Skocz do zawartości
pastor

Problem z odczytem temperatury - pomozcie!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam plyte taka jak w podpisie, dzis kupilem athlona 0,13um i jak zaczolem krecic to takie dziwny odczyt temp. w windowsie idle 47C a stress ponad 50C a w biose pokazuje mi ze mam 35C. Mam nowego biosa ktory na wczesnijszym procesorze zbil mi temperature o 7 stopni w dol bo tak mi poleciliscie a teraz komu mam zawierzyc biosowi czy programowi , a jest to asus pc probe. moze mam wrocic do starego biosa co mam robic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blok mam dobrze zalozony sprawdzalem, ale ten nowy bios zbil mi temp. o 7C i dobrze pokazywal w biose i w windowsie temp. a teraz w biose jest tak jak powinoo max 36C a w windowsie 50C !!!!!!!!!!!! HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://s204.allegro.pl/photos/oryginal/12/1292/129264/12926420

a u mnie na odwroot ;/ jakims cudem w biosie odczytuje mi temp- z diody termicznej ? ... i czemu tu wierzyc ?

no i jeszcze jedno - przy zapuszczaniu czegos mocnego - stability test , kompresja divX temp w ciagu jednego odczytu rosnie do 57C ;/ z taka sama predkoscia opada po zakonczeniu ..

czy to normalne ?

mam shima i naklejki na procu .. ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz jest po problemie to stary program asus pc probe nie radzil sobie z nowym biosem, sciagnolem nowy program z 2003 asus pc probe i pokazuje tak jak w biosie. ufff wszystko gra sproboj sciagnac i napisz jak u ciebie ok , pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam najnowszy bios .. sproboj zerknac na moje wyniki - po zaladowaniu nowego biosu jakims cudem w biosie pokazywany jest odczyt z diody termicznej (wczesniej byl z soketu - wyniki i tak zblizone zwazywszy na to , ze wczesniej tempy byly zawyzane o 7C). Asus probe wskazuje mi wyniki z soketu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy wiesz ale ja ta plyte kupilem ho ho juz gdzies bedzie prawie rok jak sie ukazala i zaplacilem kolo 600zl takze to byl wypas i tak sie kreci na niej super, wczesniej mialem durona na 170 na magistratli wszystkie procki jak wariaty ida, a temp. w sumie nie jest taka wazna wazne ze w biosie jest ok i tak mam wode takze looz. a temp jest juz dobra takze ASUS jest ok, chociaz mialem tez plyty ABITA ,Epoxa i jak bym mial teraz kupowac to wybrałbym ABITA zdecydowanie przeciez wydajnosc jest zblizona do pozostalych nie wiele sie roznia jedynie podkrecalnoscia a mysle ze abit, asus, epox to czolowka plyt na ktorych mozna dobre wyniki osiagnac i moja plyte napewno jest lepsza od tego twojego ecs-a. bo mam kurde te zlomy i co chwile te plyty mi padaja shity dla mnie sa te plyty z doswiadczenia, chociaz moze trafiles na dobry model.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ECS ktorego mam teraz jak na razie okazl sie ABSOLUTNIE bezproblemowy - pierwszy z 3 jakie mialem. To chyba naprawde jest jakis lucky model.

Jesli chodzi o jego stabilnosc to 0 dziwnych zwisow, ale trzeba pamietac, ze sprzet jest wgole niepodkrecony.

Porownywanie AUSA z ECS'em nie ma wiekszego sensu, bo dzieli je roznica klas, ale tez roznica ceny. Twoja to 200% mojej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez niestety mam porabane odczyty.

Mam AthlonaXP 1700+ @ 1800 MHz na chłodzeniu powietrznym i Asusa A7N8X rev. 1.04 bios 1003.

I raz mi widzi temp. około 40 stopni a raz 50 stopni (odczyty z BIOSu, MBM i Speedfana). Nic nie ruszam, nic nie zmieniam, temp. w pokoju mniej wiecej stała, radiator w dotyku chłodny. Chyba muszę zapodać jakiś starszy BIOS może on odczyta dobrze.

Co może być nie tak? BIOS? Z czego tenmoj Asus czyta temp? Powinien chyba z jadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi