Jang Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Obecnie standard pamięci operacyjnej to okolo 4GB pamięci RAM. Ja posunąlem sie troszke dalej i myśląć jak można ulepszyć moją platforme powiększyłem ilość ram z 4 GB do 8GB. Wybór padł na pamięci Corsair. Szczególnie przydatna duża ilość ram dla grafików, wyłączenie pamięci wirtualnej itd... Obawiałem się o kompatybilność i że płyta nie uciągnie tyle ramu ale wcześniej miałem 4x1GB Adaty 800+ i nie było problemu z obsługą 4 banków pamięci. Dużo nie będe sie rozpisywał więc przejde do rzeczy i postaram się troszkę przybliżyć jak to z nimi jest. Platforma Testowa Procesor E8400 rewizja C0 3.9Ghz 1.44v Płyta główna Foxconn Mars P35 System Windows 7 64bit build 7100+wszystkie dostępne aktualizacje 2xOCZ Vertex 30Gb Raid0 Karta graficzna Zotac 8500gt(przejściówa do serii Ati 5XXX) Zasilacz Corsair620HXEU 1. Wygląd i jakość wykonania Przyjechaly w pudelku przekladane "pianka". Wygladają jak Corsair Dominator tylko ze w jaśniejszym kolorze. Nie mam żadnych zastrzeżeń, poprostu są zajefajne :) Ver 2.2 2. Specyfikacja techniczna według SPD Standardowo po włączeniu komputera predkość ustawiona powinna być wedlug specyfikacji JEDEC 5-5-5-18 800mhz 1.8V lecz u mnie po wyłączeniu OC na disable ustawione zostały na 2.1V(może całkowity reset biosu by pomógł lub jakiś błąd popełniłem). 3. Najbardziej ulubiane momenty czyli podkręcanie. Z ustawieniami 4-4-4-12 poszło gładko i wysoko to już z 5-5-5-18 miałem większe kłopoty. Screeny dodam tylko te które przeszły w 100% SUPER PI. 4-4-4-12 Zacząłem od 920 w dół więc: 920 2.12V i 2.17v błąd podczas ładowania systemu 910 2.12V błąd podczas ładowania systemu 900 2.12v ok myślę żę wynik dobry 5-5-5-18 Po takim wyniku mierzyłem wysoko więc zacząłem od 1100mhz i szybko musiałem jechać w dół: 1100 2.12V i 2.17v błąd podczas ładowania systemu 1093 2.12V i 2.17v błąd podczas ładowania systemu 1081 2.12v błąd podczas liczenia 1074 2.12v i 2.17v błąd podczas liczenia 1061 2.12v błąd podczas liczenia na 4 loopie 1061 2.17v błąd podczas liczenia na 11 loopie 1048 2.12v ok Niby superpi przeszło całe ale miałem małe problemy z zamknięciami programów podczas wyłączania komputera, musiałem użyć force down. W przyszłości gdy znajde więcej czasu użyję więcej V i zobaczymy co się będzie działo. Narazie nie chce ich spalić. Podsumowanie krótkie. Podczas testów kilka razy dotykałem pamięci i były lekko ciepłe, budowa radatiora spełniła w 100% swoje zadanie w porównaniu z Adatami które były wręcz gorące. Wynik przy 4-4-4-12 uznaje za świetny(Adaty 4x1gb działały około 880mhz 2.1V) ale przy 5-5-5-18(Adaty działały 4x1gb około 1080mhz 2.1V) jest to wynik średni. Chciałem chociaż dobić do 1066mhz. Może zmiana biosu pomoże lub inne ustawienia timing-ów :). Mając tak dużą ilość pamięci trudniej się kręci ale za to jest zbawieniem dla moich dysków ssd (wyłączenie pamięci wirtualnej).Nie żałuje zakupu ich bo nawet w dniu dzisiejszym nie jestem wykorzystać do końca ich potencjału. Koszt 120euro(Irlandia) 14/08/2009 około 480zł w tym dniu. Jest to moja pierwsza amatorska recenzja mająca dać więcej informacji dla zainteresowanych w wyborze pamięci, więc nie bić i nie krzyczeć na mnie proszę :) . Ewentualne poprawki proszę na PW żeby kilka stron nie zawalić haha(postaram jak najszybciej je wprowadzić). Pozdrowienia dla wszystkich co opiekują się serwisem PUREPC :) oraz dla rafa za ogólne wsparcie:) Oprócz tego zapraszam na krótki filmik mojego autorstwa w którym jest porównanie 2xOcz Vertex vs 2xSeagate oraz dyskusje OCZ VERTEX KLIK EDIT: Dodatkowa informacja z programu Everest Ultimate Edition Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez Jang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Fajna recenzja. Brakuje tylko screenów z Cache & Memory Benchmark z Everesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Arroyo napisał(a): Fajna recenzja. Brakuje tylko screenów z Cache & Memory Benchmark z Everesta.Ok, zrobie wieczorem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Napisz może coś na temat czy pamięć jest wykorzystywana. Czy często użycie przekracza 4GB? W jakich programach/sytuacjach? Czy zauwazyles zmianę wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 A sprawdzałeś na 2.20V 2.25V 2.3V ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) Arroyo napisał(a): Fajna recenzja. Brakuje tylko screenów z Cache & Memory Benchmark z Everesta. 4-4-4-12 900mhz 5-5-5-18 1046mhz saleen napisał(a): Napisz może coś na temat czy pamięć jest wykorzystywana. Czy często użycie przekracza 4GB? W jakich programach/sytuacjach? Czy zauwazyles zmianę wydajności?Po zamontowaniu większej ilości windows 7 używa tyle samo (około 1300mb). Kilka razy zdarzyło mi się przekroczyć 4Gb i to za każdym razem gdy grałem w Crysis około 10-15 minut wtedy udało mi się zapełnić całą pamięć, do windy ciężko się wchodziło i było totalne zamulenie systemu. W programach hmm no tu niestety bardzo mało używam żeby coś potrzebowało kilka Gb pamięci. Zmianę wydajności nie zauważyłem jest równie szybko jak wcześniej. Więc jak ktoś ma 4Gb ramu i system 64 bitowy to niech się nie stresuje bo napewno jeszcze długo starczy. Mi zależało no wyłączeniu używania dysku jako pamięci. szpachla2 napisał(a): A sprawdzałeś na 2.20V 2.25V 2.3V ????Tak, sprawdziłem pamięć 2.22V przy 5-5-5-18 i 1061mhz. Rezultat również negatywny. Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez Jang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 pytanie co do raid'u tam jest ICH9R, instalowales intel matrix storage? ustawiales w macierzy buforowanie dykow jak i write cache (jedno jest na dyski a drugie na array)? jakies tweaki wprowadzales aby kompletnie nie uzywal swapa? odpal kilka programow pamieciozernych, najlpeiej jakies wirtualne maszyny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 _KaszpiR_ napisał(a): pytanie co do raid'u tam jest ICH9R, instalowales intel matrix storage? ustawiales w macierzy buforowanie dykow jak i write cache (jedno jest na dyski a drugie na array)? jakies tweaki wprowadzales aby kompletnie nie uzywal swapa? odpal kilka programow pamieciozernych, najlpeiej jakies wirtualne maszyny ;) Tak instalowałem intel matrix storage, buforowanie włączone co do write cache to też jest włączony ale niestety dziś lece na wakacje, a komputer już u znajomego leży więc nie mam jak wszystkiego sprawdzić. Specjalnych tweaków nie wprowadzałem, po prostu wyłączyłem w menadżerze urządzeń. Coś więcej będe mógł napisać w połowie września i myślę że już z kartą 5870 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...