyszedł z dyskiem i zobaczył czy działa, ale jak się domyślacie nie działał i w związku z tym mam pytanie czy trzeba coś przestawić w biosie lub jakieś zworki czy coś? http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/7vt600p-rz.html Ps. System oczywiście Win XP professional SP2 z wszystkimi łatkami, więc chyba nie chodzi o sterowniki Ps2. Nie mam manuala, a anigielski średnio znam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Płyta ma pewno tryb SATA I , a kumpel przyniósł dysk SATA II . Zworkami ustawiasz tryb pracy dysku - SATA I lub SATA II . Wszystko jest opisane na samym dysku ( graficznie w dodatku ) . Sam kontroler SATA może pracować w trybie SATA ( do XP SP2 trzeba sterowników AHCI do chipsetu ) lub emulacji ATA ( dysk SATA jest widziany normalnie ) . Zainstaluj sterownik do SATA ( AHCI ) i dyski SATA będą działać normalnie ( SATA II ustaw zworką na SATA I ) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Niekoniecznie. Właśnie siedzę na leciwej płycie GA-K8VT800, która również ma 2x SATA-I i moje Samsungi F2EG nie są wykrywane w żadnym gnieździe w żadnym trybie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 11233211 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 To lepiej nie ryzykować i kupić taki dysk: http://www.proline.pl/sklep.php?p=WD+WD1600AAJB W tej cenie mam F2EG, ale jak mam nie mieć 100% pewności to ten który podałem mógłby być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Bumelku .... zworki w F2 juz nie działaja ...działały only w serii P80... tylko programowo moza je przestawic w SATA 1 ( Speed switch cus takiego ...) Lepiej imo WD nawet 320AAKS one maja regulacje SATA zworka .. przetestowane bo miałem VT8237 ( wersja z + ma juz sata II ) Edytowane 25 Października 2009 przez Kwazor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Dokładnie jak pisze kolega wyżej z małym wyjątkiem Miałem kiedyś Asusa K7V600-X i miała ona SATAI Kiedy kupiłem HDD Samsunga 322HJ i kombinacja ze zworkami nic nie dawała i dorwałem własnie ten specjalny program który się odpala z płytki bootowalnej. Podłączyłem dysk do innego kompa który już miał SATAII i zmieniłem tym programem tryb dysku na SATA I. Niestety to nic nie dało i dysk dalej nie był widoczny na mojej płycie. Pomogło....kupienie WD 3200AAKS. W nim przestawienie zworki skutecznie wymusiło SATA I na dysku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Raus... program ma bład ... trzeba było przełaczyc w tryb SATA 300 :D naprawde ... tyle ze dowiedziałem sie po tym po fakcie wymiany na WD-ka.. ale powiem tak co zworka to zworka.... Ale wymiany nie żałuje... samsung miał wieksze wibracje i start/stop były głosniejsze w IDLE tez szumiał... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) To kup sobie przejsciowke z sata na ata na allegro - groszowa sprawa. HD642JJ dziala mi w epoxie 3VSA(zestaw 1) - plyta ma dosc nowy jak na soc370 bios bo z 2003 roku i widzi w biosie dysk w calosci. Wczesniej dysk mialem w Compaq 043CH (440BX, ostatni bios z 8.1999) i widzialo 120GB a xp juz calosc, analogicznie na innym Compaqu 06C4H(i815), ba sprawdzalem takze na plycie intela socket 7 i w biosie widzialo 8GB, a xp ofc calosc. Dziala jak nalezy. Edit : przejsciowka u mnie w akcji(na tym dysku jest zainst system) Edytowane 26 Października 2009 przez DJH83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...