Skocz do zawartości
Jang

Corsair Q2x8g6400c4dhx Ddr2

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie standard pamięci operacyjnej to okolo 4GB pamięci RAM. Ja posunąlem sie troszke dalej i myśląć jak można ulepszyć moją platforme powiększyłem ilość ram z 4 GB do 8GB.

Wybór padł na pamięci Corsair. Szczególnie przydatna duża ilość ram dla grafików, wyłączenie pamięci wirtualnej itd...

Obawiałem się o kompatybilność i że płyta nie uciągnie tyle ramu ale wcześniej miałem 4x1GB Adaty 800+ i nie było problemu z obsługą 4 banków pamięci.

Dużo nie będe sie rozpisywał więc przejde do rzeczy i postaram się troszkę przybliżyć jak to z nimi jest.

Platforma Testowa

Procesor E8400 rewizja C0 3.9Ghz 1.44v

Płyta główna Foxconn Mars P35

System Windows 7 64bit build 7100+wszystkie dostępne aktualizacje

2xOCZ Vertex 30Gb Raid0

Karta graficzna Zotac 8500gt(przejściówa do serii Ati 5XXX)

Zasilacz Corsair620HXEU

1. Wygląd i jakość wykonania

Przyjechaly w pudelku przekladane "pianka". Wygladają jak Corsair Dominator tylko ze w jaśniejszym kolorze. Nie mam żadnych zastrzeżeń, poprostu są zajefajne :) Ver 2.2

Dołączona grafika

2. Specyfikacja techniczna według SPD

Dołączona grafika

Standardowo po włączeniu komputera predkość ustawiona powinna być wedlug specyfikacji JEDEC 5-5-5-18 800mhz 1.8V

lecz u mnie po wyłączeniu OC na disable ustawione zostały na 2.1V(może całkowity reset biosu by pomógł lub jakiś błąd popełniłem).

3. Najbardziej ulubiane momenty czyli podkręcanie.

Z ustawieniami 4-4-4-12 poszło gładko i wysoko to już z 5-5-5-18 miałem większe kłopoty. Screeny dodam tylko te które przeszły w 100% SUPER PI.

4-4-4-12

Zacząłem od 920 w dół więc:

920 2.12V i 2.17v błąd podczas ładowania systemu

910 2.12V błąd podczas ładowania systemu

900 2.12v ok myślę żę wynik dobry

Dołączona grafika

5-5-5-18

Po takim wyniku mierzyłem wysoko więc zacząłem od 1100mhz i szybko musiałem jechać w dół:

1100 2.12V i 2.17v błąd podczas ładowania systemu

1093 2.12V i 2.17v błąd podczas ładowania systemu

1081 2.12v błąd podczas liczenia

1074 2.12v i 2.17v błąd podczas liczenia

1061 2.12v błąd podczas liczenia na 4 loopie

1061 2.17v błąd podczas liczenia na 11 loopie

1048 2.12v ok

Dołączona grafika

Niby superpi przeszło całe ale miałem małe problemy z zamknięciami programów podczas wyłączania komputera, musiałem użyć force down. W przyszłości gdy znajde więcej czasu użyję więcej V i zobaczymy co się będzie działo. Narazie nie chce ich spalić.

Podsumowanie krótkie.

Podczas testów kilka razy dotykałem pamięci i były lekko ciepłe, budowa radatiora spełniła w 100% swoje zadanie w porównaniu z Adatami które były wręcz gorące.

Wynik przy 4-4-4-12 uznaje za świetny(Adaty 4x1gb działały około 880mhz 2.1V) ale przy 5-5-5-18(Adaty działały 4x1gb około 1080mhz 2.1V) jest to wynik średni. Chciałem chociaż dobić do 1066mhz. Może zmiana biosu pomoże lub inne ustawienia timing-ów :). Mając tak dużą ilość pamięci trudniej się kręci ale za to jest zbawieniem dla moich dysków ssd (wyłączenie pamięci wirtualnej).Nie żałuje zakupu ich bo nawet w dniu dzisiejszym nie jestem wykorzystać do końca ich potencjału. Koszt 120euro(Irlandia) 14/08/2009 około 480zł w tym dniu.

Jest to moja pierwsza amatorska recenzja mająca dać więcej informacji dla zainteresowanych w wyborze pamięci, więc nie bić i nie krzyczeć na mnie proszę :) . Ewentualne poprawki proszę na PW żeby kilka stron nie zawalić haha(postaram jak najszybciej je wprowadzić). Pozdrowienia dla wszystkich co opiekują się serwisem PUREPC :) oraz dla rafa za ogólne wsparcie:)

Oprócz tego zapraszam na krótki filmik mojego autorstwa w którym jest porównanie 2xOcz Vertex vs 2xSeagate

oraz dyskusje OCZ VERTEX KLIK

EDIT: Dodatkowa informacja z programu Everest Ultimate Edition

Dołączona grafika

Edytowane przez Jang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arroyo napisał(a):

Fajna recenzja. Brakuje tylko screenów z Cache & Memory Benchmark z Everesta.

4-4-4-12 900mhz

Dołączona grafika

5-5-5-18 1046mhz

Dołączona grafika

saleen napisał(a):

Napisz może coś na temat czy pamięć jest wykorzystywana. Czy często użycie przekracza 4GB? W jakich programach/sytuacjach? Czy zauwazyles zmianę wydajności?

Po zamontowaniu większej ilości windows 7 używa tyle samo (około 1300mb). Kilka razy zdarzyło mi się przekroczyć 4Gb i to za każdym razem gdy grałem w Crysis około 10-15 minut wtedy udało mi się zapełnić całą pamięć, do windy ciężko się wchodziło i było totalne zamulenie systemu. W programach hmm no tu niestety bardzo mało używam żeby coś potrzebowało kilka Gb pamięci. Zmianę wydajności nie zauważyłem jest równie szybko jak wcześniej. Więc jak ktoś ma 4Gb ramu i system 64 bitowy to niech się nie stresuje bo napewno jeszcze długo starczy. Mi zależało no wyłączeniu używania dysku jako pamięci.

szpachla2 napisał(a):

A sprawdzałeś na 2.20V 2.25V 2.3V ????

Tak, sprawdziłem pamięć 2.22V przy 5-5-5-18 i 1061mhz. Rezultat również negatywny. Edytowane przez Jang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie co do raid'u

tam jest ICH9R, instalowales intel matrix storage?

ustawiales w macierzy buforowanie dykow jak i write cache (jedno jest na dyski a drugie na array)?

jakies tweaki wprowadzales aby kompletnie nie uzywal swapa?

odpal kilka programow pamieciozernych, najlpeiej jakies wirtualne maszyny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_KaszpiR_ napisał(a):

pytanie co do raid'u

tam jest ICH9R, instalowales intel matrix storage?

ustawiales w macierzy buforowanie dykow jak i write cache (jedno jest na dyski a drugie na array)?

jakies tweaki wprowadzales aby kompletnie nie uzywal swapa?

odpal kilka programow pamieciozernych, najlpeiej jakies wirtualne maszyny ;)

Tak instalowałem intel matrix storage, buforowanie włączone co do write cache to też jest włączony ale niestety dziś lece na wakacje, a komputer już u znajomego leży więc nie mam jak wszystkiego sprawdzić. Specjalnych tweaków nie wprowadzałem, po prostu wyłączyłem w menadżerze urządzeń.

Coś więcej będe mógł napisać w połowie września i myślę że już z kartą 5870 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi