milosztor Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Witam wszystkich. Co sądzicie o moim sprzęcie (jest podpisie)? Wydaję mi się, że powinien być mocny, ale tego tak nie odczuwam. Gdzie może leżeć wina? Przegrzewanie się podzespołów? Karta graficzna podczas grania np. w Crysis'a grzeje mi się nieźle (przy ustawieniach wysokich na MULTI), podobnie procek ale mniej. Raz mi zresetowało kompa. Czy poprzez wysokie temp. spada wydajność w grach? Obniżają się taktowania itp.? Co można by zmienić w moim zestawie? Dodam, że czekam na Windows 7 i wtedy dokupuje dysk twardy 500GB oraz dokładam 4GB Ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Procesor, chłodzenie karty graficznej, 2 GB RAM więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 1. Uaktualnij sterowniki. 2. Otwórz budę i wyczyść z kurzu wszystko. 3. Zamontowanie wentylatora wyciągającego powietrze z budy dużo pomoże. Niestety nic nie piszesz o tym jakie masz chłodzenie, ewentualnie zdjęcie wnętrza budy by się przydało. 4. Zrób porządek z kablami w budzie, aby powietrze miało swobodny przepływ. 5. Temat już wielokrotnie poruszany, poszukaj, poczytaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Jak już założyłeś drugi temat to mogłeś chociaż dopisać to, czego brakowało w pierwszym. Pytałem jaką masz obudowę i jak wygląda chłodzenie w niej. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Wszystkie coolery są boxowe, żadnego dodatkowego chłodzenia nie mam. Przeczyściłem wiatraczki z kurzu i temp. trochę spadła. Zainstalowałem też nowe stery od karty graficznej. Czy jak zmienię na Windowsa 7 i dołożę 2GB Ramu to dużo da w Crysis'ie? BuMeL: Przecież dopisałem jaką mam obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Czy jak zmienię na Windowsa 7 i dołożę 2GB Ramu to dużo da w Crysis'ie? BuMeL: Przecież dopisałem jaką mam obudowę. Nie patrzyłem w siga. Dołóż jeszcze wentylator wyciągowy z tyłu i nie wiem jak przód wygląda ale jak jest miejsca to z przodu wciągający też. Jak masz z boku jakiegoś air duct'a to wykręć go całkiem. Zapobiegawczo zmieniłbym też pastę na procesorze i zastanowił się nad nawiewem bezpośrednio na NB na czas lata (nawet postawić jakiś wolnoobrotowy wentyl 80mm na grafie i skierować na chipset). W Crysisie więcej osiągniesz na dodatkowym RAMie niż Win7 ale różnica też nie będzie jakaś znacząca. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Masz e6320 @ 3ghz i boxowe chłodzenie? To może być przyczyna restartu pc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Cargo: Procek jest stabilny po podkręceniu tylko raz mi się tak zdarzyło, że zresetował i tylko przy Crysis'ie. BuMeL: Jaki polecasz wentylator wyciągowy z tyłu? Tylko w rozsądnej cenie. Nie chcę wydawać fortuny ;) Na przodzie nie mam gdzie zamontować także nie wchodzi w grę. W jakim celu mam wykręcać "air duct'a". Jest zbędny? A ten bezpośredni to jakiś Arctic może być? Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez milosztor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Moze jakis dysk SSD lub jakies dwa sata konkretne na raidzie. Napewno bedzie szybciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Co do dysku to nie będę cudował, mam stary 200GB jakiegoś SAMSUNG SP2004C i chce dokupić 500GB też SAMSUNG'a SpinPointa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Sformatuj dysk (a przynajmniej partycję systemową) - to da największego kopa bez wkładania żadnych pieniędzy. Uważałbym na OC na P5K. Trójfazowa sekcja zasilająca na tej imitacji płyty głównej do najstabilniejszej nie należy. Zwłaszcza że masz BOXowe chłodzenie, które aż wypadałoby zmienić na chociażby Aurasa Fridge albo Karakorum. Grafa też się konkretnie grzeje, więc polecałbym zmianę chłodzenia na AC Accelero S1. Obudowę także bym zmienił - tania obudowa robi straszne rzeczy z optymalnym przepływem powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Ciekawy ten AC Accelero S1. Co do obudowy to jaka byłaby dobra? Na co trzeba zwracać uwagę? Jaki mam wybrać wentylator wyciągowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Dobre i tanie budy to np. CM Elite, Antec 300, Sharkoon Rebel 9 Economy; ogólnie to, co sprzedawane w cooling.pl i zenfist.pl to produkty porządne. Zwracaj uwagę na markę, wygląd, ciężar (im cięższa tym lepsza), prowadzenie kabli, ułożenie zasilacza (IMO najlepiej by był na dole obudowy). Co do wentyla, najtaniej byłoby wziąć SilentiumPC Zephyr, potem Scythe SlipStream, Tacens Ventus, Scythe Gentle Typhoon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 No z tym zasilaczem na dole obudowy IHMO troche dziwny obieg powetrza,z tego co wiem to zimne jest na dole wiec jezeli bedzie tam zasilacz to wszystko zassaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Serio? To koniecznie muszę postawić zasilacz na obudowę! A na poważnie, to jest to lepsze rozwiązanie, bo zasilacz tworzy wtedy jakby osobny układ i nie podgrzewa wnętrza/inne podzespoły nie podgrzewają go [zasilacza]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...