jareqsz Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Noiseblocker blacsilent xlp 120mm - 45zł / Xl2 - 40zł (czym się tak własciwie róźnią te dwie wersje?), Scythe SlipStream 120mm 1200rpm - 30zł, Xthermal Btf 120pro led - 45zł czy Revoltec Dark grey - 30zł. Który w w/w wentylatorów (czy może jakiś inny w podobnej cenie) będzie najlepszym wyborem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Może S-FLEX, Gentle Typhoon albo nowy Fander? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Może S-FLEX, Gentle Typhoon albo nowy Fander? Zależy mi na tym aby nie wydawać za dużo jestem w stanie wydać coś ok 40zł więc s-flex raczej odpada, do Fandera jakoś nie mam zaufania ponieważ nie widziałem jeszcze jego testów,a nad Gentle Typhoon też się zastanawiałem ale jednak nie biorę go pod uwagę. Raczej chciałem wybrać coś w tych które w/w no chyba że jest jeszcze coś co warto rozważyć. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 To bierz Slipstream albo Noiseblocker (XLP mają sterowanie PWM, reszta nie), ale wg. mnie warto dopłacić do Tajfunów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 To bierz Slipstream albo Noiseblocker (XLP mają sterowanie PWM, reszta nie), ale wg. mnie warto dopłacić do Tajfunów.Tzn. do którego dokładnie modelu warto dopłacić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Wszystkie Tajfuny mają jednakową cenę, zależy do czego potrzebujesz. Jak podpinasz pod regulator to warto wziąć szybsze żeby mieć zapas mocy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) Po przeanalizowaniu kilku wykresów i testu na Xbit, zdecydowałem się na Noiseblockera z tym że nie wiem czy na Xlp czy Xl2? (Do czego tak właściwie służy ten Pwm?) Czy do ręcznego sterowania obrotami tych wentylatorów trzeba kupić oddzielny regulator? Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Do PWM musisz mieć na płycie złącza 4-pin. Do ręcznego sterowania możesz używać jakiegoś programu np. speedfan o ile płyta będzie pozwalała na regulację, albo jakimś regulatorem, tych wybór jest spory. Noiseblockery są głośniejsze na ma max obrotach i mniej trwałe niż GT i S-flexy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) Posiadam takie złącza na płycie. (Wybieram pomiędzy Xl2 a S-flexem, ale zastanawiam się nadal, czy Scythe jest wart tego żeby dopłacić 20zł.) Jeszcze propo regulatorów czy są pomiędzy nimi jakieś większe różnice czy jest raczej obojętne który wybiorę? Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Z moich 4-ech Noiseblockerów po ok 3 latach tylko jeden działa jeszcze jakoś w miarę sensownie, a ~2 letni S-flex śmiga bez zastrzeżeń. Jak chcesz sterować ręcznie to nie potrzebna Ci kontrola PWM w wentylku. Regulatory różnią się głównie zakresem napięć jakie podają na wentylator. Jak jesteś obeznany z lutownicą to możesz sobie taki sam zbudować np na LM-317. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 W takim razie chyba opłaci się dopłacić. Czy ten S-flex ma PWM, i jaką prędkość tego S-flexa najlepiej wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Nie mają PWM. Jeżeli podepniesz go przez regulator to bierz 1600 lub 1200 potrafią zrobić solidny przeciąg gdy zachodzi taka potrzeba, a jak takiej potrzeby nie ma skręcasz na niskie obroty i masz ciszę, a 800-ka podpięta pod 12V jest naprawdę cicha. Napisz jeszcze do czego potrzebny Ci ten wentylator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) Na początku do wentylacji obudowy, ale przede wszystkim będzie służył do chłodzenia cpu, będzie pracował z Pentagramem Hp-120AlCu Karakorum. Edit Kontroler obrotów Zalman Fan Mate 2 będzie w porządku? Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...