Skocz do zawartości
DanioS

Karta Graficzna Za 1800zł Pasująca Do Podanego Zestawu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakieś 1-2 miesiące temu ludzie na forum polecili mi zestaw:

CPU: AMD Phenom X3 710+ Pentagram Karakorum ( OC 3.6GHZ )

GPU: Radeon 4870x2

MOBO: AsRock A780GXH

ZASILKA: Antec EarthWatts 650W

Wszystko śmigało pięknie, nie było żadnych problemów, az miesiąc temu coś sie stało z kartą graf. po 4 tygodniach wyczekiwania, dostałem wiadomość że karta nie jest do naprawy i dostane zwrot pieniążków 1800zł

a więc tak:

w tej chwili cena rynkowa Radeona 4870x2 wynosi około 1500zł, a GeForce GTX 295 tylko 1700zł !!! i proszę chciałbym sie dowiedzieć czy taka zmiana będzie bardzo korzystna? oczywiscie komputer przeznaczony do gier, tych najnowszych, chciałbym także aby karta posłuzyła mi jeszcze z 4 latka pozatym gram na monitorze 23cale w rozdzialce FULL HD, i oczywiscie czy będzie kompatybilna z w.w cześciami, oraz czy zasiłka bezproblemowo podoła karcie, o i na koniec czy 295 tez jest taka masakrycznie głośna i się tak grzeje jak 4870x2 : O

przypominam: podkręcony procesor do 3.6, pentagram karakorum, 3 wentylatory 120mm i obudowa: NZXT Alpha Classic Series Window, muszę być pewien że zasilacz da rade, naprawdę nie chcę zeby cokolwiek mi się spaliło,

uff, to już wszystko, bardzo proszę o pewne odpowiedzi i pozdrawiam.

edit: monitor to LG W2361V-PF

edit2: fajna karta ale w porownaniu do 4870x2 lub 295 troche nie bardzo :D

Edytowane przez DanioS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit2: fajna karta ale w porownaniu do 4870x2 lub 295 troche nie bardzo :D

Tylko wiesz, w grach które cisną po procu (np GTA IV, Crysis) to nie grafika Cię bedzie ograniczać tylko proc. Różnica między gtx-ami 275 i 295 raczej niewielka, za to gdybyś np przeszedł na Q9550 @4GHz to kop powinien być :)

Więc nie wiem czy jest sens pakować się w GTX295 - chyba rozumiesz. Intel nie dość że zegar w zegar szybszy jest to więcej rdzeni ma.

Może lepiej pomyśleć nad zmianą proca na PHII X4 955/965 a grafikę nieco słabszą np GTX285?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie teraz 9600 GT na przeczekanie 220 zł z allegro wyrwiesz na bank sobie pograsz a przy sprzedaniu mało co kasy stracisz . Za 1,5miecha se kupisz nowa kart obsługująca już dx11 to ci na dłużej starczy . Wiec teraz se odpuść karty za 1500 -1700 zł szybko poleca z cena .Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max340 dobrze gada ;] jezeli karte chcesz na dluzej to koniecznie poczekaj do wrzesnia/pazdziernika na nowe radki. Wez cos na przeczekanie - wbrew pozorom wiekszosc gierek smiga w 1920x1200 na karcie za 400-500 zl ;) Domyslam sie, ze kasy jak lodu nie masz skoro kupujesz kompa na 4 lata, a obecne grafy wzglednie trzymaja cene od 2 lat chyba... we wrzesniu powinny ostro poleciec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem.

Max mysle że mądrze gadasz, ale kompletnie sie nie zgadzam z saleenem po pierwsze różnica między phenomem x3 710 a Q9550 w Crysisie bedzie max 4-5fps i to nie jest operacja warta moich pieniędzy zaś miedzy 285-295 bedzie to różnica nie jest jak to ujałeś niewielka lecz kolosalna.

Teraz chcę wiedzieć czy mój zasilacz pociągnie 295 i prosiłbym o jakieś dokładne info o nowych radkach :)

Edytowane przez DanioS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o różnice w fpsach, a różnicę w rdzeniu. Mocna grafa wymaga mocnego procka, a X3 przy GTX295 nie pozwoli karcie osiągnąć pełnię wydajności.

zzizzy dobrze gada ten proc będzie ci hamował grafę, myślę że przy tym zestawie to 4890 to MAX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem bierz to: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=18492 , sprzedaj procka i kup http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=20407 dobrze pokręć będzie super i zostanie ci to za ile sprzedasz x3.

PS. Tylko nie licz że będzie to mniejsza suszara niż to co miałeś xD

Co do 295, to myślę że trochę tu paniki narobiono bo procek nie będzie aż tak bardzo ograniczał, myślę że na dzień dzisiejszy to będzie różnica na zasadzie 60 czy 55 fps w crysis xD Czyli coś co ciebie ani grzeje ani ziębi bo i tak gra będzie 100% płynna. A za rok, może dwa jak ci zacznie fps brakować zmienisz proca (na coś co będzie wtedy^^ a my o tym teraz nie mamy pojęcia) i odzyskasz jeszcze te parę procent wydajności na grafie (może nawet kupisz sobie drugą^^).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem.

Max mysle że mądrze gadasz, ale kompletnie sie nie zgadzam z saleenem po pierwsze różnica między phenomem x3 710 a Q9550 w Crysisie bedzie max 4-5fps i to nie jest operacja warta moich pieniędzy zaś miedzy 285-295 bedzie to różnica nie jest jak to ujałeś niewielka lecz kolosalna.

Teraz chcę wiedzieć czy mój zasilacz pociągnie 295 i prosiłbym o jakieś dokładne info o nowych radkach :)

Jak kupujesz karte graficzna na 4 lata, ktora ma Ci pociagnac crysis'a to faktycznie... kup sobie tego 295 ;D info o nowych radkach mozesz znalezc w temacie o kartach graficznych ati - pojedyncza zapowiada sie na mocniejsza od kanapek, ktore jak wiadomo nie we wszystkich grach sie sprawdzaja

Nie jestem prorokiem, ale jak na moje, to we wrzesniu bedzie mozna kupic pojedyncza grafe, o podobnej wydajnosci, ale za polowe mniejsza kase ;)

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz jasna 2 poprzednie posty są zgodne z prawdą i oczywiście poczekam do września :) a co do proca to obie karty do pełni swojej mocy wymagają około 3.9-4ghz na amd i 3.7GHz na intelu więc jakby nie patrzeć nie jest źle bo mam 3.680mhz więc 3-4fps max bym zyskal, oczywiście troche przesadziłem z tymi 4 latami, za 2 lata już raczej będzie większość rzeczy wymieniona, tak to jest juz z rynkiem komputerowym niestety.

ale czy moja zasiłka da rade nowym kartom i 295?????? podobno ten Antec jest bardzo mocny.

Edytowane przez DanioS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do proca to obie karty do pełni swojej mocy wymagają około 3.9-4ghz na amd i 3.7GHz na intelu więc jakby nie patrzeć nie jest źle bo mam 3.680mhz więc 3-4fps max bym zyskal

Jeśli mówisz o minimalnym FPSie, to tak :wink: . Wszelkie układy z dwoma GPU mocniej obciążają procesor, więc na to też trzeba brać poprawkę.

Znowu to samo - premiera nowych kart i nadzieje na obniżki cen starych układów... Przykro mi, ale w 90% przypadków karty najpierw tanieją, ale tylko na chwilkę, bo potem drastycznie drożeją i są kompletnie nieopłacalne. Oczywiście piszę tu o sklepowych sztukach, nówkach - ceny używek z allegro zazwyczaj spadają, ale z opłacalnością też różnie bywa...

Kup jak koledzy poradzili - coś w miarę porządnego, by dało się grać (np. HD4850) i poczekaj parę miesięcy na rozwój sytuacji.

Ktoś może pomyśleć, że to nieprawda i rzucić przykładem HD38xx, które do tej pory kosztują ok. 200-300 zł, więc staniały. Rzecz w tym, że te karty były produkowane po premierze serii HD4xxx i miały na początku być budżetową propozycją od AMD (pamiętamy pomysły z odgrzewaniem kotletów w stylu nVidii, czyli pomysł HD3xxx=HD4xxx).

Tyle ode mnie :wink: .

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś może pomyśleć, że to nieprawda i rzucić przykładem HD38xx, które do tej pory kosztują ok. 200-300 zł, więc staniały. Rzecz w tym, że te karty były produkowane po premierze serii HD4xxx i miały na początku być budżetową propozycją od AMD (pamiętamy pomysły z odgrzewaniem kotletów w stylu nVidii, czyli pomysł HD3xxx=HD4xxx).

ogarnij lepiej temat, bo w XV wieku za takie herezje by Cie na stosie spalili... HD 3800 wyszly w 2007 o_O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, niejasno sformułowałem to zdanie :wink: . Chodziło mi oczywiście o to, że były dalej produkowane.

seria 4xxx wyszla ~pol roku po 3xxx i na tamte czasy mozna powiedziec, ze zarowno 4850 jak i 4870 byly dobrymi grafami, takze twierdzenie o odgrzewaniu kotletow takze jest dziwne :P naturalna kolej rzeczy - slabsze grafy tez trzeba miec w ofercie (ba, na tych najwiecej zarabiaja).

(pamiętamy pomysły z odgrzewaniem kotletów w stylu nVidii, czyli pomysł HD3xxx=HD4xxx)

Nazwy, jak i data wyjscia raczej nie wprowadzaly w blad, jak to ma ostatnio w zwyczaju robic nvidia :P to byly zupelnie inne karty, zapelniajace inne segmenty rynku

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seria 4xxx wyszla ~pol roku po 3xxx i na tamte czasy mozna powiedziec, ze zarowno 4850 jak i 4870 byly dobrymi grafami, takze twierdzenie o odgrzewaniu kotletow takze jest dziwne :P naturalna kolej rzeczy - slabsze grafy tez trzeba miec w ofercie (ba, na tych najwiecej zarabiaja).

Kolejne zdanie, które źle ująłem. Nie napisałem, że do tego doszło, tylko że był pomysł w stylu nVidii - tak, jak 8800GT stał się 9800GT, tak tu chciano przechrzcić HD3xxx na HD4xxx. Pomysł na szczęście odszedł w zapomnienie - i bardzo dobrze, bo nazewnictwo jest w tej chwili jasne i klarowne.

Tak, HD4850 i HD4870 to udane karty, nie zaprzeczam i nie neguję takiego stwierdzenia. Dowodem jest moja sygnaturka :wink: .

Zapewne po premierze nowych kart, tak jak było z HD3xxx, jakieś starsze pozostaną na rynku i staną się budżetówkami. Które? Zobaczymy, ale na taniego HD4890 w sklepach bym nie liczył.

OT nam się zrobiło trochę, więc z mojej strony to by było na tyle. W skrócie - jeśli chodzi o obniżki cen, to nie liczcie na CUDA :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi