Skocz do zawartości
gs7t4h

Problem Z Trybem Sata?

Rekomendowane odpowiedzi

Na pokladzie mam 3 dyski:

- SEAGATE ST3320620AS

- MAXTOR 6V160E0

- WESTERN DIGITAL WD5000AAKS-00YGA0

na plycie DFI Blood Iron P45 oraz systemem Windows 7 RTM.

Zrobilem testy za pomoca HD Tach i oto otrzymane wyniki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy wydajnosc nie jest zbyt mala? Jak dla mnie, to dyski pracuja w trybie ATA. Ekran Menedzera Urzadzen:

Dołączona grafika

W BIOSie, w kategorii SATA MODE mam ustawione IDE. Po zmianie na RAID, lub AHCI komp dosteje mocnego kopa przy uruchamaniu, jednak w czasie startu systemu nastepuje restart. Jakies pomysly?

Edytowane przez gs7t4h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wydajnosc nie jest zbyt mala? Jak dla mnie, to dyski pracuja w trybie ATA. Ekran Menedzera Urzadzen:

[CIACH]

W BIOSie, w kategorii SATA MODE mam ustawione IDE. Po zmianie na RAID, lub AHCI komp dosteje mocnego kopa przy uruchamaniu, jednak w czasie startu systemu nastepuje restart. Jakies pomysly?

Sam pytasz i sam sobie odpowiadasz, to się chwali :)

Tak, kontroler masz ustawiony w tryb emulacji standardowego trypu ATA, ale z tego co wiem to wielkiej różnicy na przełączeniu na AHCI nie widać.

Jeżeli chcesz koniecznie mieć AHCI, to musisz ściągnąć sterowniki Intela, zawarte w pliku o nazwie "32-bit Floppy Configuration Utility", wymuszasz aktualizację sterownika kontrolera HDD używająć sterownika AHCI z tego pliku, restartujesz komputer, w BIOSie ustawić kontroler w tryb AHCI i dopiero wtedy uruchamiasz Windozę.

Dyskusja tu: http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...Xp-t252208.html, tyle że przepis na początku dotyczy sytuacji gdy kontroler chcemy mieć ustawiony w tryb RAID. Do AHCI wystarczy tylko aktualizacja sterownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak sprobuje odpalic AHCI. W zwiazku z tym, dwa pytania; ktory dokladnie kontroler mam zaaktualizowac i jaki sterownik wybrac, bo mam cala liste:

Z tego co znalazłem o Twojej płycie to ma ICH10R, więc powinieneś wybrać "ICH10R SATA AHCI Controller".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi