tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Heja W czwartek kupiłem nową płlytę główną, procesor, pamięć RAM i zasilacz. W innym temacie pisałem co to za sprzęt, dla waszej pewności dam link: http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Kupno-Pod...ch-t304438.html Wczoraj zacząłem składać maszynę. Gdy wszystko było złożone, to uruchomiłem komputer, i pokazała się strona POST i pisało tam też tak: CMOS Checksum Failure error co to znaczy ??? Mówię sobię dobra to nic takiego, i idę dalej. Wchodzę do BIOS-u i ustawiam 1botowanie z cd-romu (nie lubię BIOS-ów, PHOENIX AWARD) Potem włączam instalator windowsa i usuwam partycję systemową, potem w tym samym obszarze robię nową NTFS (WOLNE FORMATOWANIE) i potem zaczyna kopiować pliki. Wszystko sięprzekopiowało i zresetował się komp. Gdy doszło już do graficznej instalacji, i nagle robi się jasno niebieski ekran, i NIC !!!!!!!!!!!!Nic się nie da zrobić. Potem wyjąłem jedną kość RAM, i NIC, potem podłączyłem stary dysk na ATA i NIC!, Potem podłączyłem starą nagrywarkę na ATA i Nic. Reset BIOSU przez wyjęcie baterii też nie działa Poważny problem Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 a sprawdzałeś grafikę i zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 grafa jest zintegrowa a zasilacz nowy powertec 420 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 zmniejsz ilość pamięci przydzielonej na minimum albo spróbuj zainstalować system na zewnętrznej karcie, sprawdź też inny zasilacz, nowy nie musi oznaczać sprawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 nie mam jak sprawdzić innego zasilacza bo stary jest za słaby 300 W jak go podłączam to jest impuls i nie uruchamia dalej. a pamięci dysku najmniej na partycję ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 mniej pamięci ram przydzielonej na grafę w Biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Tego biosa nie znam możesz mi napisać dokładnie co mam robić w PHOENIX AWARD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 (edytowane) Masz instrukcję do płyty głównej, sprawdź, jak nie to szukaj w podstawowych zagadnieniach albo w temacie o płycie. Edytowane 15 Sierpnia 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 W tej instrukcji jest wszystko po ang. więc nic nie rozumiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 1. BIOS nie resetuje się przez wyjęcie baterii - od kilku jeśli nie kilkunastu lat każda szanująca się płyta posiada zworkę do tego celu. Działa przy całkowicie odłączonym zasilaniu. 2. Komunikat oznacza, że bios nie jest ustawiony. To normalne na nowej płycie. 3. Skonfiguruj poprawnie bios zanim zaczniesz instalować system. Jeśli się na tym nie znasz lub nie znasz angielskiego, to skorzystaj z pomocy Google lub znajomego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Ten zasilacz wygląda podejrzanie. Tym bardziej, że na starym 300W nawet nie wstaje. Powertec? Szczerze mówiąc brzmi jak wiertarka TOYA albo PowerUp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 (edytowane) grafa jest zintegrowa a zasilacz nowy powertec 420 W No i masz winowajcę. Przecież pisałem, że ten zasilacz to złom. Ciesz się, że tylko instalator się zawiesza, a komp nie poszedł z dymem. Coś mi się wydaje, że najpierw kupiłeś te graty a potem się pytałeś czy są ok, bo wziąłeś to co sam zaproponowałeś nie zwracając uwagi na nasze rady. Edytowane 15 Sierpnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Dobra przyznaje zasilacz to schit ale nie kupiłem tego przed pytaniem was, tylko już go nie zmieniałem. NeoMagNet a jaką masz pewność że to zasilacz ? Na marginesie, czy taki jest dobry:http://www.proline.pl/sklep.php?p=AMX+WARRIOR+450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Tak, ale ten lepszy: http://www.esc.pl/shopping_cart.php?sort=1a&page=3 a tylko 6 zł droższy. 100% pewności nie mam, ale to najbardziej prawdopodobne. Zresztą i tak lepiej zmienić ten zasilacz dla własnego spokoju. Ja bym po nocach nie spał wiedząc że mam bombę w kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 NEO MAG NET w koszyku nic nie ma w linku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Sory, nie ten link. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=15432 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Myślisz że 400 WAT-ów wytrzyma, jak grafę dołożę ? A jak zmienię zasilacz to nie będzie problemu z graficzną instalacją windowsa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Ten 400W jest w stanie dostarczyć sporo więcej mocy niż 420 które wybrałeś :P Czy problemów nie będzie nie wiem. Musiałbym tego kompa miecu siebie żeby stwierdzić na 100% co jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 coraz bardziej się przekonuje do hipotezy że jest zły zasilacz. teraz dla sprawdzenia chciałem jeszcze raz zainstalować windowsa i jak doszlo do graficznej instalacji przez kilka sek było normalnie, ale potem ekran zrobił się czarny (Nie że się wyłączył tylko taki podświetlony czarny :lol2: )Dziś też wywalił mnie z Biosu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Athlon II 240 jest obsługiwany od biosu 1803, masz taki lub nowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Nie wiem jak w tym BIOSIE to się sprawdza. Nigdy nie miałem Asus-a. Jak na tej płycie to się sprawdza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) użyj CPU-Z albo Everesta uprzedzając pytania: Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Raczej nie użyje cpu-z skoro nawet windowsa nie może zainstalować. Przy uruchamianiu płyty gdy jest POST gdzieś u góry powinna być podana wersja biosu. Możesz też spojrzeć na płytę na kość biosu, może jest tam podane jaka wersja jest wgrana. Wątpę jednak żeby to była wina Biosu, le tego nie wykluczam. W każdym razie jesli to jednak zasilacz to nie próbowałbym flashować biosu na nim bo jak podczas tego padnie to mobo poleci na serwis. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Dzięki NeoMagNet A ten zasilacz też zmienię ;) Mam wersję 1501 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Ręce opadają. Sam składałeś ten komputer? Nie wiesz jaką masz wersję biosu? Zaraz po uruchomieniu komputera wciśnij klawisz Pause (na klawiaturze). Znajduje się on nad blokiem klawiszy edycji tekstu (insert, delete, home, end, page up, down), tuż obok takich znakomitości jak Print Screen (prt scr) oraz scroll lock. Gdy już wciśniesz ten klawisz (w odpowiednim momencie), to procedura staru komputera się zatrzyma. Spisz na kartkę wszystko co jest na ekranie (najlepiej zrób zdjęcie) i wstaw te informacje tutaj. PS. Nie wiem w zasadzie po co ma to sprawdzać. Od razu ściągałbym ze strony producenta ostatni możliwy bios. Najwyżej wgra ten sam co ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Raczej nie użyje cpu-z skoro nawet windowsa nie może zainstalować. Ajj gafa z rozpędu, wybaczcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom11 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 WIELKIE DZIĘKI DLA UŻYTKOWNIKA KLAUS Kawał dobrej roboty. Dziękuję też NeoMagNet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...