kold11 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam Mam problem z partycjami. Dysk mam Western Digital 250GB 5400rpm SATA 8MB (WD2500BEVS) w Laptopie. System Windows XP Pro SP3 C: 35,6 GB na niej system D: ok 100 GB z danymi E: ok 100 GB z danymi Po ponownym uruchomieniu laptopa 2 ostatnie partycje D i E zniknęły (eksplorator, windows commander ich nie widzą) W zarządzaniu dyskami jest widoczna partycja C - podstawowa, natomiast pozostałem są widoczne jako wolne miejsce. Próbowałem naprawić programem TestDisk 6.11.3 tak to widzi testdisk: Quick Search oprócz 1 partycji C nic nie znajduje: Deeper Search również oprócz 1 partycji C nic nie znajduje. screena nie daje bo wszystko wygląda jak na poprzednim. Próbowałem naprawić MBR (fdisk /mbr) po restarcie bez zmian. PartitionMagic Pro Server 8.05 z Hiren's Boot CD 9.5 pokazuje błąd Partition table error #113 found chodzi o Partitions overlap niestety nie wiem jak to naprawić :( W logu z PartitionInfo też jest coś o tym: Error #113: Primary partition starting at 74701872 overlaps previous partition poza tym są jakieś inne będy które nie rozumiem. (log z PartitionInfo) Tyle co narazie zrobiłem. W tej chwili mam uruchomiony Active Partition Recovery 3.0 i odzyskiwanie usuniętej partycji wg tego: http://www.partition-recovery.com/quest1.htm Skanuje tak wolno, że pewnie zajmie całą noc. Nie wiem zresztą czy dobrze robię. Bardzo proszę o pomoc, bo na tych partycjach są dane które potrzebuje. Dodano 17.08.2009 5:45 Zapomniałem dodać, że obie partycje D i E miały niecałe 100 GB (98 z kawałkiem). Active Partition Recovery 3.0 skończył mi teraz nad ranem skanowanie obszaru unallocated (czyli tego co w zarządzaniu dyskami jest widoczne jako wolne miejsce) i wykrył partycje D, rozmiar się zgadza i jak zrobiłem podgląd zawartości to pokazał rzeczywiście te katalogi i pliki które się na niej znajdują. Teraz skanuje pozostałą część. Czy mogę zachować te zmiany które zrobi, odzyska? Czy nie namiesza jeszcze gorzej? Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez kold11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...