Maniacz Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam. Za jakiś miesiąc będę kupował nowy komputer i już teraz chciałbym zrobić projekt i zacząć upiększać obudowę, do której bebechy wejdą. Już mam wstępne pomysły. Chciałbym wyciąć takie okno jak na załączniku (posiadam wyrzynarkę i wkrętarko wiertarkę, więc nie powinno być problemu - mam nadzieję), z plexi chyba, bo będzie tanio, dookoła zrobić takie fajne wkręty (tylko jak? normalnie wwiercić?). Na dole blisko przodu obudowy w zaraz obok okna włożyć wentylator wdmuciach!ący 120tkę (nie wiem czy to będzie najlepsze miejsce, ale jest na dole i blisko przodu obudowy, no i jak tego dokonać?), żeby była ładna cyrkulacja powietrza i fajnie wyglądało. Chciałbym na wentylator nałożyć też jakiś grill, żeby fajnie wyglądało. Na wysokości wentylatora wciągającego powietrze chciałbym zrobić przez cały dół jakiś fajny rysunek, graffiti zrobione przeze mnie, tylko jak? Mogę zrobić rysunek na kartce papieru, tylko jak to przenieść na okno? W środku chcę umieścić 2-3 świecidełka i wszystkie kable powrzucać w takie jakby pół rurki gumowe czy jakieś tam (coś się wymyśli :D) i tak, żeby te rurki szły przy ścianach, najlepiej w kątach obudowy, żeby kable pochować. Zastanawiam się jeszcze, czy na górze obudowy nie zrobić małego okna (załącznik nr 2). Jakby ktoś pomógł mi wytłumaczyć jak to wszystko delikatnie zrobić, żeby nie zepsuć sobie obudowy, będę wdzięczny :) Ew. jakieś sugestie co można by zmienić, żeby ładnie wyglądało mile widziane :) Jeszcze nie wiem co zrobić z przodem, bo kiedyś został bardzo ostro potraktowany (tzn. klapka od napędu ) Zobaczcie sami. Przód cały: http://img405.imageshack.us/i/dscf2137u.jpg/ Tylko te wyrwane klapki: http://img210.imageshack.us/i/dscf2138.jpg/ Macie jakieś pomysły? Totalnie nie wiem co zrobić z tymi klapkami, myślałem, żeby tak przyciąć boki i górę, żeby napęd cały wyszedł, żeby był na równi z tym srebrnym czymś, a pod spodem byłaby dziura, którą bym zatkał może jakimś panelem usb, audio i mikrofon i czytnikiem kart pamięci? Nie wiem, dlatego proszę was o pomoc. Pozdrawiam. @edit Poprawiłem linki. Edytowane 15 Sierpnia 2009 przez Maniacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Popraw linki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Po pierwsze to mogles troche poszukac na necie, bo sporo takich tutorialow widzialem. Nvm... Chciałbym wyciąć takie okno jak na załączniku (posiadam wyrzynarkę i wkrętarko wiertarkę, więc nie powinno być problemu - mam nadzieję), z plexi chyba, bo będzie tanio, dookoła zrobić takie fajne wkręty (tylko jak? normalnie wwiercić?).Po pierwsze to nie używaj zadnej wyrzynarki. Tak do metalu jak i plexi. Wyrzynarka postrzepi krawedzie blachy a o to ci chyba nie chodzi. Uzyj szlifierki kątowej bo da najlepszy efekt - krawedzie beda proste (o ile masz wprawna reke) a przy okazji je przeszlifujesz zeby nie byly ostre. Plexi najlepiej naciac ostrym nozykiem (najlepiej do tapet) i załamac. Gdzies tu na forum widzialem porady wiec znajdziesz. Wkrety kupisz jakie ci sie podobaja. Poszukaj w duzym budowlanym albo w sklepie z "metalami" Co do umieszczenia wentyla to ja bym go dal zaraz przed GPU (nad grafika) W tym mscu gdzie podales bedzie wial na HDD. Wg mnie jak montowac to z przodu budy zeby byl przewiew po calej dlugosci budy, albo przed GPU. Ale moze sie wypowie ktos kto ma wieksze doswiadczenie. chciałbym zrobić przez cały dół jakiś fajny rysunek, graffiti zrobione przeze mnie, tylko jak? Mogę zrobić rysunek na kartce papieru, tylko jak to przenieść na okno? W środku chcę umieścić 2-3 świecidełka i wszystkie kable powrzucać w takie jakby pół rurki gumowe czy jakieś tamRysunek na plexie jest banalny do zrobienia. Odsyłam do N-M Jak zamontujesz plexe, to daj katode rowno z krawedzia plexy. Bedzie fajnie podswietlalo grawerke. Kable walnij w oploty. Poczytaj to forum troche, bo sporo pomyslowludzie mieli. Co do przedniej klapki, to ja bym zamontowal panel do kontroli RPM i Temp cos a'la ten panel , albo cos podobnego. A co do gory to wyciac dziure na 1-2 wentyle 120 i do tego jakis maly grill/filtr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbek Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Z własnych doświadczeń Ci powiem, że do cięcia blachy obudowy najlepiej nadaje się brzeszczot do metalu. Szlifierka kątowa ma za duże obroty i topi blachę... przez co będziesz musiał sporo się napracować pilnikiem żeby ładnie wyrównać. Szlifierką można zrobić nacięcie żeby wsadzić brzeszczot. Jako okno polecam szybę. U szklarza za szybę o wielkości 0.5[m]x0.5[m] i grubości 5[mm] płaciłem 18zł. Dodatkowo może wywiercić otwory - mnie powiedział, że 3zł/za otwór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 szyba lepiej wyglada i kurzu nie lapie. Ale jak bedzie chcial grawere to nie ma szans zeby samemu zrobic. Mnie tam sie "flexem" dobrze cielo jak sie ze stara buda bawilem. Brzeszczot moze tez ok:P Kiedys sprawdze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Tnij z grubsza okno szlifierką z cienką tarczą, a ostateczny kształt wykończ frezem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 TheNaturaT wyrzynarką z brzeszczotem do metalu będzie szybciej i czyściej niż szlifierką, nic się nie postrzępi. Szyba napewno lepsza niż plexi, ale trzeba z nią uważać żeby nie pękła nawet przy otwieraniu budy, a i grawerunki da się zrobić, chociaż będzie to dość mozolne przy większych wzorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Z tym, że nożyk musi być w dobrym stanie, bo inaczej poszarpie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Nie poszarpie, najwyżej nie będzie ciął tak jak trzeba, poszarpać można chyba tylko jakimś do drewna z dużymi zębami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Jeśli ktoś decyduje sie na szlifierkę kątową do cięcia blachy, to tylko w połączeiu z tarczą grubości 1mm. Tarcza wchodzi jak w masło i nie topi blachy jak tarcza np 3mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Przerabiałem i szlifierkę kątową i multiszlifierke i wyrzynarkę i powiem szczerze ze najlepsza opcją w cięciu jest wyrzynarka - prosto szybko i tanio przede wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix6814 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Nie poszarpie, najwyżej nie będzie ciął tak jak trzeba, poszarpać można chyba tylko jakimś do drewna z dużymi zębami. tak nożyk z "drobnymi" zębami pomaga podłożenie pod blachę cienką sklejkę i ciąć razem idzie bardzo łagodnie a jak kąty proste jakiś kwadrat to moim zdaniem szlifierka tarcza 1 mm trochę wprawy i jest pięknie Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez rafix6814 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) tylko to kółko takie jakieś mało okrągłe. możesz spróbować to poprawić wiertarką z otwornicą. a tak to ładnie wyszło :) a w ogóle to dużo wyciąłeś. a jak teraz ze sztywnością tego boku? Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez Finchy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Tak z ciekawosci, czym najlepiej robic grawere na szybie?? Jakis dremel czy cos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Jakiś dremelowaty, lub podobna szlifierka i tarcze diamentowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 i coś do polewania -> najlepiej jak by Ci ktoś pomógł i polewał to wodą czy jakimś innym chłodziwem - bo jak przegrzejesz taflę, to pęknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Nie przegrzeje, to nie będzie stricte grawerowane, tylko lekko zmatowione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Widzę, że temat jest o cięciu blachy a jak z aluminium? Czym tanio ciąć anodyzowane aluminium (bok+top w budzie lianli pca71b). W domu mam tylko szlifierkę kątową i wiertarkę. Czyli jaka tarcza do szlifierki chyba, że lepiej było by porzyczyć wyrzynarkę co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Poobwiercaj dziurę naokoło, wytnij nożycami i dopiłuj pilnikiem. Szlifierką naśmiecisz, a wyrzynarką możesz powykrzywiać sobie budę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Ja w swojej lian-li top chlastałem dremlem i tymi małymi tarczkami, to wycięcie otworu na jeden wentyl pochłonęło 2 tarczki a miałem 3 więc ostatnią ciełem z dużą uwagą. Natomiast okienko z boku wycinałem na maszysnie do wykrawania co sobie radzi z arkuszami aluminium do 6mm :razz: bardzo ładnie wychodzi. Wczoraj robiłem otworek w tace pod kable i bardzo ładnie szło ponawiercanie i potem pilnikiem. Ale okienka tak ładnie chyba się nieda wyciąć, najlepiej poszukaj do tego kogoś kto ma taką wykrawarkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...