Skocz do zawartości
LukIT

Kuchenne Oświetlenie Led Aktywowane Czujnikiem Ruchu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie dla elektroników, o ile takowi są na tym forum :P Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad stworzeniem oświetlenia do kuchni, opartego na diodach LED, aktywowanego przez czujnik ruchu. Dokładnie chodzi mi o oświetlenie nie tyle całej kuchni co blatu, żeby na przykład posmarować sobie kanapki czy przygotować mleko dla mojego synka. Rozwiązanie takie w pewnym sensie już istnieje, w różnych marketach i sklepach można kupić takie małe urządzonka, zasilane bateriami, które właśnie działają na takiej zasadzie. Kiedy się obok nich przejdzie to się zaświecają i świecą około 30 sekund. Minusem ich jest to, że są zasilane bateriami i poza tym dają mało światłą, bo na przykład w tym modelu co mam osobiście w tej chwili w kuchni jest zaledwie 7 diod LED. Myślałem nad takim rozwiązaniem żeby wykorzystać czujnik z tego urządzenia i przerobić je w taki sposób:

- zamiast baterii dać zasilacz z transformatorem z AC 230V na DC 12V

- zamiast 7 LEDów dać cały rządek hiper-jasnych diod LED około 30-40

- do konstrukcji wykorzystać detektor ruchu zawarty w tym urządzeniu

Co myślicie o moim pomyśle. Proszę o opinie pozytywne, jak i negatywne na temat mojej konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technicznie- banalne do rozwiązania.

Trzeba kupić:

- Takie listwy LED

- Zasilacz stabilizowany 12V

- Detektor ruchu

Proste.

Robiłem u siebie sterowane ruchem oświetlenie schodów, co prawda nie LED bo nie były takie popularne ale na zwykłych żarówach. Nie wiem jaki jest sens oświetlania kuchni ...... no ale Twój kac to nie mój kac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbyś użyć szczelinowy czujnik,bo te normalne mają taki "wychwyt" że z daleka będzie się wszystko zaświecać.

Z tego co piszesz chcesz to zrobić w kilku miejscach w kuchni?

Jeśli tek,to masz dużo kombinowania-trochę to przerost formy nad treścią (ale to nie mój problem :D ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbyś użyć szczelinowy czujnik,bo te normalne mają taki "wychwyt" że z daleka będzie się wszystko zaświecać.

Kwestia ustawienia czujki pod odpowiednim kątem. Nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi