Skocz do zawartości
Pinki

...:::UWAGA:::... Wadliwe karty R9100 Hercules !

Rekomendowane odpowiedzi

Program rozpoznaje karte po biosie, a ten nie pochodzi od herculesa tylko jest flashowany z 8500Le na 9100 przez dystrybutorów.

Skąd masz to info?

Bo zastanawia mnie, dla czego na stronie herca nie ma wzmianki o 9100...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program rozpoznaje karte po biosie, a ten nie pochodzi od herculesa tylko jest flashowany z 8500Le na 9100 przez dystrybutorów.

Skąd masz to info?

Skoro Hercules nie wydal tej karty, nawet nie produkuje (juz od dawna) 8500le to tajemnicą polisznela jest fakt ze karty flasciach!e dystrybutor. Dlaczego sprzedawane sa tylko wersje bulk?? Poniewaz nie ma do 9100 orginalnych pudel, instrukcji Herculesa. Zreszta zobacz sobie co pisze w prawym gornym rogu, powinno byc: 3D Prophet FDX 8500 LE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd masz to info?

Skoro Hercules nie wydal tej karty, nawet nie produkuje (juz od dawna) 8500le to tajemnicą polisznela jest fakt ze karty flasciach!e dystrybutor. Dlaczego sprzedawane sa tylko wersje bulk?? Poniewaz nie ma do 9100 orginalnych pudel, instrukcji Herculesa.Zreszta zobacz sobie co pisze w prawym gornym rogu, powinno byc: 3D Prophet FDX 8500 LE.

Jeżeli mówimy o PCB i stronie z rdzeniem, to jest tam naklejka "3D prophet 9100", nadruk powinien być pod nią na PCB? Naklejki nie zerwę, bo gwarancji nie uznają, a ja po prostu powiem mu, żeby wyminenił na 9000pro gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten bios 9100 nie jest dedykowany dla Herculesa 

i firma nie odpowiada za jakies nieprawidlowosci 

w dzialaniu. Moze np. dan seria radkow o oznaczeniu

np. (czysta teoria ;) ) 123154135aaadgg, jest niezdolna 

do dzialania z biosem od 9100. :?

Chodzi mi o to aby sprobowac wgrania biosu od Herculesa FDX Le. :)

Pomalu, pomalu. Jak Hercules moze sprzedawac karty ze zlym biosem ?

Oszustwo na maxa !!!

A to, ze karta o wydajnosci blisko ti4200 jest za cene 400 pln to o czyms swiadczy. Pelne radki 8500 byly w cenie ti4200.

Hercules nigdy nie wydał Radeona 9100, ani oficjalnego biosu 9100.

To dystrybutorzy, zalegajace na magazynie karty flasciach!a na 9100.

I jest to chwyt marketingowy, dla wielu wyzszy numerek=lepsza karta.

I jest to pewnego rodzaju oszustwo, ale nie oszukuje herc tylko dystrybutor.

A Hercules na to przystaje bo otrzymuje pekate worki pesos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

---->>Dijkstra

Na 100% pod ta naklejka ujrzalbys ww. napis.

Ja jednak mimo wszystko radze przeflashowac bios

na 8500le, nic nie tracisz, a mozesz sporo zyskac,

bo Herc jest jednak trochę wydajnieszy od 9000Pro.

---->>Kaeres

No niestety wszystko sie kręci wokół kasy,

kazdy liczy dudki, i zbiera gdzie moze,

zwlaszcza gdy trwa stagnacja na rynku komputerowym :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twin, JESTEŚ WIELKI masz u mnie piwo. Mieszkamy niedaleko, jakoś się spikniemy.

Eh, człowiek niedokształci sie w jakiejś dziedzinie przed zakupem, i nieszczęście gotowe. Dla czego ze wszystkich producentów akurat herc nie radzi sobie ze zmianą biosa na 9100???

Gdyby to była moja karta, walnąłbym tego biosa od 8500LE. Ale to karta kumpla. Nie będę wydziwiał. I tak mam niesmak, bo ja mu ją poleciłem. Gdyby coś poszło nie tak, i gwarancję szlatrafił, niewypłaciłbym się- i tak żyję na kredyt :-

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twin, JESTEŚ WIELKI masz u mnie piwo. Mieszkamy niedaleko, jakoś się spikniemy.

Eh, człowiek niedokształci sie w jakiejś dziedzinie przed zakupem, i nieszczęście gotowe. Dla czego ze wszystkich producentów akurat herc nie radzi sobie ze zmianą biosa na 9100???

Gdyby to była moja karta, walnąłbym tego biosa od 8500LE. Ale to karta kumpla. Nie będę wydziwiał. I tak mam niesmak, bo ja mu ją poleciłem. Gdyby coś poszło nie tak, i gwarancję szlatrafił, niewypłaciłbym się- i tak żyję na kredyt :-

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI.

Spox, od tego tu wszyscy ( większość ;) ) jesteśmy :D

Jesli rzeczywiscie nie masz zezwolenia

na kombinowanie to zmien na 9000Pro,

ale ryzyko zlego sflashowania jest minimalne jesli sie odpowiednio

zabezpieczysz, jest o tym w faq w temacie o kreceniu 9700...

Jest tam takze instrukcja jak flashowac.

Linki do biosow ktos wczesniej podal...

Wybór nalezy do Ciebie (albo do qmpla ;P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia jest jeszcze taka, że ten herc jest na hynixach 4ns, a 9000pro ponoć bywają na 3.6, tylko nie wiem, czy GA MAYA?

Pro od Gigabyte ma 3.6, ale coz z tego ze bedziesz mial

wiecej mhz skoro i tak taki 9000Pro wykrecony powiedzmy na

300/300 bedzie slabszy i to sporo od Heculesa puszczonego

na delikatnie na 275/275. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zobaczcie tutaj

To jest strona "veracompu", jedynego oficjalnego dystrybutora Herculesa na Polskę, wymienionego na ich stronie. Przekręt na takim szczeblu???

Próbuję znaleść e-mail kontaktowy do Herculesa, żeby się ich zapytać jak jest z tymi 9100, ale albo jestem ślepy, albo na www.hercules.com go nie ma 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chce zmienic karte i po przeczytaniu tego jestem w rosterce.Czekałem aż do sklepu dowioza Herce 9100.Karty dowieźli ale teraz się zastanawiam co ja mam właściwie kupić żeby sie nie naciac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam problem z hercem 9100.Karta ma numer serii 631 5059198, jest na hynixach 4ns. Dodatkowo dochodzi problem z monitorem.Karta nie wykrywa 15 cyfrową ARCUS. W zakładce monitory włączony jest panel YpbPr.Ekran jest zielony. Zwykłą analogową 14-tkę wykrywa, ale nie zawsze(kolor czerwony zmienia się na zielony,w zakładce monitory- monitor jest nie wykryty).Nie jest to wina sterów, bo podobnie dzieje się w dosie(biosie przy starcie kompa).Mam już dosyć tego herca9100. Mam możliwość zamiany na nowego Szafira 9100. Mam pytanie czy z Szafirami są podobne problemy? Jak się kręcą?

athlon1.7, 256ddr, ecs k7 via333, win98.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej fachowcy.

w sterach herculesa jest normalnie 3d prophet 9100.

karty 3d prophet 9100 nie sa przeflaszowanymi w 100% 8500 bo nie maja drugiego zewnetrznego ramdaca jak 8500.

wiec co wy tu za bredoty wypisujecie ?

a ze sie sypia to prawda, dla siostry taka przynioslem i przy wejsciu w tryb 3d kupa paseczki - ale na innej mobo spoko smiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej fachowcy.

w sterach herculesa jest normalnie 3d prophet 9100.

karty 3d prophet 9100 nie sa przeflaszowanymi w 100% 8500 bo nie maja drugiego zewnetrznego ramdaca jak 8500.

wiec co wy tu za bredoty wypisujecie ?

a ze sie sypia to prawda, dla siostry taka przynioslem i przy wejsciu w tryb 3d kupa paseczki - ale na innej mobo spoko smiga.

Mam dla ciebie niespodzianke :lol:

Herc 8500LE 64MB NIE MA drugiego RAMDAC`a :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie...

potwierdzam: NIGDY nie bylo OFICJANIE radeonow 9100 od Herculesa, a wszystkie obecne 9100 to tylko flashowane 8500!

Proponuje zmiane biosu na oryginalny z 8500 - powinno pomoc! w ostatecznosci pozostaje wyprawa do sklepu i przekonanie sprzedwcy, zeby wam wymienil np na Saphira (wspolczuje tym, ktorzy kupowali przez net :/ )!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dlaczego w sterach do sciagniecia z www herca, w infach, jest 3dprophet9100 oraz 9200 (ktorego nie ma narazie notabene chyba) ?

przecie spisek veracompu nie posunal by sie az tak daleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie...

potwierdzam: NIGDY nie bylo OFICJANIE radeonow 9100 od Herculesa, a wszystkie obecne 9100 to tylko flashowane 8500!

Proponuje zmiane biosu na oryginalny z 8500 - powinno pomoc! w ostatecznosci pozostaje wyprawa do sklepu i przekonanie sprzedwcy, zeby wam wymienil np na Saphira (wspolczuje tym, ktorzy kupowali przez net :/ )!

Chyba z R8500LE. Bo pewnie z R8500 tez bedzie kaszanil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dlaczego w sterach do sciagniecia z www herca, w infach, jest 3dprophet9100 oraz 9200 (ktorego nie ma narazie notabene chyba) ?

przecie spisek veracompu nie posunal by sie az tak daleko.

daj linka do sterow herca w ktorych jest cos o 9100 :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie...

Chyba z R8500LE. Bo pewnie z R8500 tez bedzie kaszanil.

czy to bedzie bios z le czy nie Le nie ma wiekszego znaczenia bo jak juz dziala to dzila jak nie to te 25mh nic nie zmieni ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serio... no przeciez nikogo nie oszukuje hyhy.

mnie dziwi ze to są bulki, a nie pudełkowe... a herc chyba zawsze mial afair pudelkowe wersje, bulk'ow niet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boss napisał:

potwierdzam: NIGDY nie bylo OFICJANIE radeonow 9100 od Herculesa

to skad sie wzieły w sterownikach ze stron herculesa ? ;) skad masz info takie ze oficjalnie ich nie ma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...